Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Завершені Проєкти (програми) міжнародної технічної допомоги (МТД)

опубліковано 05 квітня 2023 о 10:24

Проєкт «Шведсько-українське партнерство для сучасної та ефективної податкової служби – METS»

Проєктом передбачається надання консультативної допомоги, присутність постійного радника в ДПС, проведення семінарів, навчальних візитів до Швеції, підготовка рекомендацій щодо вдосконалення законодавства та адміністративної практики. Виконавець – Податкова агенція Швеції.

Основна мета проєкту – покращити спроможність податкової адміністрації та сприяти перетворенню ДПС на більш сучасну, надійну, ефективну та сервісноорієнтовану службу.

Проєкт зосереджується на розробці процедур у межах двох компонентів: «Орієнтація на платника податків» та «Управління людськими ресурсами: лідерство та командна робота».

У межах реалізації Компоненту І (Управління людськими ресурсами: лідерство та командна робота) планується здійснення заходів з розробки методології для оцінювання працівників, постійного навчання з урахуванням змін організаційної культури. Також розглядаються питання доброчесності, внутрішніх комунікацій та управління змінами.

У межах реалізації Компоненту ІІ (Орієнтація на платника податків) планується здійснення заходів щодо покращення надання послуг (як електронних, так і традиційних) платникам податків з метою підвищення рівня дотримання податкового законодавства платниками (розробка методів і стандартизація процесів, пов’язаних з наданням послуг), а також питань комунікації з платниками.

Тривалість проєкту технічної допомоги – три роки, починаючи з 2020 року.

Фінансування проєкту – за рахунок коштів Уряду Швеції через Шведське агентство міжнародної співпраці та розвитку (Sida) у координації з Посольством Королівства Швеція в Україні. Вид технічної допомоги – консультативна, водночас можлива додаткова матеріально-технічна підтримка на запит ДПС через Sida.

20 лютого 2020 року Головою ДПС та Генеральним директором Податкової агенції Швеції було підписано Меморандум про наміри щодо співпраці між Державною податковою службою України та Податковою агенцією Швеції.

09 вересня 2020 року ДПС підписано Проєктну угоду між Державною податковою службою України та Податковою агенцією Швеції, яка чітко визначає порядок координації Проєкту, порядок взаємодії, завдання та заходи у межах проєкту тощо.

Для реалізації проєкту призначено довгострокового експерта (пан Арне Якобссон), який з жовтня 2020 року працює в ДПС на постійній основі.

 

Проєкт «Ефективне управління державними фінансами ІІІ»

Виконавець – Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) – це німецький фонд міжнародного співробітництва, аналогічний таким організаціям, як USAID (Агенція США з міжнародного розвитку), SIDA (Шведська агенція міжнародного розвитку та співробітництва), Adetef (Агенція технічної допомоги Франції). Головою наглядової ради GIZ є Держсекретар Міністерства економіки ФРН. Бюджет організації складає 380 мільйонів євро, а обсяг операцій – 2 мільярди євро. Товариство активно працює в більше, ніж 90 країнах світу.

Співпраця з Німецьким товариством міжнародного співробітництва розпочалася з грудня 2012 року. Допомога надається у форматі навчальних семінарів, тренінгів, консультативних місій та навчальних поїздок.

Запущений спільний пілотний проект «Дуальна освіта» на базі Головного управління ДПС у м. Києві та Національного університету ДФС у м. Ірпінь.

27 травня 2020 року підписано Меморандум про співпрацю між GIZ та ДПС, який включає такі напрямки:

запровадження окремих стандартів, передбачених Планом заходів BEPS  автоматичного обміну інформацією за стандартом CRS та CbC, автоматичного обміну фінансовою інформацією;

гармонізація українського законодавства із законодавством ЄС (акцизні податки);

впровадження дуальної форми  підготовки фахівців у сфері податків та фінансів, нових практик у сфері розвитку персоналу;

зміцнення інституційних спроможностей ДПС.

ДПС – реципієнт проєкту, бенефіціар – Мінфін.