Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги суб’єктів господарювання – платників податку на прибуток підприємств, які повинні задекларувати податок на прибуток у вигляді мінімального податкового зобов’язання!

, опубліковано 07 березня 2023 о 13:58




Платники податку на прибуток, які є власниками, орендарями, користувачами на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, зобов’язані визначати у складі податку на прибуток податок у вигляді мінімального податкового зобов’язання – позитивне значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок.

З урахуванням прийнятих змін до Податкового кодексу України, відповідні зміни внесені до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, яку доповнено рядком 06.2 МПЗ для декларування податку на прибуток у вигляді мінімального податкового зобов’язання та новим додатком МПЗ, у якому здійснюється розрахунок різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок, а також розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання.

Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання вперше здійснюється за результатами звітного (податкового) 2022 року.

У рядку 10 Декларації відповідні платники зазначають окрему особливу відмітку – «платника податку, що визначає податок на прибуток у вигляді мінімального податкового зобов’язання».

Показники розрахунку загального мінімального податкового зобов’язання відображаються у додатку МПЗ до декларації, який подається у складі Податкової декларації з податку на прибуток підприємств за звітний (податковий) рік та є її невід’ємною частиною.

Рекомендації щодо складання декларації платником податку, що визначає податок на прибуток у вигляді мінімального податкового зобов’язання дивиться у відео.

Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання здійснюється у додатку МПЗ до декларації за звітний (податковий) рік та подається у складі річної Декларації, навіть якщо базовим звітним періодом для платника податку є квартал. 

Мінімальне податкове зобов’язання обраховується щодо кожної земельної ділянки.

Визначення суми сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок, на які зменшується сума розрахованого загального мінімального податкового зобов’язання, здійснюється залежно від частки сільськогосподарського товаровиробництва за податковий (звітний) рік:  

якщо частка с/г дорівнює або перевищує 75 відсотків – у сумі сплачених податків, зборів, платежів та витрат (у розмірі 20 %) на оренду земельних ділянок, визначених відповідно до підпункту 141.9.2 пункту 141.9 статті 141 ПКУ;

якщо частка с/г становить менше 75 відсотків – у сумі сплачених податків, зборів, платежів, визначених у розмірі, пропорційному частці сільськогосподарського товаровиробництва та витрат (у розмірі 20 %) на оренду земельних ділянок, визначених відповідно до підпункту 141.9.3 пункту 141.9 статті 141 ПКУ.

У сумі сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок не враховуються помилково та/або надміру сплачені у податковому (звітному) році суми податків, зборів, платежів.

При позитивному значенні різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок платник податку зобов’язаний збільшити визначену в декларації суму податку на прибуток підприємств, що підлягає сплаті до бюджету, на суму такого позитивного значення та сплатити таку збільшену суму податку до бюджету в порядку та строки, визначені ПКУ для сплати податку на прибуток підприємств.

У разі визначення платником податку від’ємного значення об’єкта оподаткування у податковому (звітному) році  –  позитивне значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок підлягає сплаті до бюджету в порядку та строки, визначені ПКУ для сплати податку на прибуток підприємств.

Сума податку на прибуток підприємств у частині позитивного значення такої різниці не враховується у загальній сумі сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок у наступному податковому (звітному) році.

Позитивне значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок є частиною зобов’язань з податку на прибуток підприємств.

Тимчасово, за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки, не нараховується та не сплачується загальне мінімальне податкове зобов’язання за земельні ділянки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями російської федерації, та/або за земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.