Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПС України від 22.05.12 №8770/6/10-1115/2106 "Про надання податкової консультації "

опубліковано 21 грудня 2012 о 11:19

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 22.05.12 №8770/6/10-1115/2106

ТОВ ...

Про надання податкової консультації

 

Державна податкова служба України за результатами розгляду вашого звернення від 19.04.12 №322 щодо застосування окремих норм Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, із змінами і доповненнями (далі - Кодекс) повідомляє.

Пунктом 86.1 статті 86 Кодексу встановлено, що результати перевірок (крім камеральних) оформлюються у формі акта або довідки, які підписуються посадовими особами органу державної податкової служби та платниками податків або їх законними представниками (у разі наявності). У разі встановлення під час перевірки порушень складається акт. Якщо такі порушення відсутні, складається довідка.

Порядок оформлення результатів документальних перевірок з питань дотримання податкового, валютного та іншого законодавства затверджено наказом Державної податкової адміністрації України від 22.12.10 №984, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 12.01.11 за №34/18772 (далі – Порядок). Відповідно до п.3 розд.I Порядку акт – це службовий документ, який підтверджує факт проведення документальної перевірки фінансово-господарської діяльності платника податків і є носієм доказової інформації про виявлені порушення вимог податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби. Пунктом 7 розд.IV Порядку передбачено, що за результатами розгляду керівником органу державної податкової служби (його заступником) акта перевірки, заперечень посадових осіб платника податків або його законних представників та інших матеріалів перевірки, у терміни та порядку, встановлені Кодексом, приймаються відповідні податкові повідомлення-рішення.

Водночас, згідно з п.86.7 статті 86 Кодексу у разі незгоди платника податків або його законних представників з висновками перевірки чи фактами та даними, викладеними в акті (довідці) перевірки, вони мають право подати свої заперечення протягом п’яти робочих днів з дня отримання акта (довідки). Такі заперечення розглядаються органом державної податкової служби протягом п’яти робочих днів, що настають за днем їх отримання (днем завершення перевірки, проведеної у зв’язку з необхідністю з’ясування обставин, що не були досліджені під час перевірки та зазначені у зауваженнях), та платнику податків надсилається відповідь у порядку, визначеному статті 58 Кодексу для надсилання (вручення) податкових повідомлень-рішень.

Податкове повідомлення-рішення приймається у порядку і строки, передбачені п.86.8 статті 86 Кодексу, зокрема, приймається керівником податкового органу (його заступником) протягом десяти робочих днів з дня, наступного за днем вручення платнику податків акта перевірки у порядку, передбаченому статтею 58 Кодексу, для надсилання (вручення) податкових повідомлень-рішень, а за наявності заперечень посадових осіб платника податків до акта перевірки приймається з урахуванням висновку про результати розгляду заперечень до акта перевірки - протягом трьох робочих днів, наступних за днем розгляду заперечень і надання (надсилання) письмової відповіді платнику податків.

Тобто, якщо відповідь на заперечення до акта перевірки отримано, то податкове повідомлення-рішення має бути прийнято протягом трьох робочих днів, наступних за днем розгляду заперечень і надання (надсилання) такої письмової відповіді. При цьому, для правильного розуміння цієї норми Кодексу потрібно відрізняти строки прийняття податкового повідомлення-рішення від строку його надсилання (вручення) платнику податку.

 

Заступник Голови                                                                             А.П. Ігнатов