Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПС України від 11.09.2012 № 1728/0/61-12/15-2116 "Про платників рентної плати та плати за користування надрами"

опубліковано 25 грудня 2012 о 12:33

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 11.09.2012 № 1728/0/61-12/15-2116

<…….>

Про платників рентної плати та плати за користування надрами


Державна податкова служба України на запит <…….>  про справляння користувачами надр, що провадять господарську діяльність з видобування газу метану вугільних родовищ, рентної плати за нафту, природний газ і газовий конденсат, що видобуваються в Україні, (далі – рентна плата) та плати за користування надрами для видобування корисних копалин (далі – плата за надра) після набрання чинності Закону України від 24.05.2012 № 4834-VI „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення деяких податкових норм” (далі – Закон) повідомляє.

Відповідно до п. 19 ст. 1 Закону України „Про засади функціонування ринку природного газу” – закону, що визначає правові, економічні та організаційні засади функціонування ринку природного газу, термін „природний газ” включає крім власне природного газу, ще й такі його типи, як нафтовий (попутний) газ, газ (метан) вугільних родовищ та газ сланцевих товщ.

Внесені Законом зміни до пп. 14.1.35 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) узгоджують норми галузевого та податкового законодавства. При цьому, у Кодексі термін „природний газ”, як складову терміну „вуглеводнева сировина”, крім власне природного газу, що видобувається із традиційних родовищ (покладів) газу, об’єднав також гази природні горючі, що мають інше, ніж традиційні джерела походження, зокрема:

нафтовий (попутний) газ,

газ (метан) вугільних родовищ,

газ сланцевих товщ,

газ центрально-басейнового типу,

газ колекторів щільних порід.

1. У п. 257.1 ст. 257 Кодексу об’єктом оподаткування рентною платою визначено обсяг видобутої у податковому (звітному) періоді вуглеводневої сировини.

Разом з тим п.  258.1 ст. 258 Кодексу затверджено ставки рентної плати за природний газ з уточненням „у тому числі нафтовий (попутний) газ”. При цьому, газ (метан), походженням з вугільних родовищ, не названий.

Таким чином, розділ Кодексу, який регулює справляння рентної плати за вуглеводневу сировину, що видобувається в Україні, не поширюється на суб’єктів господарювання, що провадять господарську діяльність з видобування запасів газу (метану) вугільних родовищ.

2. З набранням чинності Закону найменування виду корисної копалини було розширено – „газ природний, у тому числі газ, розчинений у нафті (нафтовий (попутний) газ), етан, пропан, бутан, газ (метан) вугільних родовищ, газ сланцевих товщ, газ центрально-басейнового типу, газ колекторів щільних порід”.

Водночас, абзацом третім п. 1 Прикінцевих та перехідних положень Закону, встановлено, що визначені у таблиці пп. 263.9.1 п. 263.9 ст. 263 Кодексу відсоткові ставки плати за користування надрами для видобування природного газу, а також примітки до таблиці ставок плати за користування надрами в умовах дії угоди про розподіл продукції, застосовуються з 1 січня 2013 року, за винятком ставок за газ (метан) вугільних родовищ, газ сланцевих товщ, газ центрально-басейнового типу, газ колекторів щільних порід, що набирали чинності з 1 липня 2012 року.

Таким чином, податкові зобов’язання з плати за користування надрами для видобування корисних копалин при провадженні господарської діяльності з видобування газу (метану) вугільних родовищ, газу сланцевих товщ, газу центрально-басейнового типу, газу колекторів щільних порід обчислюють із застосуванням відсоткових ставок визначених у таблиці підпункту 263.9.1 пункту 263.9 статті 263 Кодексу.

 

Заступник Голови                                                  А.П. Ігнатов