Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ЛистДПС України від 27.04.12 № 13218/С/15-2114, № 12409/7/15-2117

опубліковано 25 грудня 2012 о 15:56

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

27.04.12  № 13218/С/15-2114

12409/7/15-2117

<…….>

Про розгляд запиту

 

Державна податкова служба України розглянула запит <…….>  щодо порядку подання звітності та сплати збору за спеціальне використання води і повідомляє.

Пунктом 323.1 статті 323 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) визначено, що платниками збору є водокористувачі - суб'єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи (крім бюджетних установ), постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи - підприємці, які використовують воду, отриману шляхом забору води з водних об'єктів (первинні водокористувачі) та/або від первинних або інших водокористувачів (вторинні водокористувачі), та використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Відповідно до пункту 326.1 статті 326 Кодексу водокористувачі самостійно обчислюють збір за спеціальне використання води щокварталу наростаючим підсумком з початку року. Збір обчислюється виходячи з фактичних обсягів використаної води (підземної, поверхневої, отриманої від інших водокористувачів) водних об’єктів з урахуванням обсягу втрат води в їх системах водопостачання, встановлених у дозволі на спеціальне водокористування, лімітів використання води, ставок збору та коефіцієнтів.

За обсяги води, переданої водокористувачем – постачальником іншим водокористувачам без укладення з останніми договору на поставку води, збір обчислюється і сплачується таким водокористувачем - постачальником. Водокористувачі, які використовують воду із змішаного джерела, обчислюють збір, враховуючи обсяги води в тому співвідношенні, у якому формується таке змішане джерело, що зазначається в дозволах та договорах на поставку води, з урахуванням втрат води в їх системах водопостачання, ставок збору та коефіцієнтів (п. 326.3 ст. 326 Кодексу).

Згідно з пунктом 328.2 статті 328 Кодексу платники збору обчислюють суму збору наростаючим підсумком з початку року та складають податкові декларації за формою, встановленою в порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу.

Відповідно до пункту 328.3 статті 328 Кодексу податкові декларації збору подаються платниками збору органам державної податкової служби у строки, визначені для квартального податкового (звітного) періоду, за місцем податкової реєстрації, а пунктом 328.4 статті 328 Кодексу визначено, що збір сплачується платниками збору у строки, визначені для квартального податкового (звітного) періоду, за місцем податкової реєстрації.

Разом з тим пунктом 8.3 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.11 № 1588, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 29.12.11 за № 1562/20300 (далі – Порядок № 1588), передбачено, що якщо у платника податків відбувається реєстрація, створення чи відкриття об'єкта оподаткування на території адміністративно-територіальної одиниці, де він не перебуває на обліку, то такий платник податків зобов'язаний стати на облік за неосновним місцем обліку в органі державної податкової служби за місцезнаходженням такого об'єкта у порядку, визначеному розділом VII цього Порядку.

Таким чином, якщо у фізичної особи-підприємця зареєстровано, створено чи відкрито об’єкти оподаткування (зокрема, власні нежитлові приміщення, в яких здійснюється використання води) на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, де такий суб’єкт господарювання не перебуває на обліку, то такий суб’єкт господарювання зобов'язаний стати на облік як платник збору за спеціальне використання води за неосновними місцями обліку в органах державної податкової служби за місцезнаходженнями таких об'єктів у порядку, визначеному розділом VII Порядку № 1588, та сплачувати збір за спеціальне використання води за такими неосновними місцями обліку.

 

Голова                                                                                           О.В. Клименко