Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зростає зацікавленість громадян в одноразовому декларуванні

, опубліковано 08 грудня 2021 о 16:40

До ДПС надходить значна кількість звернень від бізнесу та громадян щодо механізму одноразового (спеціального) добровільного декларування, що свідчить про зацікавленість суспільства у проведенні такої кампанії. Про це повідомила заступник директора Департаменту податкового адміністрування – начальник управління адміністрування податку на доходи фізичних осіб та податків самозайнятих осіб ДПС Тетяна Мігас під час конференції «Податкова амністія: вихід із тіні».

«Податкова служба максимально реалізує норми закону про податкову амністію. Інтерес громадян до одноразового добровільного декларування вже відчутний по тій кількості декларацій, яка збільшується щотижнево. Збільшується як вартість задекларованих активів, так і суми, які декларують платники податків до сплати», - підкреслила Тетяна Мігас.

Вона зауважила, що фізична особа – резидент, яка може бути декларантом, самостійно добровільно приймає рішення щодо участі у податковій амністії. Декларація подається виключно в електронному вигляді, має зручну форму для заповнення, в її розділах чітко зазначено, які саме активи підлягають декларуванню.

Також законом передбачено два види перевірок декларацій: камеральна (проводиться у спеціальному порядку)  та документальна позапланова.

«Камеральна перевірка автоматично перевіряє арифметичні та логічні помилки при заповненні декларації. На сьогодні можна констатувати факт, що таких помилок майже немає. Якщо вони і встановлюються, податкова спілкується з платником податків виключно в електронному форматі – направляє повідомлення», - зазначила Тетяна Мігас.

За її словами, повідомлення може бути направлено, якщо сума збору, вказана в декларації, занижена або завищена. Причиною цього може бути неправильне застосування ставки одноразового збору, або невірно визначена сума через помилково встановлену дату курсу валют. Платник має змогу подати уточнюючу декларацію та доплатити або повернути завищену чи переплачену суму одноразового збору.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу InfoTAX