Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сергій Марченко: «При наявності класичного РРО бізнес може за бажанням переходити на ПРРО»

, опубліковано 31 липня 2020 о 15:00

З 1 серпня 2020 року безкоштовне фіскальне рішення для програмного РРО стає доступним для повноцінного використання на добровільній основі.

«Завдяки плідній співпраці з бізнесом нам вдалось розробити та запустити «РРО в смартфоні». Програмний продукт є альтернативою традиційним касовим апаратам і встановити його можна на смартфон, планшет, комп’ютер чи інший пристрій, який має ОС Android або Windows. Найближчим часом буде запроваджено і ПРРО для iOS. Тобто, при наявності класичного РРО бізнес не має обов'язку переходити на програний продукт» - наголошує Міністр фінансів Сергій Марченко.

Варто зазначити, що  і інші розробники зможуть випустити свій програмний продукт, яким зможуть користуватись суб’єкти господарювання, але лише за умови що він буде відповідати вимогам законодавства та технічним вимогам АРІ.

Міністр звертає увагу, що запровадження програмного РРО є важливим кроком до детінізації економіки та спрощення умов ведення підприємницької діяльності. Програмне забезпечення «РРО в смартфоні» стане зручним і необтяжливим функціоналом для сумлінних платників податків.

Урядом та Мінфіном розроблено та затверджено всю необхідну нормативну базу для повноцінного користування програмними РРО.

Змінами до податкового законодавства встановлено  етапи масового запровадження РРО.

• з 1 серпня 2020 року – почнеться перший етап змін у законодавстві, спрямованих на детінізацію розрахунків в сфері торгівлі і послуг, - запроваджується можливість використання ПРРО, в тому числі й безкоштовного програмного продукту ДПС.

• з 1 січня 2021 року – другий етап - використання РРО для певних видів діяльності ІІ-IV груп фізичних осіб-підприємців стане обов’язковим.

• з 1 квітня 2021 року почнеться третій етап – застосування РРО (традиційних або програмних) стане обов'язковим для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку 2, 3, 4 груп незалежно від видів діяльності.

«Реалізація таких змін в комплексі є не тільки важливою передумовою для детінізації економіки, забезпечення належного обліку фактично отриманих доходів, сплати податків до бюджету в повному обсязі, а й способом встановлення рівних конкурентних умов для сумлінних платників податків».

 3 серпня, Мінфін спільно з ДПС та представниками бізнесу відзвітує про запровадження програмного забезпечення «РРО в смартфоні»