Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПРОТОКОЛ №6 засідання Громадської ради при Міністерстві доходів і зборів України

опубліковано 08 травня 2014 о 10:06

Дата та час проведення: 08 квітня 2014 року, 10 год. 00 хв.

Місце проведення: Конгрес-хол Міндоходів (м. Київ, Львівська площа, 8)

Присутні: на початок засідання зареєстровано 48 членів Громадської ради, серед них за довіреністю – 6 осіб (список додається).

від Міністерства доходів і зборів України:

Білоус І.О. – Перший заступник Міністра доходів і зборів України.

Науменко В.П. – заступник Міністра  доходів і зборів України.

Косарчук В.П. – директор Інформаційно-комунікаційного департаменту.

Войцещук А.Д. – в.о. директора Департаменту митної справи.

Ревчук О.Р. – в.о. директора Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб.

Квочкіна С.Ф. – заступник директора Департаменту оподаткування та контролю об’єктів і операцій.

Шумський О.О. – начальник управління ресурсних, рентних та неподаткових платежів Департаменту оподаткування та контролю об’єктів і операцій.

Задорожний О.М. – начальник управління методології податку на прибуток підприємств Департаменту координації нормотворчої та методологічної роботи з питань оподаткування.

Скупова Т.В. – начальник відділу взаємодії з інститутами громадянського суспільства управління комунікацій з громадськістю Інформаційно-комунікаційного департаменту.

інші представники громадськості: 14 осіб (список додається).

від засобів масової інформації: 12 осіб.

Кворум є.

Порядок денний:

1. Звіт про роботу Громадської ради при Міндоходів та інформація про поточну діяльність.

2. Плани щодо формування Державної податкової служби України та розвитку податкової системи.

3. Плани щодо формування Державної митної служби та розвитку митної справи.

4. Розгляд останніх змін у податковому законодавстві.

5. Різне.

Головуючий на засіданні: Голова Громадської ради при Міндоходів України Романчук Ярослав Васильович.

На початку засідання члени Громадської ради одноголосно затвердили Порядок денний.

З питання 1 Порядку денного

ВИСТУПИВ:

Романчук Я.В., який привітав присутніх, представив членів засідання зі сторони Міндоходів та ознайомив із Звітом про роботу Громадської ради при Міндоходів за 2013 рік та І квартал 2014 року.

Щодо питання 2 Порядку денного

ВИСТУПИЛИ:

Білоус І.О. (Перший заступник Міністра доходів і зборів України), який під час виступу зосередив увагу на проблемних питаннях наповнення державного бюджету, зокрема у зв’язку з існуванням схем ухилення від оподаткування. Важливим напрямком боротьби з цією проблемою є створення умов для детінізації економіки, боротьба із корупцією та удосконалення процедур адміністрування податків, зборів, платежів.

З метою удосконалення податкової справи та механізму справляння податків створено Робочу групу з підготовки пропозицій щодо удосконалення податкової системи, до діяльності якої передбачається залучення представників бізнесу, громадськості, експертів.

Доповідач наголосив на відкритості Міністерства до співпраці з громадськістю та готовності розглядати пропозиції по удосконаленню адміністрування податків.

Романчук  Я.В. зазначив, що на сьогодні офіційно направлено лист Міністерству з кандидатурами тих членів Громадської ради, які виявили бажання увійти до складу зазначеної Робочої групи.

В обговоренні взяли участь:

Галенко І.В., Повх В.М., Потапова Н.В., Дроговоз Ю.С., Шевцова Т.С., Врублевська Л.В., Потапенко В.І.

 

Члени Громадської ради заявили про готовність продовження співпраці з Міністерством і вирішення проблем бізнесу.

Зокрема, Галенко І.В. запропонував свої послуги у вирішенні питання створення автоматизованої системи «Єдине вікно подання електронної звітності» та «Побудова систем для вирішення інформаційних завдань».

Білоус І.О., який запропонував Галенку І.В. залишити свої контактні дані для налагодження  подальшої співпраці.

Повх В.М., який підтримав пропозицію Галенка І.В., та наголосив на готовності залучення (за необхідності) до співпраці активу Самооборони Майдану, зокрема сотників Майдану.

Потапова Н.В., яка акцентувала увагу на ключових проблемах у податковій і митній справах, справляння єдиного соціального внеску, а також внесла пропозицію  щодо створення робочої групи  по вирішенню проблем малого і середнього бізнесу.

Дроговоз Ю.С. виступила з пропозицією організовувати обговорення законодавчих ініціатив у форматі міжвідомчих робочих груп за участі посадових осіб Міністерства фінансів України, Міністерства доходів і зборів України, громадськості. Дроговоз Ю.С. також звернула увагу на необхідність отримання громадськістю інформації про ефективність впровадження Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» від 27.03.2014 року № 1166-VII.

Білоус І.О. підтримав доцільність залучення громадськості до співпраці та запропонував бажаючим членам Громадської ради подати кандидатури для включення до складу Робочої групи.

Врублевська Л.В. поцікавилась позицією Міндоходів щодо перенесення термінів подання звітності про контрольовані операцій по трансфертному ціноутворенню.

Білоус І.О. зазначив, що зазначена ініціатива вже подана Міндоходів та обґрунтував причини такої позиції.

З питання 3 Порядку денного

ВИСТУПИЛИ:

Науменко В.П. (заступник Міністра  доходів і зборів України), який поінформував про заходи, які вже були здійснені ним на посаді, зокрема у кадрових питаннях на місцях, а також повідомив про заплановані напрями розвитку Державної митної служби, митної справи та боротьби з корупцією.

В обговоренні взяли участь:

Потапова Н.В., Галенко І.В., Потапенко В.І., Платонов О.І., Липовський В.В., Федорук С.С.

Потапова Н.В., Галенко І.В. порушили проблемні питання визначення митної вартості та необхідність впровадження митного пост-аудит контролю на підставі міжнародного досвіду, зокрема досвіду Польщі.

Липовський В.В., який порушив проблемні питання отримання перевізниками свідоцтв про допущення транспортних засобів до переміщення товарів під митними печатками та пломбами відповідно до системи МДП, а також наголосив на доцільності врегулювання цього питання у формі інструктивного листа митницям Міндоходів.

Науменко В.П. наголосив на готовності налагодження ефективної роботи Державної митної служби з дотриманням Митного кодексу України.

З питання 4 Порядку денного

ВИСТУПИЛИ:

Дроговоз Ю.С., яка поінформувала про податкові ініціативи Уряду та формат їх обговорення. Доповідач зосередила увагу на ініціативі щодо можливого скасування Податкового кодексу України та розробку Кодексу економічного розвитку, а також необхідності активного залучення громадськості до нормотворчого процесу.

Романчук  Я.В., який запропонував у період невизначеності щодо процедур формування громадських рад при Державній податковій службі та Державній митній службі забезпечити координацію роботи Комісією з питань податкової політики та Комісією з питань митної справи відповідно.

Романчук Я.В. наголосив на тому, що ті комісії, які ще не надали свої пропозиції Міндоходів щодо формування переліку узагальнюючих податкових консультацій, що потребують перегляду, та формування переліку узагальнюючих податкових консультацій, що потребують видання, мають можливість їх надати не пізніше 9 квітня 2014 року.

Білоцерківська Г.П. висловила позицію щодо доцільності залишити у віданні Державної податкової служби повноваження затверджувати форми податкової звітності, а також уникати практики постійного внесення змін до зазначених форм.

Романчук Я.В. порадив підготувати проект такої пропозиції та направити на розгляд листом через Секретаріат Громадської ради.

З питання 5 Порядку денного

ВИСТУПИЛИ:

Андреєв О.Ю., Дроговоз Ю.С., Трусов С.І., Повх В.М., Ліннік В.П., Платонов О.І., Потапенко В.І.

Трусов С.І. звернув увагу членів Ради на проблему, яка існує в роботі Громадської ради – листи, які готує Комісія з питань митної справи не завжди оперативно підписуються головою Ради. Запропонував удосконалити механізм: листи підготовлені Комісією з питань митної справи підписує Голова Ради протягом доби. У разі не підписання - лист підписує заступник Голови Громадської ради з питань митної справи. Доповідач також запропонував оприлюднювати на офіційному веб-порталі Міндоходів листи-відповіді на запити Громадської ради.

Романчук Я.В., який з метою забезпечення оперативного направлення листів-звернень до Міндоходів щодо проблемних питань у податковій та митній справах надав повноваження головам комісій Громадської ради підписувати та направляти такі листи-звернення.

Повх В.М. запропонував внести до Порядку денного для обговорення питання щодо виключення зі складу тих членів Громадської ради, які  були  відсутні на її засіданнях більше ніж два рази, висунути вотум недовіри Голові Громадської ради Романчуку Я.В., створення ініціативної групи по утворенню громадських рад при Державній податковій та Державній митній службах, виведення зі складу Комісії з питань митної справи тих осіб, які систематично відсутні на засіданнях.

Андреєв О.Ю. порушив питання відсутності належного інформування про опрацювання наданих членами Громадської ради пропозицій.

Платонов О.І. поінформував про позицію щодо невизначеності питань ліквідації Міндоходів та створення податкової та митної служб; запропонував перш за все внести до Порядку денного питання виведення зі складу Громадської ради тих членів, які були відсутні три або більше разів.

Романчук Я.В. виніс на голосування пропозицію щодо внесення до порядку денного питання виключення зі складу Громадської ради членів, які систематично пропускали засідання.

ГОЛОСУВАЛИ:

 «за» – 33;

«проти» – 0;

«утримались» – 1.

ВИРІШИЛИ: внести до порядку денного питання виключення зі складу Громадської ради членів, які систематично пропускали засідання.

Романчук Я.В. виніс на обговорення список членів Громадської ради, які систематично (понад двічі) не відвідували засідання (додається) та запропонував внести на голосування питання виключення їх зі складу Громадської ради.

ГОЛОСУВАЛИ:

 «за» – 34;

«проти» – 0;

«утримались» – 0.

ВИРІШИЛИ: виключити зі складу Громадської ради членів, кандидатури яких були винесені на голосування (список додається).

Романчук Я.В. запропонував винести на голосування пропозицію
Повха В.М. щодо включення до порядку денного питання висловлення недовіри Голові Громадської ради при Міндоходів.

ГОЛОСУВАЛИ:

«за» – 4;

«проти» – 0;

«утримались» – 30.

ВИРІШИЛИ: питання до порядку денного не внесено.

Романчук Я.В. запропонував внести на голосування питання запропоноване заступником Голови Громадської ради Платоновим О.І. та вивести зі складу Комісії з питань митної справи тих членів, які систематично не відвідували засідання Комісії (список додається).

ГОЛОСУВАЛИ:

«за» – 34;

«проти» – 0;

«утримались» – 0.

ВИРІШИЛИ: вивести зі складу Комісії з питань митної справи членів, кандидатури яких були винесені на голосування (список додається).

Романчук Я.В. підсумував питання, які були винесенні на обговорення  у рамках засідання, та оголосив про закриття засідання.

 

Голова 

Громадської ради при Міндоходів                                                  Я.В. Романчук

 

Секретар

Громадської ради при Міндоходів                                            О.О. Рачук