Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Суд підтримав позицію податківців щодо стягнення податкового боргу з підприємства у розмірі 68,2 млн гривень

, опубліковано 23 березня 2023 о 12:22

Дніпропетровським окружним адміністративним судом підтримано позицію Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків у справі № 160/17058/22 про стягнення податкового боргу у розмірі 68,2 млн гривень.

Податковий борг підприємства виник та обліковується в ІКП ITC «Податковий блок» з причини несплати узгоджених грошових зобов`язань та нарахованої пені.

Будь-яких доказів сплати податкового боргу у визначеній сумі відповідачем на момент розгляду і вирішення даної справи до суду не надано.

Заперечуючи проти задоволення позовних вимог, відповідач вказує на те, що податкові вимоги сформовані у зв`язку з виникненням податкового боргу з податку на додану вартість з вироблених в Україні товарів (робіт, послуг). Повне погашення податкового боргу з податку на додану вартість відбулось 21.02.2022, отже, на думку відповідача, дані податкові вимоги є відкликаними.

Суд вважає безпідставними вказані посилання відповідача, оскільки вищезазначена сума погашеного податкового боргу не входить до суми боргу, вимоги про стягнення якого є предметом цього позову.

Податкова вимога формується та направляється платнику податків на всю суму податкового боргу. Проте матеріали справи не містять доказів, що з моменту направлення податкових вимог до моменту звернення податкового органу до суду з даним позовом податковий борг відповідача зменшувався до нуля.

Таким чином, надіслана платнику податків податкова вимога на податковий борг, що не погашений, не втрачає своєї правової дії.

Отже, рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 10.01.2023 у справі № 160/17058/22 позовні вимоги Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків про стягнення податкового боргу задоволено.