Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПА України від 31.08.10 № 17856/7/15-0117 "Про надання відповіді"

опубліковано 21 вересня 2010 о 00:00

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

31.08.10 № 17856/7/15-0117

Державна податкова адміністрація

в Івано-Франківській області

Про надання відповіді

Державна податкова адміністрація України розглянула лист ДПА в Івано-Франківській області від 27.07.2010 № 5841/8/15-217/361 про надання роз’яснення щодо особливостей застосування спрощеної системи оподаткування, обліку і звітності суб’єктами господарювання, які мають відокремлені структурні підрозділи (філії), і повідомляє.

Застосування спрощеної системи оподаткування, обліку і звітності суб’єктами малого підприємництва регламентується Указом Президента від 3 липня 1998 року № 727/98 „Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництв” ( у редакції Указу Президента України від 28 червня 1999 року № 746/99, далі – Указ).

Спрощена система запроваджується для суб'єктів малого підприємництва, зокрема юридичних осіб – суб'єктів підприємницької діяльності будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, в яких за рік середньооблікова чисельність працюючих не перевищує 50 осіб і обсяг виручки яких від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік не перевищує 1 млн. гривень.

Визначення терміну суб'єкта господарювання наведено в статті 55 Господарського кодексу України, а саме:

суб'єктами господарювання визнаються учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючи господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов'язків), мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов'язаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством.

Згідно частини 5 статті 55 зазначеного кодексу суб'єкти господарювання - юридичні особи мають право відкривати свої філії, представництва, інші відокремлені підрозділи без створення юридичної особи.

Відповідно до частини 3 статті 95 Цивільного кодексу України філія не є юридичною особою, вона наділяється майном юридичної особи, що її створила, і діє на підставі затвердженого нею положення.

Таким чином, перехід юридичної особи на спрощену систему оподаткування повинен відбуватися разом з філіями. При подачі заяви про видачу Свідоцтва про право сплати єдиного податку до органу державної податкової служби вказується також ідентична інформація по філіях. Перелік філій зазначається у Свідоцтві про право сплати єдиного податку. Середньооблікова чисельність працюючих для суб'єктів малого підприємництва визначається за методикою, затвердженою органами статистики, з урахуванням усіх його працівників, у тому числі тих, що працюють за договором та за сумісництвом, а також працівників представництв, філіалів, відділень та інших відособлених підрозділів.

Юридична особа веде облік виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) по головному підприємству - юридичній особі і по кожній філії для визначення суми єдиного податку відповідно до загального обсягу виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), що перераховується на окремий рахунок відділення Державного казначейства України за місцем державної реєстрації юридичної особи.

Згідно з Порядком ведення Книги обліку доходів і витрат суб'єктами малого підприємництва - юридичними особами, що застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 12.10.99 за N 554, суб'єкти малого підприємництва - юридичні особи зобов'язані вести Книгу обліку доходів і витрат. Книга обліку доходів і витрат суб'єктом малого підприємництва - юридичною особою ведеться в розрізі філій. Філії також зобов'язані вести Книгу обліку доходів і витрат з наступним включенням їх показників до Книги обліку доходів і витрат суб'єктом малого підприємництва - юридичною особою. Книги обліку для філій завіряються органом державної податкової служби за місцем реєстрації юридичної особи - суб'єкта малого підприємництва.

Статтею 5 Указу передбачено, що у разі порушення вимог, установлених статтею 1 Указу , платник єдиного податку повинен перейти на загальну систему оподаткування, обліку та звітності, починаючи з наступного звітного періоду (кварталу). Суб'єкти малого підприємництва несуть відповідальність за правильність обчислення, своєчасність подання розрахунків та сплати сум єдиного податку згідно із законодавством України.

Слід зазначити, що відповідно до підпункту 12.1 пункту 12 Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПА України від 1 березня 2000 року № 79, та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 3 квітня 2000 року за № 208/4429 не зареєстрована платником ПДВ особа (юридична), яка, перебуваючи на спрощеній системі оподаткування та сплачуючи єдиний податок, перевищила обмеження щодо обсягу виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за рік, установленого статтею 1 Указу, зобов'язана подати до органу державної податкової служби заяву про реєстрацію як платника ПДВ. Реєстраційна заява платника ПДВ має бути подана (надіслана) податковому органу не пізніше:

- ніж за 15 днів до початку наступного звітного (податкового) періоду (кварталу), у якому відбулося перевищення, якщо перевищення відбулося у першому або другому місяці звітного періоду (кварталу);

- 20 календарного дня після закінчення звітного періоду (кварталу), у якому відбулося перевищення, якщо перевищення відбулося у третьому місяці звітного періоду (кварталу).

Особа, що не надсилає таку заяву у такому випадку та у такі строки, несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника ПДВ без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування.

При цьому зазначаємо, що податковий облік операцій з поставки філіями чи структурними підрозділами товарів (послуг) (відображення податкових зобов'язань і формування податкового кредиту) та подання податкової звітності з ПДВ, а також сплата ПДВ здійснюється головним підприємством - платником ПДВ по місцю реєстрації, до складу якого входять філії чи структурні підрозділи.

Крім цього, у разі недотримання головним підприємством зазначених вище вимог чинного законодавства, орган державної податкової служби зобов’язаний здійснити контрольно-перевірочні заходи з метою недопущення втрат бюджету.

Заступник Голови О.М.Любченко