Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПА України від 18.06.09 № 12783/7/15-0417 "Про повернення коштів за придбані торгові патенти"

опубліковано 23 липня 2009 о 00:00

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 18.06.2009 р. N 12793/7/15-0417

Державним податковим адміністраціям в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі


Про повернення коштів за придбані торгові патенти

Державна податкова адміністрація України у зв'язку з надходженням запитів щодо повернення коштів за придбані торгові патенти на здійснення операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу за період примусового припинення діяльності повідомляє наступне.

Частиною 5 статті 5 Закону України від 23.03.96 N 98/96-ВР "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності" (із змінами і доповненнями) (далі - Закон) передбачено, що оплата вартості торгового патенту на здійснення операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу здійснюється щоквартально до 15 числа місяця, що передує звітному кварталу.

Термін дії торгових патентів на здійснення зазначених операцій становить 60 календарних місяців (20 кварталів).

Під час придбання торгового патенту суб'єкт підприємницької діяльності вносить одноразову плату у розмірі вартості торгового патенту за 3 місяці, тобто за останній квартал дії патенту. На суму, сплачену під час придбання торгового патенту, зменшується розмір плати за торговий патент, яка підлягає внесенню в останній квартал його дії.

Нарахування сум плати за торговий патент здійснюється в особових рахунках платників за весь термін дії торгового патенту одночасно, а саме:

по першому терміну - суми вартості торгового патенту за перший звітний період та суми одноразової плати, внесеної платником під час придбання торгового патенту в розмірі вартості торгового патенту за 3 місяці, яка підлягає внесенню в останній квартал його дії;

по наступних термінах - щокварталу до 15 числа місяця, який передує звітному періоду;

по останньому терміну сплати - здійснюються нульові нарахування.

Суб'єкт підприємницької діяльності, який припинив діяльність, яка відповідно до цього Закону підлягає патентуванню, до 15 числа місяця, що передує звітному кварталу, письмово повідомляє про припинення такої діяльності відповідний державний податковий орган. При цьому торговий патент підлягає поверненню до державного податкового органу, що видав його, а суб'єкту підприємницької діяльності повертається надмірно сплачена сума вартості торгового патенту.

Тобто для суб'єкта підприємницької діяльності, який своєчасно повідомив про припинення діяльності відповідний державний податковий орган, надмірно сплаченою сумою вартості торгового патенту вважається одноразова плата, що вноситься під час придбання торгового патенту, яка повертається згідно з діючим законодавством.

Враховуючи викладене, за результатом розгляду поданої заяви торгові патенти виключаються з обліку та підлягають поверненню до податкової інспекції за місцем їх придбання, а суб'єкту підприємницької діяльності повертається надмірно сплачена сума вартості торгового патенту.

Заступник Голови

С. В. Чекашкін