Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПА України від 09.04.09 №7487/7/15-0717 "Про фіксований сільськогосподарський податок"

опубліковано 09 квітня 2009 о 00:00

Лист ДПА України від 09.04.09 №7487/7/15-0717 „Про фіксований сільськогосподарський податок „

Державна податкова адміністрація України у зв’язку із надходженням звернень від підпорядкованих органів державної податкової служби щодо правильності визначення об’єкту оподаткування для платників фіксованого сільськогосподарського податку повідомляє.

Відповідно до статті 3 Закону України від 17.12.98 № 320-XIV „Про фіксований сільськогосподарський податок” зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 320) об'єктом оподаткування для платників ФСП (далі - платники податку) є площа сільськогосподарських угідь, переданих сільськогосподарському товаровиробнику у власність або наданих йому у користування, в тому числі на умовах оренди, а також земель водного фонду, які використовуються рибницькими, рибальськими та риболовецькими господарствами для розведення, вирощування та вилову риби у внутрішніх водоймах (озерах, ставках та водосховищах).

Згідно з п. 5 Положення про порядок справляння та облік фіксованого сільськогосподарського податку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.99 № 658 (зі змінами та доповненнями), сільськогосподарські підприємства для набуття і підтвердження статусу платників ФСП, крім податкового розрахунку ФСП, повинні подавати до органів державної податкової служби за своїм місцезнаходженням та за місцем розташування земельних ділянок витяг з державного земельного кадастру про склад земель сільськогосподарських угідь та їх грошову оцінку.

Проте, мають місце випадки, коли за даними структурних підрозділів Центру державного земельного кадастру за сільськогосподарськими підприємствами земельні ділянки не рахуються із-за відсутності оформлених належним чином документів на землю.

Державний комітет України із земельних ресурсів листом від 20.03.2009 №14-22-6/2725 повідомив, що у разі використання сільськогосподарськими підприємствами земельних ділянок, правовстановлюючі документи яких проходять процедуру оформлення і ще не зареєстровані в базі даних структурних підрозділів Центру державного земельного кадастру, для розрахунку фіксованого сільськогосподарського податку необхідно брати облікові дані про їх площі, надані відділами Держкомзему у районах. Після їх реєстрації користуватись даними структурних підрозділів Центру державного земельного кадастру.

З метою уникнення втрат місцевих бюджетів, правильності відображення об’єкту оподаткування сільськогосподарськими підприємствами – платниками фіксованого сільськогосподарського податку доручаємо довести наведене до підпорядкованих органів державної податкової служби та встановити контроль за повнотою сплати ФСП до місцевих бюджетів.

Заступник Голови С.В.Чекашкін