Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПА України від 24.02.2010 № 3693/7/15-0517 " Про окремі питання оподаткування"

опубліковано 01 березня 2010 о 00:00

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 24.02.2010 № 3693/7/15-0517

Державні податкові адміністрації

в Автономній Республіці Крим,

областях, мм. Києві та Севастополі

Про окремі питання

оподаткування

З метою належної організації адміністрування податку на прибуток та недопущення випадків ухилення від сплати податку на прибуток Державна податкова адміністрація України роз‘яснює порядок віднесення до валових витрат платника податку – роботодавця витрат у вигляді страхування медичних та інших витрат працівників, виїжджаючих за кордон.

Відповідно до п.п. 5.4.8 п.5.4 ст.5 Закону України від 28.12.04 №334 „Про оподаткування прибутку підприємств” із змінами і доповненнями (далі – Закон №334) до складу валових витрат платника податку включаються витрати на відрядження фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з таким платником податку або є членами керівних органів платника податку, у межах фактичних витрат особи, яка відряджена, зокрема, на проїзд, оплату вартості проживання у готелях, витрат на харчування чи побутові послуги, найм інших жилих приміщень, телефонних рахунків, оформлення закордонних паспортів, дозволів на в‘їзд (віз), обов‘язкове страхування тощо.

Зазначені витрати можуть бути включені до складу валових витрат платника податку лише за наявності підтверджуючих документів.

Відповідно до ст. 9 Закону України від 21.01.94 № 3857-XII „Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України” з метою створення умов, які гарантують відшкодування громадянину України витрат, пов'язаних із надзвичайними обставинами під час його перебування за кордоном, він має бути застрахований.

Перелік видів обов‘язкового страхування в Україні визначено ст. 7 Закону України „Про страхування”, відповідно до останнього абзацу якої механізм впровадження обов‘язкових видів страхування, а саме порядок та правила його проведення, форми типового договору, особливі умови ліцензування обов‘язкового страхування, розміри страхових сум та максимальні розміри страхових тарифів або методику актуарних розрахунків встановлює Кабінет Міністрів України.

Враховуючи, що у вказаному переліку обов‘язкових видів страхування такий вид, як страхування медичних та інших витрат осіб, що виїжджають за кордон, відсутній, то відповідно цей вид страхування не має затвердженого Кабінетом Міністрів України порядку його проведення.

Підпунктом 5.4.6 п.5.4 ст.5 Закону №334 установлено, що до складу валових витрат підприємства - страхувальника включаються будь-які витрати зі страхування ризиків загибелі врожаю, транспортування продукції платника податку; цивільної відповідальності, пов'язаної з експлуатацією транспортних засобів, що перебувають у складі основних фондів платника податку; екологічної та ядерної шкоди, що може бути завдана платником податку іншим особам; майна платника податку; кредитних та інших ризиків платника податку, пов‘язаних із здійсненням ним господарської діяльності, у межах звичайної ціни страхового тарифу відповідного виду страхування, діючого на момент укладення такого страхового договору, за винятком страхування життя, здоров'я або інших ризиків, пов'язаних з діяльністю фізичних осіб, що перебувають у трудових відносинах з платником податку, обов'язковість якого не передбачена законодавством, або будь-які витрати зі страхування сторонніх фізичних чи юридичних осіб.

Зважаючи на викладене, оскільки страхування медичних та інших витрат працівників, виїжджаючих за кордон або страхування відповідальності за оплату медичних послуг під час подорожі за кордон є добровільними видами страхування, до того ж вказаним п.п.5.4.6 Закону №334 визначено, що до валових витрат страхувальника відносяться лише витрати щодо страхування життя, здоров'я або інших ризиків, пов'язаних з діяльністю працівників роботодавця, обов'язковість якого встановлено законодавством, то витрати роботодавця у вигляді страхових платежів за договорами страхування працівників, виїжджаючих за кордон, до складу його валових витрат не включаються.

Поряд з цим, виходячи з положень п.п. 5.4.6 та 5.4.8 п.5.4 ст. 5 Закону №334 платник податку може включати до валових витрат суму страхових платежів за договорами міжнародного обов‘язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів „Зелена картка”, якщо такі службові транспортні засоби використовуються працівниками (водіями) у відрядженні за кордоном для виконання їх службових обов‘язків та користування транспортним засобом за межами України потребує обов‘язкового страхування цивільної відповідальності на умовах країн відвідання.

Заступник Голови О.М.Любченко