Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наказ НАУРЄІ та ДПА України від 22.12.97 № 44/461 "Про затвердження Положення про порядок надання підтверджень щодо звільнення від оподаткування фінансових ресурсів та обладнання відповідно до Угоди про грант (Проект ядерної безпеки Чорнобильської АЕС) між Європейським Банком Реконструкції та Розвитку, Урядом України і Чорнобильською АЕС"

опубліковано 22 грудня 1997 о 00:00

Національне агентство України

з реконструкції та розвитку,

Державна податкова адміністрація України

Наказ від 22 грудня 1997 року N 44/461

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

21 січня 1998 р. за N 36/2476

Про затвердження Положення про порядок надання підтверджень щодо звільнення від оподаткування фінансових ресурсів та обладнання відповідно до Угоди про грант (Проект ядерної безпеки Чорнобильської АЕС) між Європейським Банком Реконструкції та Розвитку, Урядом України і Чорнобильською АЕС

Із змінами і доповненнями, внесеними

наказами Національного агентства України з питань розвитку

та європейської інтеграції,

Державної податкової адміністрації України

від 22 липня 1999 року N 15/384,

від 29 жовтня 1999 року N 24/600

Наказ втратив чинність

(згідно з наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України,

Державної податкової адміністрації України від 7 жовтня 2003 року N 276/477)

Відповідно до Угоди про грант (Проект ядерної безпеки Чорнобильської АЕС) між Європейським Банком Реконструкції та Розвитку, Урядом України і Чорнобильською атомною електростанцією, яка ратифікована Верховною Радою України та набула чинності відповідно до Закону України "Про ратифікацію Угоди про грант (Проект ядерної безпеки Чорнобильської АЕС) між Європейським Банком Реконструкції та Розвитку, Урядом України і Чорнобильською атомною електростанцією" від 18 березня 1997 року N 146/97, НАКАЗУЄМО:

1. Затвердити Положення про порядок надання підтверджень щодо звільнення від оподаткування фінансових ресурсів та обладнання відповідно до Угоди про грант (Проект ядерної безпеки Чорнобильської АЕС) між Європейським Банком Реконструкції та Розвитку, Урядом України і Чорнобильською АЕС (додається).

2. Здійснити державну реєстрацію цього наказу в Міністерстві юстиції України.

Голова Національного агентства

України з реконструкції та

розвитку

Р. В. Шпек

Голова Державної

податкової адміністрації

України

М. Я. Азаров

ЗАТВЕРДЖЕНО

наказом Національного агентства

України з реконструкції та

розвитку та Державної

податкової адміністрації України

від 22 грудня 1997 року N 44/461

Зареєстровано

в Міністерстві юстиції України

21 січня 1998 року за N 36/2476

ПОЛОЖЕННЯ

про порядок надання підтверджень щодо звільнення від оподаткування фінансових ресурсів та обладнання відповідно до Угоди про грант (Проект ядерної безпеки Чорнобильської АЕС) між Європейським Банком Реконструкції та Розвитку, Урядом України і Чорнобильською атомною електростанцією

1. Цим Положенням встановлюється порядок надання підтверджень про звільнення від оподаткування фінансових ресурсів та обладнання (матеріалів), які надходять для здійснення заходів, передбачених Угодою про грант (Проект ядерної безпеки Чорнобильської АЕС) між Європейським Банком Реконструкції та Розвитку, Урядом України і Чорнобильською атомною електростанцією (надалі "Угода про грант").

2. Відповідно до розділу 3.04 Угоди про грант, для координації, управління, контролю та оцінки всіх аспектів впровадження проекту створено Групу з управління проектом. Група управління проектом є відповідальною за укладення - як з резидентами, так і нерезидентами, контрактів на придбання обладнання (матеріалів) та виконання робіт (послуг).

3. Право на одержання підтвердження про звільнення від оподаткування фінансових ресурсів та обладнання (матеріалів) мають:

3.1. Чорнобильська атомна електростанція (надалі - Одержувач).

3.2. Організації (підприємства, установи), які відповідно до контрактів, укладених з Одержувачем, постачають обладнання (матеріали), виконують роботи (надають послуги) для здійснення проекту.

3.3. Організації (підприємства, установи), які відповідно до контрактів, укладених з організаціями (підприємствами, установами), зазначеними в п. 3.2 цього Положення, постачають обладнання (матеріали), виконують роботи (надають послуги) для здійснення проекту.

(пункт 3 доповнено підпунктом 3.3 згідно з

наказом Національного агентства України з питань

розвитку та європейської інтеграції, Державної

податкової адміністрації України від 29.10.1999 р. N 24/600)

4. Для одержання підтвердження щодо звільнення від оподаткування фінансових ресурсів та обладнання, робіт, послуг, які закуповуються для здійснення заходів, передбачених Угодою про грант, до Національного агентства України з реконструкції та розвитку (надалі Національне агентство) заявником подаються такі документи:

4.1. Супровідний лист Міністерства енергетики України, що підтверджує діяльність суб'єктів підприємницької діяльності з виконання Угоди про грант і право на одержання податкових пільг.

4.2. Засвідчену Одержувачем копію контракту на постачання обладнання чи виконання робіт (надання послуг).

4.3. Акт приймання-здавання виконаних робіт (наданих послуг), підписаний керівником (або першим заступником керівника) Чорнобильської атомної електростанції.

Акт приймання-здавання виконаних робіт (наданих послуг) надається для одержання підтвердження щодо звільнення від оподаткування фінансових ресурсів, наданих за рахунок цього Гранту.

4.4. Перелік обладнання (матеріалів), затверджений керівником (або першим заступником керівника) Чорнобильської атомної електростанції та Групою управління проектом (в разі придбання обладнання).

Зразки підписів керівництва Групи управління проектом та Чорнобильської атомної електростанції подаються до Державної податкової адміністрації України та податкових адміністрацій в областях.

5. Документом, що підтверджує право на пільги з оподаткування, є довідка-підтвердження встановленого зразка (додається), яка видається Національним агентством для пред'явлення в податкові та інші органи виконавчої влади.

Національне агентство з реконструкції та розвитку здійснює видачу довідок-підтверджень в десятиденний термін з дня подання документів.

6. Довідка-підтвердження надається організації (підприємству, установі) в п'ятьох примірниках для пред'явлення в Державну податкову адміністрацію України, податкову адміністрацію в області та податкову адміністрацію за місцезнаходженням організації (підприємства, установи) (надалі - ДПА). При цьому одна довідка-підтвердження залишається у заявника як звітний документ, один примірник залишається в Національному агентстві. Копії довідок-підтверджень можуть засвідчуватись тільки Національним агентством.

7. Довідка-підтвердження надається для звільнення від:

а) податку на додану вартість;

б) податку на прибуток підприємств;

в) збору до Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення;

г) збору до Державного інноваційного фонду;

(пункт 7 доповнено підпунктом "г" згідно з наказом

Національного агентства України з питань розвитку та

європейської інтеграції, Державної податкової адміністрації

України від 22.07.99 р. N 15/384)

ґ) збору на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального призначення;

(пункт 7 доповнено підпунктом "ґ" згідно з наказом

Національного агентства України з питань розвитку

та європейської інтеграції, Державної податкової адміністрації

України від 22.07.99 р. N 15/384)

д) збору за проїзд по території прикордонних областей автотранспорту, що прямує за кордон;

(пункт 7 доповнено підпунктом "д" згідно з наказом

Національного агентства України з питань розвитку та

європейської інтеграції, Державної податкової адміністрації

України від 22.07.99 р. N 15/384)

е) гербового збору.

(пункт 7 доповнено підпунктом "е" згідно з наказом

Національного агентства України з питань розвитку та

європейської інтеграції, Державної податкової адміністрації

України від 22.07.99 р. N 15/384)

Відповідно до наданих довідок-підтверджень організації (підприємства, установи) звільняються від сплати зазначених податків та зборів, здійснюючи бухгалтерську звітність за встановленою формою.

8. Звільнення від податку на додану вартість здійснюється у такому порядку:

8.1. Особа, що має право на звільнення від ПДВ товарів, робіт, послуг, які вона закуповує в рамках Угоди про грант, надає платнику податку копію довідки-підтвердження встановленого зразка. Товари, роботи та послуги відпускаються платником податку на підставі зазначеної довідки.

8.2. Платник податку складає у встановленому порядку податкову накладну щодо відпущених товарів, робіт та послуг. У податковій накладній вказується підстава для звільнення (номер та дата довідки, назва проекту, номер та дата відповідного контракту).

8.3. Платники податку провадять окремий облік зазначених операцій. У терміни, передбачені чинним законодавством, платник податку подає до ДПА за місцезнаходженням декларацію з врахуванням зазначених вище операцій.

8.4. Контроль за цільовим використанням товарів, робіт та послуг, які було відпущено без сплати ПДВ, покладається на Національне агентство. В разі виявлення фактів нецільового використання зазначених товарів, робіт, послуг Національне агентство негайно повідомляє ДПА України. За запитом ДПА за місцезнаходженням платника податку, Національне агентство зобов'язане надати інформацію щодо цільового використання товарів, робіт, послуг, придбаних у цього платника податку без сплати ПДВ.

9. Відповідальність за правильність обчислення об'єктів оподаткування і платежів покладається на посадових осіб Чорнобильської атомної електростанції та організацій (підприємств, установ), що здійснюють відповідні роботи по контрактах.

10. Державна податкова адміністрація України, Національне агентство України та Міністерство енергетики України мають право вимагати від Одержувача та організацій-виконавців додаткові документи, крім зазначених в п. 4, необхідні для надання підтверджень, а також проводити комплексні перевірки на відповідність обсягів виконаних робіт (наданих послуг) та поставленого обладнання, наданим підтвердженням про звільнення від оподаткування.

Додаток

до наказу Національного

агентства України з реконструкції

та розвитку та Державної податкової

адміністрації України

від 22.12.97 N 44/461

ДОВІДКА-ПІДТВЕРДЖЕННЯ

N _________ від ______________ про звільнення організації-виконавця від оподаткування податком на додану вартість, прибутку підприємств та від збору до Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення

НАЗВА ПРОЕКТУ ТЕХНІЧНОЇ ДОПОМОГИ: Угода про грант (Проект ядерної безпеки Чорнобильської АЕС) між Європейським Банком Реконструкції та Розвитку, Урядом України і Чорнобильською атомною електростанцією

Державний реєстраційний номер

Проекту ядерної безпеки Чорнобильської АЕС N 60 від 05.05.97

ОТРИМУВАЧ ДОПОМОГИ Чорнобильська атомна електростанція

ОРГАНІЗАЦІЯ-ВИКОНАВЕЦЬ,

ЩО ЗВІЛЬНЯЄТЬСЯ ВІД

ОПОДАТКУВАННЯ ____________________________________________________

ІДЕНТИФІКАЦІЙНИЙ КОД З ЄДРПОУ [_][_][_][_][_][_][_][_]

КОНТРАКТ _________________________________________________________

НАЗВИ ВИКОНАНИХ РОБІТ: ___________________________________________

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ

ЗА МІСЦЕЗНАХОДЖЕННЯМ ОРГАНІЗАЦІЇ _________________________________

СУМА, ЩО ПІДЛЯГАЄ ЗВІЛЬНЕННЮ

ВІД ОПОДАТКУВАННЯ ________________________________________________

(прописом)

Додаток: 1. перелік виконаних робіт (перелік обладнання);

2. акт приймання-здавання виконаних робіт;

3. копія контракту.

М. П.

Заступник Голови

Національного агентства

О. Бродський