Комітет України з монополії на виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів (Держспецмонополія України)
Наказ від 13 березня 2000 року N 25
Зареєстровано в Міністерстві юстиції України
20 квітня 2000 р. за N 234/4455
Про затвердження Інструкції про порядок застосування Норм граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції та Інструкції про порядок застосування Норм втрат спирту етилового і готової продукції в лікеро-горілчаному виробництві
Відповідно до пункту 4 розділу 3 Положення про Комітет України з монополії на виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, затвердженого Указом Президента України від 2 серпня 1999 року N 941/99, з метою вдосконалення механізму здійснення державного контролю за використанням спирту етилового за цільовим призначенням НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Інструкцію про порядок застосування Норм граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції та Інструкцію про порядок застосування Норм втрат спирту етилового і готової продукції в лікеро-горілчаному виробництві (додаються).
2. Зазначені Інструкції поширюються на всіх суб'єктів підприємницької діяльності, незалежно від форми власності, які зберігають, виробляють і транспортують лікеро-горілчану, безалкогольну продукцію, спиртовмісні сировину та напівфабрикати.
3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Комітету Негрича М. М.
Голова Комітету | В. Я. Гончарук |
ЗАТВЕРДЖЕНО наказом Комітету України з монополії на виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів від 13 березня 2000 р. N 25 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20 квітня 2000 р. за N 234/4455 |
ІНСТРУКЦІЯ
про порядок застосування Норм граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції
1. Загальні положення
1.1. Норми граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції (далі - Норми втрат) - це максимально допустима величина їх природних втрат у процесі виробництва, транспортування і зберігання.
1.2. Інструкція про порядок застосування Норм граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції (далі - Інструкція) розроблена з метою вдосконалення механізму здійснення державного контролю за зберіганням, переміщенням, транспортуванням спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції і поширюється на всіх суб'єктів підприємницької діяльності, незалежно від форми власності, які їх виробляють, зберігають, використовують та транспортують.
1.3. Норми втрат застосовуються при зберіганні, переміщенні, транспортуванні спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції, якщо на них не встановлені окремі норми.
1.4. Втрати спиртовмісних сировини і напівфабрикатів у виробництві безалкогольної продукції - це різниця (у відсотках безводного спирту) між кількістю сировини і напівфабрикатів, які надійшли у виробництво, і їх кількістю в безалкогольній продукції, прийнятої на склад готової продукції, пробах, узятих на аналіз в лабораторію, та спиртовмісних залишках у виробництві.
1.5. Норми втрат спиртовмісної сировини (розчини спирту етилового, ароматичні спирти та інші спиртовмісні розчини [напівфабрикати, які містять спирт і продукти з об'ємною часткою спирту не менше 80 %]) при зберіганні, переміщенні встановлені для двох кліматичних зон у залежності від пори року: весняно-літньої, рахуючи з 1 квітня до 30 вересня; осінньо-зимової - з 1 жовтня до 31 березня включно.
При застосуванні Норм втрат слід ураховувати, що до південної зони належать Миколаївська, Херсонська, Одеська області, Автономна Республіка Крим та райони - Маріупольський (Донецька обл.), Мелітопольський (Запорізька обл.).
1.6. Норми втрат є граничнодопустимі та застосовуються тільки у разі фактичної нестачі спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції. Забороняється списання спирту за цими Нормами втрат до встановлення фактичних втрат. При виявленні надлишків або відсутності втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції їх списання не проводиться, а виявлені надлишки спирту оприбутковуються.
1.7. Фактичні втрати визначаються шляхом порівняння фактичної наявності спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції з даними бухгалтерського обліку.
1.8. Списання фактичних втрат у межах установлених Норм втрат здійснюється за розпорядженням керівника підприємства на підставі матеріалів інвентаризацій та інших документів, що підтверджують проведення відповідних технологічних операцій, обсяги використаної сировини, напівфабрикатів та продукції в процесі виробництва, зберігання та їх транспортування.
1.9. Розрахунок граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів за Нормами проводиться в декалітрах (далі - дал) безводного спирту (далі - б. с.) з точністю до сотих частин, тисячні частини декалітра менше 0,005 відкидаються, а 0,005 і більше - приймаються за одну соту декалітра, якщо інше не передбачено Нормами.
1.10. Розрахунок об'єму спиртовмісних сировини і напівфабрикатів здійснюється за температури +20° C.
2. Норми втрат спиртовмісної сировини (розчини спирту етилового, ароматичні спирти та інші спиртовмісні розчини [напівфабрикати, які містять спирт і продукти з об'ємною часткою спирту не менше 80 %])
2.1. Норми втрат установлюються залежно від місця розміщення резервуарів, ємкостей, цистерн (далі - цистерни), а саме:
для цистерн, розміщених у закритих приміщеннях, Норми втрат обчислюються згідно з нормами, передбаченими для закритих спиртосховищ, спиртобаз, складів;
для цистерн, розміщених поза будівлями (на відкритих площадках, майданчиках), - згідно з Нормами, передбаченими для відкритих площадок.
2.2. Норми втрат при зберіганні спиртовмісних сировини і напівфабрикатів обчислюються в дал б. с. з квадратного метра поверхні випаровування цистерни (далі - дзеркало випаровування).
2.3. У вертикальних циліндричних цистернах для визначення Норм втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів береться дзеркало випаровування, розраховане за нижнім поясом цистерни.
Дзеркало випаровування вертикальних циліндричних цистерн обчислюється за формулою
F = п х D2 : 4,
де: F - дзеркало випаровування, м2;
D - діаметр нижнього пояса цистерни, м;
п - відношення довжини кола цистерни до її діаметра (3,14).
2.4. Для горизонтальних циліндричних або конічних цистерн при розрахунку Норм втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів дзеркало випаровування береться у розмірі 0,87 від площі дзеркала випаровування, обрахованого за діаметром цистерни, що відповідає 0,8 її місткості і не залежить від ступеня фактичного наповнення цистерни.
Дзеркало випаровуванння для горизонтальних циліндричних цистерн обчислюється за формулою
F = 0,87 х D х L,
де: F - дзеркало випаровування, м2;
D - діаметр цистерни, м;
L - довжина цистерни, м;
0,87 - постійний коефіцієнт.
Для горизонтальних конічних цистерн дзеркало випаровування обчислюється за формулою
F = 0,87 х (D + d) : 2 х L,
де: F - дзеркало випаровування, м2;
d - діаметр мінімального перетину, м;
D - діаметр максимального перетину, м;
L - довжина цистерни, м;
0,87 - постійний коефіцієнт.
2.5. Дзеркало випаровування для кожної цистерни є величиною постійною і вказується на цистерні.
2.6. Норми втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при зберіганні підраховуються для кожної цистерни окремо і сумуються за сортами продукції.
2.7. При зберіганні спиртовмісних сировини і напівфабрикатів у цистернах, бочках Норми втрат нараховуються у відсотках до кількості спиртовмісних сировини і напівфабрикатів, що зберігається, і обраховуються в б. с. за кожний повний місяць зберігання. За час неповного місяця зберігання Норми втрат нараховуються в розмірі 1/30 місячної норми за кожну добу зберігання.
Приклад. Визначити граничнодопустимі втрати спиртовмісної сировини при зберіганні в горизонтальній конічній цистерні з діаметром мінімального перетину 2,1 м, діаметром максимального перетину 3,2 м, довжиною 5,3 м у закритому приміщенні у південній зоні з 1 липня до 17 листопада.
Визначаємо площу дзеркала випаровування спиртовмісної сировини:
F = 0,87 х (3,2 + 2,1) : 2 х 5,3 = 12,2 (м2);
визначаємо граничнодопустимі втрати спиртовмісної сировини:
а) при зберіганні в липні, серпні, вересні: 0,027 х 12,2 х 3 = 0,99 (дал);
б) при зберіганні в жовтні: 0,009 х 12,2 = 0,11 (дал);
в) при зберіганні 17 діб у листопаді: 0,009 х 12,2 х 17 : 30 = 0,06 (дал);
усього: 0,99 + 0,11 + 0,06 = 1,16 (дал).
2.8. При визначенні Норм втрат при зберіганні в бочках день наливу і зливу рахується за 1 добу.
Приклад. Визначити граничнодопустимі втрати спиртовмісної сировини при зберіганні 100 дал б. с. у бочках. Спиртовмісна сировина була залита у бочки 2 травня, злита 19 травня і зберігалася в південній кліматичній зоні.
Граничнодопустимі втрати спиртовмісної сировини становлять:
0,12 : 100 х 1 : 30 х 100 х 17 = 0,07 (дал б. с.).
3. Норми втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при їх транспортуванні
3.1. Норми втрат при транспортуванні визначаються у відсотках безводного спирту або від кількості продукту, що перевозиться. Кількість продукту або безводного спирту визначається товарно-транспортним документом.
4. Перерахунок об'ємів сировини і напівфабрикатів
4.1. Перерахунок об'ємів сировини і напівфабрикатів до температури +20° C здійснюється за спеціальними таблицями або за формулою
| | VT | х | dT |
V20 | = | -----------------------, |
| | | d20/4 | |
де: V20 - об'єм сировини і напівфабрикатів, приведений до +20° C;
VT - об'єм сировини і напівфабрикатів, виміряний при температурі T;
dT - густина сировини і напівфабрикатів при температурі T, що визначається лабораторією підприємства;
d20/4 - густина сировини і напівфабрикатів при температурі +20° C, що визначається лабораторією підприємства.
Начальник відділу контролю за зберіганням та транспортуванням спирту і алкогольних напоїв Держспецмонополії України | Ю. А. Бабенко |