Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наказ від 15.03.2000 N 25 "Про затвердження Інструкції про порядок застосування Норм граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції та Інструкції про порядок застосування Норм втрат спирту етилового і готової продукції в лікеро-горілчаному виробництві"

опубліковано 15 березня 2000 о 00:00

Комітет України з монополії на виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів (Держспецмонополія України)

Наказ від 13 березня 2000 року N 25

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

20 квітня 2000 р. за N 234/4455

Про затвердження Інструкції про порядок застосування Норм граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції та Інструкції про порядок застосування Норм втрат спирту етилового і готової продукції в лікеро-горілчаному виробництві

Відповідно до пункту 4 розділу 3 Положення про Комітет України з монополії на виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів, затвердженого Указом Президента України від 2 серпня 1999 року N 941/99, з метою вдосконалення механізму здійснення державного контролю за використанням спирту етилового за цільовим призначенням НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Інструкцію про порядок застосування Норм граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції та Інструкцію про порядок застосування Норм втрат спирту етилового і готової продукції в лікеро-горілчаному виробництві (додаються).

2. Зазначені Інструкції поширюються на всіх суб'єктів підприємницької діяльності, незалежно від форми власності, які зберігають, виробляють і транспортують лікеро-горілчану, безалкогольну продукцію, спиртовмісні сировину та напівфабрикати.

3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови Комітету Негрича М. М.

Голова Комітету

В. Я. Гончарук

ЗАТВЕРДЖЕНО

наказом Комітету України з монополії на виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів від 13 березня 2000 р. N 25

Зареєстровано

в Міністерстві юстиції України 20 квітня 2000 р. за N 234/4455

ІНСТРУКЦІЯ

про порядок застосування Норм граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції

1. Загальні положення

1.1. Норми граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції (далі - Норми втрат) - це максимально допустима величина їх природних втрат у процесі виробництва, транспортування і зберігання.

1.2. Інструкція про порядок застосування Норм граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції (далі - Інструкція) розроблена з метою вдосконалення механізму здійснення державного контролю за зберіганням, переміщенням, транспортуванням спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції і поширюється на всіх суб'єктів підприємницької діяльності, незалежно від форми власності, які їх виробляють, зберігають, використовують та транспортують.

1.3. Норми втрат застосовуються при зберіганні, переміщенні, транспортуванні спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції, якщо на них не встановлені окремі норми.

1.4. Втрати спиртовмісних сировини і напівфабрикатів у виробництві безалкогольної продукції - це різниця (у відсотках безводного спирту) між кількістю сировини і напівфабрикатів, які надійшли у виробництво, і їх кількістю в безалкогольній продукції, прийнятої на склад готової продукції, пробах, узятих на аналіз в лабораторію, та спиртовмісних залишках у виробництві.

1.5. Норми втрат спиртовмісної сировини (розчини спирту етилового, ароматичні спирти та інші спиртовмісні розчини [напівфабрикати, які містять спирт і продукти з об'ємною часткою спирту не менше 80 %]) при зберіганні, переміщенні встановлені для двох кліматичних зон у залежності від пори року: весняно-літньої, рахуючи з 1 квітня до 30 вересня; осінньо-зимової - з 1 жовтня до 31 березня включно.

При застосуванні Норм втрат слід ураховувати, що до південної зони належать Миколаївська, Херсонська, Одеська області, Автономна Республіка Крим та райони - Маріупольський (Донецька обл.), Мелітопольський (Запорізька обл.).

1.6. Норми втрат є граничнодопустимі та застосовуються тільки у разі фактичної нестачі спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції. Забороняється списання спирту за цими Нормами втрат до встановлення фактичних втрат. При виявленні надлишків або відсутності втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції їх списання не проводиться, а виявлені надлишки спирту оприбутковуються.

1.7. Фактичні втрати визначаються шляхом порівняння фактичної наявності спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної продукції з даними бухгалтерського обліку.

1.8. Списання фактичних втрат у межах установлених Норм втрат здійснюється за розпорядженням керівника підприємства на підставі матеріалів інвентаризацій та інших документів, що підтверджують проведення відповідних технологічних операцій, обсяги використаної сировини, напівфабрикатів та продукції в процесі виробництва, зберігання та їх транспортування.

1.9. Розрахунок граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів за Нормами проводиться в декалітрах (далі - дал) безводного спирту (далі - б. с.) з точністю до сотих частин, тисячні частини декалітра менше 0,005 відкидаються, а 0,005 і більше - приймаються за одну соту декалітра, якщо інше не передбачено Нормами.

1.10. Розрахунок об'єму спиртовмісних сировини і напівфабрикатів здійснюється за температури +20° C.

2. Норми втрат спиртовмісної сировини (розчини спирту етилового, ароматичні спирти та інші спиртовмісні розчини [напівфабрикати, які містять спирт і продукти з об'ємною часткою спирту не менше 80 %])

2.1. Норми втрат установлюються залежно від місця розміщення резервуарів, ємкостей, цистерн (далі - цистерни), а саме:

для цистерн, розміщених у закритих приміщеннях, Норми втрат обчислюються згідно з нормами, передбаченими для закритих спиртосховищ, спиртобаз, складів;

для цистерн, розміщених поза будівлями (на відкритих площадках, майданчиках), - згідно з Нормами, передбаченими для відкритих площадок.

2.2. Норми втрат при зберіганні спиртовмісних сировини і напівфабрикатів обчислюються в дал б. с. з квадратного метра поверхні випаровування цистерни (далі - дзеркало випаровування).

2.3. У вертикальних циліндричних цистернах для визначення Норм втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів береться дзеркало випаровування, розраховане за нижнім поясом цистерни.

Дзеркало випаровування вертикальних циліндричних цистерн обчислюється за формулою

F = п х D2 : 4,

де: F - дзеркало випаровування, м2;

D - діаметр нижнього пояса цистерни, м;

п - відношення довжини кола цистерни до її діаметра (3,14).

2.4. Для горизонтальних циліндричних або конічних цистерн при розрахунку Норм втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів дзеркало випаровування береться у розмірі 0,87 від площі дзеркала випаровування, обрахованого за діаметром цистерни, що відповідає 0,8 її місткості і не залежить від ступеня фактичного наповнення цистерни.

Дзеркало випаровуванння для горизонтальних циліндричних цистерн обчислюється за формулою

F = 0,87 х D х L,

де: F - дзеркало випаровування, м2;

D - діаметр цистерни, м;

L - довжина цистерни, м;

0,87 - постійний коефіцієнт.

Для горизонтальних конічних цистерн дзеркало випаровування обчислюється за формулою

F = 0,87 х (D + d) : 2 х L,

де: F - дзеркало випаровування, м2;

d - діаметр мінімального перетину, м;

D - діаметр максимального перетину, м;

L - довжина цистерни, м;

0,87 - постійний коефіцієнт.

2.5. Дзеркало випаровування для кожної цистерни є величиною постійною і вказується на цистерні.

2.6. Норми втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при зберіганні підраховуються для кожної цистерни окремо і сумуються за сортами продукції.

2.7. При зберіганні спиртовмісних сировини і напівфабрикатів у цистернах, бочках Норми втрат нараховуються у відсотках до кількості спиртовмісних сировини і напівфабрикатів, що зберігається, і обраховуються в б. с. за кожний повний місяць зберігання. За час неповного місяця зберігання Норми втрат нараховуються в розмірі 1/30 місячної норми за кожну добу зберігання.

Приклад. Визначити граничнодопустимі втрати спиртовмісної сировини при зберіганні в горизонтальній конічній цистерні з діаметром мінімального перетину 2,1 м, діаметром максимального перетину 3,2 м, довжиною 5,3 м у закритому приміщенні у південній зоні з 1 липня до 17 листопада.

Визначаємо площу дзеркала випаровування спиртовмісної сировини:

F = 0,87 х (3,2 + 2,1) : 2 х 5,3 = 12,2 (м2);

визначаємо граничнодопустимі втрати спиртовмісної сировини:

а) при зберіганні в липні, серпні, вересні: 0,027 х 12,2 х 3 = 0,99 (дал);

б) при зберіганні в жовтні: 0,009 х 12,2 = 0,11 (дал);

в) при зберіганні 17 діб у листопаді: 0,009 х 12,2 х 17 : 30 = 0,06 (дал);

усього: 0,99 + 0,11 + 0,06 = 1,16 (дал).

2.8. При визначенні Норм втрат при зберіганні в бочках день наливу і зливу рахується за 1 добу.

Приклад. Визначити граничнодопустимі втрати спиртовмісної сировини при зберіганні 100 дал б. с. у бочках. Спиртовмісна сировина була залита у бочки 2 травня, злита 19 травня і зберігалася в південній кліматичній зоні.

Граничнодопустимі втрати спиртовмісної сировини становлять:

0,12 : 100 х 1 : 30 х 100 х 17 = 0,07 (дал б. с.).

3. Норми втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при їх транспортуванні

3.1. Норми втрат при транспортуванні визначаються у відсотках безводного спирту або від кількості продукту, що перевозиться. Кількість продукту або безводного спирту визначається товарно-транспортним документом.

4. Перерахунок об'ємів сировини і напівфабрикатів

4.1. Перерахунок об'ємів сировини і напівфабрикатів до температури +20° C здійснюється за спеціальними таблицями або за формулою

VT

х

dT

V20

=

-----------------------,

d20/4

де: V20 - об'єм сировини і напівфабрикатів, приведений до +20° C;

VT - об'єм сировини і напівфабрикатів, виміряний при температурі T;

dT - густина сировини і напівфабрикатів при температурі T, що визначається лабораторією підприємства;

d20/4 - густина сировини і напівфабрикатів при температурі +20° C, що визначається лабораторією підприємства.

Начальник відділу контролю за зберіганням та транспортуванням спирту і алкогольних напоїв Держспецмонополії України

Ю. А. Бабенко