Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наказ ДПА України від 30.11.2004 № 683 "Щодо затвердження Податкового роз'яснення щодо оподаткування акцизним збором та податком на додану вартість здійснення операцій з давальницькою сировиною (спиртом), закупленою на митній території України нерезидентами"

опубліковано 30 листопада 2004 о 00:00

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

Наказ від 30 листопада 2004 № 683

Щодо затвердження податкового роз'яснення щодо оподаткування акцизним збором та податком на додану вартість здійснення операцій з давальницькою сировиною (спиртом), закупленою на митній території України нерезидентами

(ВИТЯГ)

У зв'язку з численними запитами органів державної податкової служби і суб'єктів підприємницької діяльності, які здійснюють операції з давальницькою сировиною (спиртом), закупленою на митній території України нерезидентами, та прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2004 року № 1099 "Про заборону ввезення на митну територію України спирту етилового неденатурованого українського походження та реалізації готової продукції за операціями з давальницькою сировиною", відповідно до наказу Державної податкової адміністрації України від 12 квітня 2003 року № 176 "Про затвердження Порядку надання роз'яснень окремих положень податкового законодавства", який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23 квітня 2003 року за № 326/7647, а також керуючись статтею 8 Закону України "Про державну податкову службу в Україні", наказую:

1. Затвердити Податкове роз'яснення щодо оподаткування акцизним збором та податком на додану вартість здійснення операцій з давальницькою сировиною (спиртом), закупленою на митній території України нерезидентами, що додається.

2. Взяти до уваги, що листи Державної податкової адміністрації України діють у частині, що не суперечить даному Податковому роз'ясненню.

<…>

Голова

Ф.О. Ярошенко

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державної податкової адміністрації України
від 30 листопада 2004р. №683

ПОДАТКОВЕ РОЗ'ЯСНЕННЯ

щодо оподаткування акцизним збором та податком на додану вартість здійснення операцій з давальницькою сировиною (спиртом), закупленою на

митній території України нерезидентами

Згідно з Законом України від 15 вересня 1995 року № 327/95-ВР "Про операції з давальницькою сировиною у зовнішньоекономічних відносинах" давальницькою сировиною вважаються сировина, матеріали, напівфабрикати, комплектуючі вироби, енергоносії, закуплені іноземним замовником за іноземну валюту в Україні для використання у виробленні готової продукції. Давальницька сировина не може бути придбана іноземним замовником на митній території України за національну валюту України або отримана ним в результаті проведення інших операцій, у тому числі товарообмінних. Право власності на давальницьку сировину на кожному етапі її переробки, а також на вироблену з неї готову продукцію належить замовнику.

Кабінетом Міністрів України 25 серпня 2004 року прийнято постанову № 1099 "Про заборону ввезення на митну територію України спирту етилового неденатурованого українського походження та реалізації готової продукції за операціями з давальницькою сировиною" (далі - постанова КМ України), яка набрала чинності з дня опублікування, а саме з 28 серпня 2004 року.

Абзацами другим та третім пункту 1 постанови КМ України заборонено ввезення на митну територію України як давальницької сировини спирту етилового неденатурованого українського походження за кодами згідно з УКТЗЕД 2207 10 00 00, 2208 90 91 10, 2208 90 99 10 та реалізацію на митній території України продукції, виготовленої з давальницької сировини - спирту етилового неденатурованого за вказаними кодами згідно з УКТЗЕД, що закуповується іноземними замовниками на митній території України.

Відповідно до абзацу четвертого пункту 1 постанови КМ України дозволено операції з реалізації на митній території України лише тієї продукції, яка виготовлена із зазначеної сировини, закупленої іноземними замовниками на митній території України до набрання чинності цією постановою КМ України, тобто до 28 серпня 2004 року.

Згідно з постановою КМ України втратило чинність, розпорядження Кабінету Міністрів України від 18 червня 1999 року № 580-р (Офіційний вісник України, 1999 р., № 25, ст. 1188), яким було встановлено використання схеми, за якою спирт етиловий, що реалізується спиртовими заводами Мінагропрому нерезидентам без сплати податку на додану вартість і акцизного збору (за умови надходження валютних коштів від нерезидентів), переробляється цими спиртовими заводами на давальницьких умовах на інші види продукції, крім алкогольних напоїв.

Законом України від 22 травня 2003 року № 849-ІУ "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рік" та деяких інших законодавчих актів" внесено зміни до статті 5 Декрету Кабінету Міністрів України від 26 грудня 1992 року № 18-92 "Про акцизний збір", відповідно до якої, починаючи з 1 січня 2004 року, акцизний збір не справляється з підакцизних товарів, що були вивезені (експортовані) платником акцизного збору за межі митної території України.

Товари вважаються вивезеними (експортованими) платником податку за межі митної території України в разі, коли їх вивезення (експортування) засвідчене належно оформленою митною вантажною декларацією, а саме: оригіналом п'ятого аркуша ("примірник для декларанта") вантажної митної декларації форми МД-2 (МД-3), що є її складовою частиною, виданого митним органом під час здійснення митного оформлення експорту підакцизної продукції, на якому зазначеним митним органом за зверненням платника податку вчиняється напис про фактичне вивезення експортованої підакцизної продукції за межі митної території України, який засвідчується підписом відповідальної посадової особи і гербовою печаткою митного органу. Такий напис вчиняється митним органом, що здійснював митне оформлення експорту підакцизної продукції, лише після одержання від митного органу, розташованого на митному кордоні України, через який здійснювалося вивезення підакцизної продукції, офіційного повідомлення про фактичне вивезення цієї продукції за межі митної території України у повному обсязі.

Таким чином, виробник спирту має право скористатися пільгою по сплаті акцизного збору лише за умови фактичного вивезення своєї продукції (спирту етилового) за межі митної території України, що підтверджується належним чином оформленою ВМД.

Відповідно до підпункту 3.1.1 пункту 3.1 статті Закону України „Про податок на додану вартість" об'єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з поставки товарів (робіт, послуг) на митній території України, в тому числі операції з оплати вартості послуг за договорами оренди (лізингу) та операції з передачі права власності на об'єкти застави позичальнику (кредитору) для погашення кредиторської заборгованості заставодавця.

Таким чином, операція з продажу товарів (робіт, послуг), які в подальшому відносяться до категорії давальницької сировини, для продавця таких товарів (робіт, послуг) є об'єктом оподаткування.

Згідно з Законом України від 16 квітня 1991 року № 959-ХІІ "Про зовнішньоекономічну діяльність" експорт (експорт товарів) - це продаж товарів українськими суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності іноземним суб'єктам господарської діяльності (у тому числі з оплатою в негрошовій формі) з вивезенням або без вивезення цих товарів через митний кордон України, включаючи реекспорт товарів.

Відповідно до підпункту 6.2.1 пункту 6.2 статті 6 Закону України „Про податок на додану вартість" податок на додану вартість за нульовою ставкою обчислюється щодо операцій з поставки товарів, що були вивезені (експортовані) платником податку за межі митної території України.

При цьому товари вважаються вивезеними (експортованими) платником податку за межі митної території України в разі, якщо їх вивезення (експортування) засвідчене належно оформленою митною вантажною декларацією, що підтверджує факт вивезення (експортування) товарів за межі митної території України, оформленою відповідно до митного законодавства, або актом (іншим документом), який засвідчує передання права власності на роботи (послуги), призначені для їх споживання за межами митної території України.

Тобто, реалізація спирту спиртзаводами за валюту нерезидентам без вивезення його за межі митної території України для переробки на території України на іншу спиртовмісну продукцію оподатковується податком на додану вартість за ставкою 20 відсотків та акцизним збором за ставкою 16 грн. за 1 літр 100-відсоткового спирту.