Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Спільний наказ ДПА України, Міністерства фінансів України, Державного казначейства України від 20.02.09 №78/238/65 "Про затвердження Порядку зарахування сум податку на додану вартість, що підлягають бюджетному (експортному) відшкодуванню платнику, якому відповідно до закону реструктуровано податковий борг з податків, зборів (обов’язкових платежів), що зараховуються до Державного бюджету України, та/або надано відстрочку або розстрочку зі сплати таких податків, зборів (обов’язкових платежів), у р

опубліковано 26 травня 2009 о 00:00

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНЕ КАЗНАЧЕЙСТВО УКРАЇНИ

НАКАЗ

м. Київ

20.02.2009 № 78/238/65

Про затвердження Порядку зарахування сум податку на додану вартість, що підлягають бюджетному (експортному) відшкодуванню платнику, якому відповідно до закону реструктуровано податковий борг з податків, зборів (обов’язкових платежів), що зараховуються до Державного бюджету України, та/або надано відстрочку або розстрочку зі сплати таких податків, зборів (обов’язкових платежів), у рахунок погашення таких реструктурованих та/або відстрочених (розстрочених) сум

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 27 квітня 2009 року за № 380/16396

Відповідно до абзацу десятого пункту 13 „Перехідні положення” розділу 2 Закону України від 25 березня 2005 року № 2505-IV „Про внесення змін до Закону України „Про Державний бюджет України на 2005 рік” та деяких інших законодавчих актів України”

НАКАЗУЄМО:

1. Затвердити Порядок зарахування сум податку на додану вартість, що підлягають бюджетному (експортному) відшкодуванню платнику, якому відповідно до закону реструктуровано податковий борг з податків, зборів (обов’язкових платежів), що зараховуються до Державного бюджету України, та/або надано відстрочку або розстрочку зі сплати таких податків, зборів (обов’язкових платежів), у рахунок погашення таких реструктурованих та/або відстрочених (розстрочених) сум, що додається.

2. Департаменту погашення прострочених податкових зобов’язань

Державної податкової адміністрації України (Чмерук М.О.) подати цей наказ до Міністерства юстиції України на державну реєстрацію.

3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Державної податкової адміністрації України Матвєєва О.В., заступника Міністра фінансів України Фудашкіна Д.О., заступника Голови Державного казначейства України Грицун Т.Г.

4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Голова Державної

податкової адміністрації України С.В. Буряк

Перший заступник

Міністра фінансів України І.І.Уманський

Голова Державного

казначейства України Т.Я. Слюз

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Державної податкової адміністрації України,

Міністерства фінансів України, Державного казначейства України

20.02.2009 № 78/238/65

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України

27 квітня 2009 року за № 380/16396

ПОРЯДОК

зарахування сум податку на додану вартість, що підлягають бюджетному

(експортному) відшкодуванню платнику, якому відповідно до закону реструктуровано податковий борг з податків, зборів (обов’язкових платежів), що зараховуються до Державного бюджету України, та/або надано відстрочку або розстрочку зі сплати таких податків, зборів (обов’язкових платежів), у рахунок погашення таких реструктурованих та/або відстрочених (розстрочених) сум

1. Відповідно до цього Порядку проводиться відшкодування податку на додану вартість платнику податку, якому відповідно до закону реструктуровано податковий борг з податків, зборів (обов’язкових платежів), що зараховуються до Державного бюджету України, та/або надано відстрочення (розстрочення) зі сплати таких податків, зборів (обов’язкових платежів) (далі – реструктуровані суми), у рахунок погашення таких сум.

У цьому Порядку термін „платник податку” вживається у значенні, наведеному у пункті 1.3 статті 1 Закону України „Про податок на додану вартість”.

2. Відшкодування сум податку на додану вартість, що заявлені платником податку до відшкодування на його рахунок в банку, що його обслуговує, здійснюється відповідно до Закону України „Про податок на додану вартість”, Закону України від 25.03.2005 № 2505-IV „Про внесення змін до Закону України „Про Державний бюджет України на 2005 рік” та деяких інших законодавчих актів України” та інших нормативно-правових актів у межах реструктурованих сум.

Залишкова сума визначеного бюджетного відшкодування (за її наявності) перераховується на поточний рахунок платника податку, відкритий в обслуговуючому банку в порядку, визначеному законодавством.

3. Для проведення розрахунків за цим Порядком платник податку відкриває рахунок в територіальному органі Державного казначейства, готує протокольне рішення за наведеною в додатку формою, яке погоджує з відповідними податковими органами та територіальним органом Державного казначейства.

4. Погоджене відповідно до пункту 3 цього Порядку протокольне рішення подається платником податку відповідному територіальному органу Державного казначейства разом із:

висновком про суми відшкодування податку на додану вартість за формою, наведеною у додатку 2 до Порядку відшкодування податку на додану вартість, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України та Головного управління Державного казначейства України від 02.07.97 № 209/72, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18.07.97 за № 263/2067;

платіжним дорученням платника податку на перерахування коштів з рахунку №3712 „Рахунки інших клієнтів Державного казначейства”, відкритого у відповідному територіальному органі Державного казначейства, на рахунок з обліку надходжень до державного бюджету відповідних реструктурованих сум.

У графі платіжного доручення „Призначення платежу” додатково зазначається „За рахунок відшкодування ПДВ”.

5. Територіальні органи Державного казначейства протягом одного операційного дня на підставі висновку про суми відшкодування податку на додану вартість та платіжних доручень платника податку перераховують кошти на відповідні рахунки з обліку надходжень державного бюджету.

6. Територіальні органи Державного казначейства відображають у звітності про виконання державного бюджету здійснені операції як проведене відшкодування сум податку на додану вартість та надходження коштів у рахунок погашення реструктурованих сум.

Директор Департаменту

погашення прострочених

податкових зобовязань Державної

податкової адміністрації України

__________М.О. Чмерук

Директор Департаменту моніторингу адміністрування платежів Міністерства фінансів України

__________С.О. Довгаль

Директор Департаменту методології з обслуговування бюджетів, бухгалтерського обліку та звітності Державного казначейства України

__________Н.І. Сушко

Додаток

до Порядку зарахування сум податку на додану вартість, що підлягають бюджетному (експортному) відшкодуванню платнику, якому відповідно до закону реструктуровано податковий борг з податків, зборів (обов’язкових платежів), що зараховуються до Державного бюджету України, та/або надано відстрочку або розстрочку зі сплати таких податків, зборів (обов’язкових платежів), у рахунок погашення таких реструктурованих та/або відстрочених (розстрочених) сум

Протокольне рішення

щодо зарахування сум податку на додану вартість, що підлягають бюджетному (експортному) відшкодуванню платнику, якому відповідно до закону реструктуровано податковий борг з податків, зборів (обов’язкових платежів), що зараховуються до Державного бюджету України, та/або надано відстрочку або розстрочку зі сплати таких податків, зборів (обов’язкових платежів), у рахунок погашення таких реструктурованих та/або відстрочених (розстрочених) сум

Платник податку, якому належить відшкодування податку на додану вартість і якому відповідно до закону реструктуровано податковий борг з податків, зборів (обов’язкових платежів), що зараховуються до Державного бюджету України, та/або надано відстрочку або розстрочку зі сплати таких податків, зборів (обов’язкових платежів) (далі – Платник)

____________________________________________________________________________

(ідентифікаційні дані Платника, індивідуальний податковий номер платника ПДВ)

в особі _____________________________________________________________________,

(посада, П.І.Б.)

що діє на підставі ____________________________________________________________,

отримує відшкодування податку на додану вартість у частині, що належить зарахуванню на його поточний рахунок, таким чином:

1. ___________________________________________________________________

(територіальний орган Державного казначейства)

на підставі заяви Платника відкриває рахунок на його імя за балансовим рахунком № 3712 „Рахунки інших клієнтів Державного казначейства”.

2. Державна податкова інспекція в ________________________________________

(орган державної податкової служби за місцем обліку Платника)

подає до ____________________________________________________________________

(територіальний орган Державного казначейства, в якому відкрито рахунок Платника)

висновок про суми відшкодування податку на додану вартість від __________ № ______для зарахування таких сум:

на рахунок, відкритий Платнику в органах Державного казначейства України за балансовим рахунком №3712 „Рахунки інших клієнтів Державного казначейства”, в межах реструктурованих та/або відстрочених (розстрочених) сум;

на поточний рахунок Платника ____________________________________ в обслуговуючому банку______________________ на залишкову суму визначеного бюджетного відшкодування (за її наявності).

3.Платник ________________________________________________________________подає до ______________________________________________________________________________

(територіальний орган Державного казначейства, в якому відкрито рахунок Платника)

платіжне доручення на перерахування коштів з рахунку, відкритого в органах Державного казначейства України на його імя за балансовим рахунком № 3712 „Рахунки інших клієнтів Державного казначейства”, на рахунок з обліку надходжень до державного бюджету відповідних реструктурованих та/або відстрочених (розстрочених) сум.

4. ______________________________________________________________________

(територіальний орган Державного казначейства, в якому відкрито рахунок Платника)

на підставі наданих висновку про суми відшкодування податку на додану вартість та платіжного доручення платника податку протягом одного операційного дня здійснює операції з перерахування коштів за призначенням.

5. Це протокольне рішення підготовлено Платником та погоджено органами державної податкової служби та територіальним органом Державного казначейства України.

Платник

______________________

(ініціали, прізвище)

______________________

(підпис)

"___" __________ 20__ р.

М. П.

Головне управління Державного казначейства у __________області

___________________________

(ініціали, прізвище)

______________________

(підпис)

"___" __________ 20__ р.

М. П.

Управління Державного казначейства у

______________________

______________________

(ініціали, прізвище)

______________________

(підпис)

"___" _________ 20__ р.

М. П.

Державна податкова адміністрація у _________області

________________________

(ініціали, прізвище)

_______________________

(підпис)

"___" _________ 20__ р.

М. П.

Державна податкова інспекція у

____________________

____________________

(ініціали, прізвище)

__________________________

(підпис)

"___" _________ 20__ р.

М. П.