Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

"Про затвердження Податкового роз'яснення щодо застосування підпункту 5.3.5 пункту 5.3 статті 5 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" платниками податку на прибуток - споживачами електричної енергії"

опубліковано 06 грудня 2007 о 00:00

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ

НАКАЗ

від 12 липня 2002 року N 330

Щодо затвердження податкового роз'яснення

Із змінами і доповненнями, внесеними

наказом Державної податкової адміністрації України

від 24 січня 2003 року N 25

Додатково див. лист

Національної комісії регулювання електроенергетики України

від 30 липня 2002 року N 05-39-11/2390

(Витяг)

У зв'язку з численними запитами платників податку на прибуток підприємств і державних податкових органів та відповідно до підпункту 4.4.2 статті 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" і постанови Кабінету Міністрів України від 16.05.2001 N 494 "Про затвердження Порядку надання податкових роз'яснень", а також керуючись статтею 8 Закону України "Про державну податкову службу в Україні", наказую:

1. Затвердити податкове роз'яснення щодо застосування підпункту 5.3.5 пункту 5.3 статті 5 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" платниками податку на прибуток - споживачами електричної енергії, що додається.

Голова

М. Я. Азаров

ЗАТВЕРДЖЕНО

наказом Державної податкової адміністрації України

від 12 липня 2002 р. N 330

ПОДАТКОВЕ РОЗ'ЯСНЕННЯ

щодо застосування підпункту 5.3.5 пункту 5.3 статті 5 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" платниками податку на прибуток - споживачами електричної енергії

1. Податковий облік фінансових санкцій у випадку споживання платниками податку на прибуток електричної енергії понад договірну величину.

Відповідно до ст. 26 Закону України "Про електроенергетику" споживачі (крім населення) у випадку споживання електричної енергії понад договірну величину за розрахунковий період сплачують енергопостачальникам п'ятикратну вартість різниці фактично спожитої і договірної величини.

У випадку перевищення договірної величини потужності споживачі (крім населення) сплачують енергопостачальникам п'ятикратну вартість різниці між найбільшою величиною потужності, що зафіксована протягом розрахункового періоду, та договірною величиною потужності.

Статтею 27 вищезазначеного Закону встановлено, що споживання електроенергії понад договірні величини відноситься до правопорушень в електроенергетиці.

Отже, суми, що додатково та в обов'язковому порядку сплачуються споживачами електричної енергії (крім населення) на користь енергопостачальників відповідно до статті 26 Закону України "Про електроенергетику" за споживання електроенергії понад договірні величини, відносяться до категорії штрафних санкцій.

Відповідно до підпункту 5.3.5 п. 5.3 ст. 5 Закону України "Про оподаткування прибутку підприємств" (далі - Закон) не включаються до складу валових витрат витрати на сплату штрафів та/або неустойки чи пені за рішенням сторін договору або за рішенням відповідних державних органів, суду, арбітражного або третейського суду.

Враховуючи вищенаведене, суми вищезазначених штрафів, що сплачуються на користь енергопостачальника у зв'язку із правопорушеннями в електроенергетиці, не включаються до складу валових витрат споживача електричної енергії.

2. Пункт 2 втратив чинність

(згідно з наказом Державної податкової

адміністрації України від 24.01.2003 р. N 25)

Начальник Головного

управління оподаткування

юридичних осіб

В. П. Сичевський