Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 13.04.2017 № 5161/Б/99-99-13-02-03-14

опубліковано 25 квітня 2017 о 11:14

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (в редакції, що діяла до 01 квітня 2017 року, далі – ПКУ), розглянула Ваше звернення …….щодо оподаткування доходу отриманого фізичною особою від продажу протягом року більше як однієї земельної ділянки, та в межах компетенції повідомляє.

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV ПКУ, відповідно до п. 162.1 ст. 162 якого платниками податку на доходи фізичних осіб є, зокрема, фізична особа – резидент, яка отримує доходи  з джерела їх походження в Україні.

        Відповідно до п.п. 164.2.4 п. 164.2 ст. 164 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається, зокрема частина доходів від операцій з майном, розмір якої визначається згідно з положеннями ст. 172 ПКУ.

Згідно з п. 172.1 ст. 172  ПКУ дохід, отриманий платником податку від продажу (обміну) не частіше одного разу протягом звітного податкового року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), а також земельної ділянки, що не перевищує норми безоплатної передачі, визначеної ст. 121 Земельного кодексу України залежно від її призначення, та за умови перебування такого майна у власності платника податку понад три роки, не оподатковується.

Умова щодо перебування такого майна у власності платника податку понад три роки не розповсюджується на майно, отримане таким платником у спадщину.

Разом з тим п. 172.2 ст. 172 ПКУ встановлено, що дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного податкового року більш як одного з об'єктів нерухомості, зазначених у п. 172.1 цієї статті, або від продажу об'єкта нерухомості, не зазначеного в цьому пункті, підлягає оподаткуванню за ставкою 5 відс., визначеною п. 167.2 ст. 167 ПКУ.

       Також об'єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені
ст. 163 ПКУ (п.п. 1.2 п. 16 1 підрозділу 10 розділу XX ПКУ), зокрема загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

       Ставка військового збору становить 1,5 відс. об'єкта оподаткування, визначеного п.п. 1.2 п. 16¹ підрозділу 10 розділу XX ПКУ (п.п. 1.3 п. 16¹ підрозділу 10 розділу XX ПКУ).

Отже, якщо фізичною особою - резидентом протягом звітного податкового року здійснюється продаж більш як одного об’єкта нерухомого майна (земельних ділянок), дохід, отриманий від продажу такого майна, оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором на загальних підставах незалежно від терміну перебування майна у власності такої особи.

 Водночас діяльність особи, що пов’язана, зокрема, з реалізацією товарів, спрямованих на отримання доходу, і проводиться такою особою самостійно, а також через будь-яку іншу особу, що діє  на користь першої особи за договорами комісії, доручення та агентськими договорами, є господарською діяльністю
(п.п. 14.1.36 п. 14.1 ст. 14 ПКУ).

 Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб’єкти підприємництва – підприємцями (п. 2 ст. 3 Господарського кодексу України).

        Державна реєстрація фізичної особи, яка має намір стати підприємцем, регулюється Законом України від 15 травня 2003 року № 755-ІV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

 Тобто, якщо фізична особа провадить операції з нерухомим майном, здійснюючи господарську діяльність, то дохід, отриманий від такої діяльності, оподатковується відповідно до норм ст. 177 ПКУ.

 

Перший заступник Голови                                                                        С.В. Білан