Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 29.12.2017 № 3208/6/99-99-15-02-02-15/ІПК

опубліковано 23 січня 2018 о 13:39

Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо оподаткування відсотків по депозиту неприбуткових організацій та, керуючись ст. 52 Кодексу, повідомляє таке.

Порядок утворення, реєстрації, діяльності та припинення громадських об’єднань визначаються Законом України від 22 березня 2012 року № 4572-VI «Про громадські об’єднання» (далі – Закон № 4572).

Одним із принципів утворення і діяльності громадських об’єднань, встановлених п. 6 ст. 3 Закону № 4572 є відсутність майнового інтересу, яка передбачає, що члени (учасники) громадського об’єднання не мають права на частку майна громадського об’єднання та не відповідають за його зобов’язаннями. Доходи або майно (активи) громадського об’єднання не підлягають розподілу між його членами (учасниками) і не можуть використовуватися для вигоди будь-якого окремого члена (учасника) громадського об’єднання, його посадових осіб (крім оплати їх праці та відрахувань на соціальні заходи).

Відповідно до п.п. 133.1.1 п. 133.1 ст. 133 Кодексу юридичні особи, внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій, не є платниками податку на прибуток підприємств.

Підпунктом 133.4.2 п. 133.4 ст. 133 Кодексу встановлено, що доходи (прибутки) неприбуткової організації повинні використовуватися виключно на фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Таким чином, у разі отримання доходів (прибутків) неприбутковою громадською організацією в межах своєї статутної діяльності та використання їх на фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами без розподілу таких доходів (прибутків) серед засновників (учасників), така організація не позбавляється статусу неприбуткової.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.