Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Наказ ДПС України від 06.10.2022 № 733 "Про внесення змін до наказу ДПС від 04.09.2020 № 470"

, опубліковано 06 грудня 2022 о 12:14

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ

від 06 жовтня 2022 року                                                                             № 733

Про внесення змін до наказу ДПС від 04.09.2020 № 470

Відповідно до підпункту 5 пункту 5 Положення про Державну податкову службу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06 березня 2019 року № 227 (зі змінами), на виконання доручення в. о. Голови ДПС від 06.09.2022 № 122-д(06) до доповідної записки Департаменту оскарження рішень контролюючих органів від 06.09.2022 № 983/99-00-06-03-01-08, наказу ДПС від 28.06.2022 № 357 «Про організацію роботи органів ДПС під час підготовки та супроводження у судах справ, не повʼязаних із процедурами банкрутства, погашенням та стягненням заборгованості платників податків, ведення претензійної роботи», з урахуванням наказу ДПС від 28.09.2022 № 693 «Про внесення змін до наказу ДПС від 04.02.2022 № 92»

НАКАЗУЮ:

1. Внести до наказу ДПС від 04.09.2020 № 470 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо порядку взаємодії між підрозділами органів Державної податкової служби України при організації, проведенні та реалізації матеріалів перевірок платників податків» (зі змінами) (далі – наказ № 470) такі зміни:

у Методичних рекомендаціях щодо порядку взаємодії між підрозділами органів Державної податкової служби України при організації, проведенні та реалізації матеріалів перевірок платників податків, затверджених наказом № 470 (далі – Методичні рекомендації):

пункт 1.2.3 підрозділу 1.2 розділу І викласти у такій редакції:

«1.2.3. Особливості призначення документальних позапланових перевірок з окремих підстав

Накази про проведення документальної позапланової перевірки відповідно до підпункту 78.1.5 пункту 78.1 статті 78 Кодексу у разі розгляду заперечення до акта перевірки та/або додаткових документів у порядку, визначеному Кодексом, видаються керівником (його заступником або уповноваженою особою) територіального органу ДПС, який проводив перевірку. При цьому пропозиції щодо необхідності призначення документальної позапланової перевірки оформлюються доповідною запискою (висновком) у порядку, визначеному у підпункті 1.2.2 цього пункту. У разі, якщо при реалізації матеріалів документальних перевірок, розпочатих після 01.01.2021, необхідність такої перевірки встановлена комісією контролюючого органу з питань розгляду заперечень та пояснень до актів перевірок (у порядку, визначеному пунктом 86.7 статті 86 Кодексу та підпунктом 1.6.2 пункту 1.6 розділу І цих Методичних рекомендацій), підставою для видання наказу про проведення перевірки є відповідний протокол засідання зазначеної комісії.

У разі прийняття керівництвом ДПС рішення про результати розгляду скарги про перегляд рішення контролюючого органу, яким зобов’язано організувати проведення документальної позапланової перевірки платника податків на підставі підпункту 78.1.12 пункту 78.1 статті 78 Кодексу, структурний підрозділ апарату ДПС, який розглядав скаргу платника податків, у триденний термін листом направляє до відповідного підрозділу апарату ДПС системою електронного документообігу електронну копію такого рішення для здійснення організації та контролю за проведенням перевірки територіальним органом ДПС.

Під час проведення процедури адміністративного оскарження (підпункт 78.1.5 пункту 78.1 статті 78 Кодексу) або за наявності визначених у підпункті 78.1.12 пункту 78.1 статті 78 Кодексу обставин, які підтверджені документально, ДПС може бути призначено проведення територіальним органом ДПС документальної позапланової перевірки. У такому разі видаються два накази – апаратом ДПС та територіальним органом ДПС.

В апараті ДПС наказ готується за підписом Голови ДПС (його заступника або уповноваженої особи). У наказі ДПС обов’язково зазначається територіальний орган ДПС, якому доручається організувати та провести таку перевірку.

При цьому проєкт наказу ДПС про проведення перевірки з підстав, визначених:

підпунктом 78.1.5 пункту 78.1 статті 78 Кодексу, готує структурний підрозділ апарату ДПС, який розглядає скаргу платника податків;

підпунктом 78.1.12 пункту 78.1 статті 78 Кодексу у випадку, передбаченому абзацом другим цього пункту, готує структурний підрозділ апарату ДПС, якому направлено підрозділом апарату ДПС, що розглядав скаргу платника податків, лист із копією рішення, в інших випадках – структурний підрозділ ДПС, який ініціював проведення перевірки.

Крім того, за потреби структурним підрозділом апарату ДПС, яким проведено аналіз матеріалів перевірок територіальних органів ДПС та виявлено невідповідність висновків акта перевірки вимогам законодавства або неповне з’ясування питань для винесення об’єктивного висновку, може складатися доповідна записка, в якій викладаються інформація про необхідність призначення документальної позапланової перевірки, обґрунтування проведення такої перевірки, та готується проєкт доручення до доповідної записки з дотриманням встановлених вимог при підготовці розпорядчих документів ДПС.

У територіальному органі ДПС, якому було доручено організувати та провести документальну позапланову перевірку, додатково готується наказ за підписом керівника (його заступника або уповноваженої особи) у порядку, передбаченому пунктом 81.1 статті 81 Кодексу. Підставою для видання такого наказу є відповідний наказ ДПС про призначення перевірки.»;

у підрозділі 2.8 розділу ІІ:

пункт 2.8.2 виключити.

У зв’язку з цим пункт 2.8.3 вважати пунктом 2.8.2;

у новому пункті 2.8.2 слова «згідно з вимогами, встановленими Порядком організації роботи органів ДПС під час підготовки та супроводження справ у судах та ведення претензійної роботи» замінити словами «у порядку, визначеному розпорядчими документами ДПС, які регламентують питання організації роботи органів ДПС під час підготовки та супроводження справ у судах».

2. Керівникам структурних підрозділів ДПС, головних управлінь ДПС в областях, м. Києві, міжрегіональних управлінь ДПС по роботі з великими платниками податків забезпечити використання Методичних рекомендацій при організації, проведенні та реалізації матеріалів перевірок платників податків з урахуванням змін, внесених цим наказом.

3. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

 

 В. о. Голови                                     Тетяна КІРІЄНКО