Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про повторне відстеження результативності регуляторного акта – постанови Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 114 «Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру акцизних накладних»

опубліковано 19 грудня 2017 о 17:11

1. Вид та назва регуляторного акта, результативність якого відстежується, дата його прийняття та номер

Постанова Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 114 «Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру акцизних накладних» (далі – постанова).


2. Виконавець заходів із відстеження

Державна фіскальна служба України.


3. Цілі прийняття акта

Основною ціллю розробки постанови є запровадження реєстрації всіх акцизних накладних та розрахунків коригування платникам акцизного податку з реалізації пального в Єдиному реєстрі акцизних накладних із дотриманням вимог щодо наявності обсягу пального, обчисленого відповідно до пункту 232.3 статті 232 Податкового кодексу України, в умовах дії системи електронного адміністрування реалізації пального.


4. Строк виконання заходів із відстеження

Грудень 2017 року.


5. Тип відстеження

Повторне відстеження.


6. Методичні рекомендації результатів відстеження

Для одержання результатів базового повторного відстеження застосовувались статистичні дані.


7. Дані, на основі яких відстежувалась результативність, а також способи одержання даних

Для відстеження результативності регуляторного акта використовувались дані з Єдиного реєстру акцизних накладних.

 

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Основним показником результативності акта є кількість акцизних накладних  та розрахунків коригування до акцизної накладної від суб’єктів господарювання, на яких поширюється дія акта, а саме зареєстрованих платниками акцизного податку з реалізації пального в Єдиному реєстрі акцизних накладних.

Станом на 01.11.2017 кількість платників, які здійснили реєстрацію акцизних накладних та розрахунків коригування до акцизної накладної в Єдиному реєстрі акцизних накладних, становить 4 182 особи.

За результатами аналізу у період з 01.03.2016 до 31.10.2017 в Єдиному реєстрі акцизних накладних зареєстровано 7 877 408 акцизних накладних та     98 529  розрахунків коригування до акцизної накладної.

Рівень поінформованості платників акцизного податку з реалізації пального щодо основних положень акта є високим – регуляторний акт розміщено для оприлюднення на офіційному веб-порталі  Державної фіскальної служби України (www.sfs.gov.ua).

Наведені показники слугуватимуть джерелом порівняльних даних для аналізу результативності цього акта під час проведення подальших періодичних відстежень.


9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення поставлених цілей

Видання постанови відповідає реалізації державної політики у сфері запровадження системи електронного адміністрування реалізації пального.

За допомогою електронного адміністрування реалізації пального можливо визначити умову для надання права реєстрації акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних, а саме  наявність обсягів, що містяться у виданих та отриманих акцизних накладних на момент реєстрації, за їх недостатності – поповнення обсягів залишків пального у системі електронного адміністрування реалізації пального та обсягів пального у розрізі кодів Української класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності, виробленого на митній території України або ввезеного на митну територію України, з яких сплачено акцизних податок.

Оскільки ведення Єдиного реєстру акцизних накладних є однією із  складових системи електронного адміністрування реалізації пального, прийняття регуляторного акта опосередковано впливає на розмір надходжень акцизного податку до державного та місцевих бюджетів.

За результатами відстеження встановлено стале досягнення регуляторним актом цілей, задекларованих при його прийнятті.

 

В.о. Голови Державної

фіскальної служби України                                                            М.В. Продан