Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про базове відстеження результативності регуляторного акта – постанови Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року № 204 «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних»

опубліковано 28 березня 2019 о 17:09

1. Вид та назва регуляторного акта, результативність якого відстежується, дата його прийняття та номер

Постанова Кабінету Міністрів України від 21 лютого 2018 року № 204 «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних» (далі – Постанова).

2. Виконавець заходів із відстеження

Державна фіскальна служба України.

3. Цілі прийняття акта

Основною ціллю розробки Постанови є приведення Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних (далі – ЄРПН) відповідно до вимог, визначених у пункті 201.16 статті  201 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), у зв’язку з прийняттям Закону України від 07 грудня 2017 року № 2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», а також з необхідністю проведення технічних та регламентних робіт, забезпечення безперебійної роботи ЄРПН з урахуванням особливостей його взаємодії з іншими інформаційними системами ДФС.

4. Строк виконання заходів із відстеження

Березень 2019 року.

5. Тип відстеження

Базове відстеження.

6. Методичні рекомендації результатів відстеження

Для одержання результатів базового відстеження застосовувались статистичні дані.

7. Дані, на основі яких відстежувалась результативність, а також способи одержання даних

Для відстеження результативності регуляторного акта використовувались дані з ЄРПН.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Основним показником результативності акта є кількість зареєстрованих в ЄРПН податкових накладних (далі – ПН) та розрахунків коригування кількісних і вартісних показників до податкових накладних (далі – РК) від суб’єктів господарювання, на яких поширюється дія акта.

З 01.01.2019 по 01.03.2019 кількість платників, які здійснили реєстрацію ПН та РК в ЄРПН, становить 196 797. 

  Згідно з пунктом 201.16 статті 201 Кодексу за наявності підстав реєстрація ПН/РК в ЄРПН може бути зупинена.

За результатами аналізу у період з 22.03.2018 по 01.03.2019 в ЄРПН зареєстровано 241 620 791 ПН та РК, кількість ПН та РК, реєстрацію яких зупинено, становить – 208 075.

У середньому протягом робочого дня реєструється 700 тис. ПН та РК. Водночас пунктом 3 Постанови передбачено реєстрацію ПН/РК у вихідні та святкові дні, якщо граничні терміни реєстрації припадають на 15 число або останній день місяця,  у такі дні кількість зареєстрованих ПН та РК в ЄРПН становить від 100 до 200 тисяч.

Рівень поінформованості платників податку на додану вартість щодо основних положень акта є високим – регуляторний акт розміщено для оприлюднення на офіційному веб-порталі  ДФС (www.sfs.gov.ua).

Наведені показники слугуватимуть джерелом порівняльних даних для аналізу результативності цього акта під час проведення подальших повторного та періодичних відстежень.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення поставлених цілей

Оцінка результативності постанови свідчить про досягнення достатнього рівня визначених цілей, а саме: затвердження змін до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних реалізує норми  пункту 201.16 статті  201 Кодексу та забезпечує стабільну роботу ЄРПН та інформаційних систем ДФС.

За результатами відстеження встановлено стале досягнення регуляторним актом цілей при його прийнятті.

 

В.о. Голови Державної

фіскальної служби України                                                               О. ВЛАСОВ