Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол №2 засідання Комісії Громадської ради при Міндоходів України з питань митної справи

опубліковано 27 вересня 2013 о 09:01

Дата та час проведення: 17 вересня 2013 року, 15 год. 00 хв. – 17 год. 00 хв.

Місце проведення: Конгрес-Хол  Міндоходів (площа Львівська,8)

Присутні: члени Комісії – 22 особи, з них за довіреністю – 5 осіб;

Заступник Голови Громадської ради – Платонов О.І.

Запрошені експерти та гості: Доротич С.І., Гриньов Ю.І, Вдовіна Г.В., Даньков І.П., Кунченко М.О., Воронкова К.В., Негода О., Федорук С.С., Дмитрук Б.М., Рогожин М.В. Ізотов С.В., Яценко В., Гринцов І.В., Мельник Ю.М., Кізенко Ю.В., Іванченко Е.П., Грабовський О.Б., Гатаулін А., Марчук І.П. Ізотов С.В., Могоричев Б.З.

Представники Управління митної вартості, класифікації товарів та заходів регулювання ЗЕД Департаменту митної справи Міністерства доходів і зборів України:

Волошина Ю.В. – заступник начальника Управління – начальник Відділу організації контролю за визначенням митної вартості товарів.

Суворов В.В. – начальник Відділу методології визначення митної вартості товарів.

Головуючий на засіданні: Ліннік В.П.

На початку засідання члени Комісії затвердили Порядок денний

1. Щодо проблем, пов’язаних із визначенням та коригуванням митної вартості товарів.

2. Формування складу та обрання голів підкомісій.

3. План роботи Комісії на жовтень - грудень 2013.

4. У різному, на прохання Потапенко В.І., додано сьоме питання що до необхідності внести зміни до Порядку ввезення автомобілів на митну територію України.

Для доповіді надати 15 хв., співдоповіді, виступи до 7 хв. Роботу завершити без перерви о 17.30. 

 

Порядок денний та регламент було затверджено шляхом голосування.

З питання 1 порядку денного

Слухали:

Ліннік В.П., повідомив про результати аналізу звернень та скарг суб’єктів ЗЕД щодо проблем, які пов’язані із визначенням та коригуванням митної вартості товарів. Інформаційна довідка додається.

Потапова Н.В. (Торгово-промислова палата України), стосовно запиту Громадської ради до Міндоходів про надання статистичної інформації щодо співвідношення застосування методів визначення митної вартості під час митного оформлення товарів. Потапова Н.В. запропонувала направити уточнюючий запит.

Суворов В.В. (начальник відділу Міндоходів) прокоментував відповідь Міністерства та зазначив, що інформацію надано у відповідності до запиту.

Даньков І.П. (Американська торговельна палата в Україні) проінформував учасників засідання про відношення іноземного бізнесу до ситуації та проблем, пов’язаних із коригуванням митної вартості товарів. Він зазначив, що така ситуація негативно впливає на інвестиційний імідж України.

Експерт повідомив, що митне законодавство держави, в тому числі і в питаннях, що стосуються митної вартості товарів, є прогресивним та враховує норми європейського митного законодавства та вимоги СОТ. Разом з тим ситуація, яка на сьогодні склалась, демонструє розрив між, тим, що закладено у нормах законів та практикою їх застосування. Таким чином вирішення проблемних питань може бути досягнуте шляхом забезпечення безумовного виконання норм чинного законодавства України.

Також одним із шляхів врегулювання питання є прийняття законопроекту 2061а «Про внесення змін до Митного кодексу України» (щодо митної вартості та методів її визначення).

Суворов В.В. прокоментував інформацію стосовно наслідків прийняття Угоди про асоціацію з ЄС та припустив можливість впливу норм додатку до Угоди, який стосується визначення вхідних цін на секонд-хенд. Такий порядок визначає механізм формування так званої вхідної ціни на товари та процедуру підтвердження митної вартості, у разі коли вона є нижчою за встановлену вхідну ціну. На сьогодні такі норми, щодо встановлення вхідних цін, діють у ЄС по відношенню до окремих категорій товарів.

Вдовіна Г.В. (Асоціація митних брокерів України) продемонструвала негативні наслідки, до яких призвело застосування індикативних цін та підвищення рівня митної вартості товарів на прикладі динаміки сплати податків та платежів до бюджету трьома підприємствами-імпортерами, які не пов’язані між собою та Здійснюють свою діяльність у різних регіонах України. Наведений аналіз демонструє значне падіння сум сплати ПДВ, митних платежів, податку на прибуток та інших видів податків у ІІ кварталі поточного року у порівнянні з рівнем сплати цих податків у IV кварталі минулого року та І кварталі цього року. Доповідач нагадала про застереження, які висловлювали представники громадськості на початку року, щодо негативних наслідків, до яких призведе введення індикативних цін на товари.

Разом з тим, Галина Володимирівна повідомила, що сьогодні підприємства погоджуються здійснювати митне оформлення відповідно до норм ст. 55 МКУ та в подальшому оскаржують рішення митниць щодо коригування митної вартості у суді. Така ситуація призводить до «заморожування» великих сум коштів у вигляді фінансових гарантій на рахунках митниць, та відповідно знижує рівень рентабельності та конкурентоспроможності підприємств.

Разом з тим на сьогодні існують окремі підприємства, які імпортують товари за заниженими цінами, що в свою чергу ще більше підриває конкурентоспроможність вітчизняних виробників.

Доповідач звернула увагу, що Міністерство декларує свої можливості та ставить наголос на тому, що новостворене відомство може відслідковувати весь маршрут проходження товарів, від відправника до кінцевого споживача. Разом з тим Галина Володимирівна зазначила, що такий контроль неможливо реалізувати у відношенні «сірих» схем переміщення товарів.

Також доповідач висловила застереження відносно перспектив недоотримання платежів до бюджету внаслідок дій митниць щодо коригування митної вартості. Разом із виступом Вдовіна Г.В. надала аудіозапис телефонної розмови представника підприємства-імпортера та підприємства, що надає послуги з митного оформлення товарів, який розкриває принцип роботи «сірих схем» при ввезенні товарів в Україну та їх митному оформленні.

Федорук С.С. (Асоціація  «Міжнародне об’єднання виробників, експортерів та імпортерів кріплення «Фастексім») розповів про стан справ підприємства виробника та імпортера метизів та повідомив, що на даний час підприємство «заморозило» у вигляді фінансових гарантій на рахунках митного органу згідно з нормами ст. 55 МКУ близько 800 тис. грн., що вже в жовтні може призвести до зупинки підприємства через відсутність обігових коштів для закупки сировини.

Дмитрук Б.М. (Асоціація  «Міжнародне об’єднання виробників, експортерів та імпортерів кріплення «Фастексім») повідомив про роботу Асоціації, яка проводиться щодо захисту інтересів членів об’єднання та наголосив, що Асоціація готова сприяти Міністерству у боротьбі з тіньовими схемами ведення бізнесу та порушеннями митного законодавства.

Кунченко М.О. (Український союз промисловців і підприємців) повідомив про результати проведеної роботи між УСПП та Міндоходів в частині врегулювання проблемних питань визначення митної вартості товарів. Він наголосив, що наслідком такої ситуації, в якій опинились, вітчизняні виробники, які працюють на  імпортованій сировині, країна може втратити не окремі підприємства, а цілі галузі промисловості.

Попри очікувані результати від підвищення митної вартості щодо збільшення надходжень до бюджету, на сьогодні дефіцит бюджету складає близько 36 млрд. грн. Також доповідач припустив, що вітчизняні виробники, внаслідок ослаблення своїх сил через постійне підвищення рівня митної вартості на сировину, можуть не витримати конкуренцію після підписання Угоди про асоційоване членство України в ЄС.

З метою упередження такої ситуації доповідач висловив пропозицію провести спільне засідання із представниками Громадської ради при Комітеті ВРУ з питань податкової та митної політики та представниками Міндоходів з метою обговорення шляхів захисту підприємств-виробників, які  імпортують сировину для потреб власного виробництва. Так, митне оформлення сировини повинно відбуватись в автоматичному порядку із перенесенням контролю та перевірок у площину пост-аудита.  

Кунченко М.О. також запропонував продовжити практику проведення відомством спільних селекторних нарад за участю представників Громадських рад та бізнесу.

Потапова Н.В. (Торгово-промислова палата України) навела приклад проходження митного оформлення товару, під час якого митниця прийняла рішення про коригування митної вартості товару, попри додатково поданий пакет у кількості 37 документів. А також висловила побоювання щодо критичних наслідків для підприємств легкої промисловості, які можуть виникнути після підписання Угоди про Асоційоване членство України в ЄС, у зв’язку із тим, що після вступу будуть повністю нівельовані норми Митного тарифу України. Таким чином для європейського ринку ці норми будуть уніфіковані, натомість для легкої промисловості сировина в основному надходить з Туреччини та Китаю, по відношенню до товарів з яких діють ставки мита на рівні 8%.

Гриньов Ю.І. (помічник Народного депутата України) повідомив про результати проведеної роботи по доопрацюванню законопроекту 2061а та наголосив, що окрім розроблення та прийняття законів, необхідно забезпечити їх виконання.

Доповідач проінформував присутніх, що Кабінетом Міністрів України підготовлений законопроект, яким пропонується внести персональну відповідальність посадових осіб (органів державної влади), які своїми діями або бездіяльністю нанесли шкоду підприємству.

Також Гриньов Ю.І. висловив своє бачення відносно можливих ініціатив, з якими представники бізнесу та Міндоходів можуть виступити з метою покращення умов ведення бізнесу.

Кучинський Ю.Ф. (заступник голови Комісії), надав пропозиції щодо звернення до Міністерства доходів і зборів України та підтримав думку колег щодо необхідності проведення відкритих зустрічей громадськості та керівництва Міністерства.

Потапова Н.В. внесла пропозицію: звернутися до депутатської робочої групи, створеної відповідно до доручення Президента України, із зверненням та викладенням ситуації, яка є предметом цієї дискусії та запропонувати членам групи надати цьому правову оцінку і сприяти її позитивному вирішенню.

Бородиня О.Г. (Ліга українських промисловців-виробників взуття, шкіргалантереї хутрових виробів і шкіряних товарів «Укршкірвзуттяпром») виступив з інформацією щодо ситуації, пов’язаної з імпортом взуття в Україну. Повідомив про результати аналізу розбіжностей у даних митної статистики країн, які експортують взуття в Україну (зокрема Італії та Польщі) та митної статистики України за 2010-2012 роки щодо кількості і вартості імпортованого в Україну взуття із зазначених країн. Доповідач наголосив, що причин такої розбіжності може бути декілька: використання «сірих» схем ввезення товарів, заниження рівня митної вартості, а також незаконне ввезення взуття в Україну (поза митним контролем). Як наслідок держбюджет втрачає великі суми коштів через несплату імпортерами належних податків і зборів; вітчизняні виробники взуття працюють в умовах недобросовісної конкуренції на внутрішньому ринку, а споживачі страждають через введення їх в оману щодо походження і якості взуття.

Бородиня О.Г. запропонував звернутися до Міністерства із пропозицією щодо проведення щоквартально відповідного порівняльного аналізу даних митної статистики та інформування про його результати Кабінету Міністрів України.

Дубина Н.В. (Спілка орендарів і підприємців України) повідомила про негативні наслідки для підприємств, які виникають після коригування митної вартості товарів, зокрема сировини, у частині обліку витрат і формування ціни готової продукції та, відповідно, бази оподаткування. Доповідач наголосила на необхідності невідкладного оскарження рішень митниць про коригування митної вартості товарів з метою упередження негативних наслідків та подальшого підвищення рівня митної вартості, який фіксується у інформаційній системі митниць.

Потапенко В.І. (Асоціація «Гільдія виробників відеограм та фонограм») висловив пропозицію щодо необхідності внесення змін до норм митного законодавства, стосовно тимчасового ввезення в Україну автомобілів з іноземною реєстрацією відповідно до норм Стамбульської конвенції. Зокрема про необхідність документального оформлення тимчасового ввезення авто.

Платонов О.І., заступник Голови Громадської ради при Міндоходів України, повідомив, що 6 серпня поточного року у м. Одеса було проведене засідання «круглого столу» щодо формування митної вартості товарів Головним управлінням Міндоходів в Одеській області за участі керівництва Головного управління та Південної митниці Міндоходів та представників суб’єктів ЗЕД Одеського регіону. Інформаційні матеріали щодо результатів проведеного засідання та пропозиції щодо вирішення проблемних питань, пов’язаних із визначенням митної вартості товарів, будуть передані в Комісію з питань митної справи найближчим часом.

Ліннік В.П. узагальнив інформацію доповідачів та виніс на голосування рішення:

1. Проінформувати Міністра доходів і зборів щодо результатів проведеного спільного зсідання.

2. Направити звернення до Міндоходів щодо проведення до 30 вересня спільної телефонної конференції (селекторної наради) за участі керівників митниць та Громадських рад при територіальних органах доходів і зборів України з метою обговорення проблемних питань.

3. Запропонувати Міндоходів розробити Інструкцію з чітким алгоритмом проведення посадовими особами митниць консультацій з суб'єктами ЗЕД щодо визначення митної вартості та послідовності застосування методів її визначення, а також чіткого переліку документів, які будуть впливати на визначення митної вартості. Особливої конкретизації потребує п.5 статті 53 МКУ та обґрунтування підстав щодо винесення рішення у відмові.

4. Опрацювати питання щодо визначення поняття «розбіжність» шляхом аналізу інформації, наданої суб’єктами ЗЕД.

5. Наголосити на необхідності використання закріпленої митним кодексом процедури пост-аудиту.

6. Опрацювати питання внесення змін до Митного кодексу України щодо скорочення часу розгляду скарг, які стосуються питань коригування митної вартості товарів, до 10 днів.

7. Направити на адресу Міндоходів уточнюючий запит щодо отримання статистичної інформації з питань коригування митної вартості товарів.

8. Запропонувати Міністерству доходів і зборів провести спільну нараду за участі представників Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики, представників підприємств-виробників з питань щодо коригування митної вартості товарів.

9. Клопотати перед Громадською радою при Міндоходів щодо підтримки законопроекту 2061а.

10. Узагальнити надані під час засідання матеріали та направити їх для оприлюднення на веб-порталі Міндоходів.

 

Вирішили:

Винесені пропозиції підтримано одноголосно.

З питання 2 порядку денного

Ліннік В.П. повідомив, про стан формування складу підкомісій, провів опитування присутніх членів Комісії щодо участі у роботі підкомісій а також виніс на голосування пропозицію щодо кандидатур на посади голів підкомісій:

1) На посаду голови підкомісії з питань визначення митної вартості товарів та справляння митних платежів обрати Дячука Дмитра Івановича (Українська Асоціація Меблевиків), який вніс свою кандидатуру під час першого засідання Комісії.

2) На посаду голови підкомісії з питань застосування митних режимів та виконання митних формальностей обрати Андреєва Олександра Леонідовича.

Вирішили:

Запропоновані кандидатури затверджені одноголосно.

З питання 3 порядку денного

Слухали:

Кучинського Ю.Ф., який висловив зауваження до окремих формулювань, які містяться у Плані роботи Громадської ради при Міндоходів на ІІ півріччя поточного року та запропонував рекомендувати Голові Громадської ради при Міндоходів додатково розглянути цей документ внести відповідні зміни, закріпити відповідальних виконавців за пунктами Плану з числа комісій Громадської ради відповідно до напрямків їх роботи та затвердити його на черговому засіданні 24.09.2013 р.

Лінніка В.П., запропонував підтримати цю пропозицію та затвердити рішення:

1. Взяти за основу План роботи Громадської ради на ІІ півріччя 2013 року в частині виконання пунктів за напрямком роботи Комісії та доопрацювати з урахуванням пропозицій членів Комісії.

2. Членам Комісії протягом 10 календарних днів надати до секретаріату Комісії пропозиції до Плану роботи Комісії на жовтень – грудень 2013 року.

 

Вирішили:

Затвердити запропоноване рішення. За - одноголосно.

З питання 4 порядку денного

4.1. Щодо визначення місця проведення засідань Комісії.

Слухали Лінніка В.П., що до необхідності звернення до Міндоходів про отримання дозволу на проведення засідань Комісії з питань митної справи в адміністративному приміщенні Міндоходів за адресою: м. Київ, вул. Дегтярівська, 11-г.

Вирішили

Підтримати пропозицію та підготувати проект листа Голові Громадської ради для направлення Міністру доходів і зборів України

4.2. Щодо переобрання секретаря Комісії.

Слухали Лінніка В.П, який запропонував обрати секретарем Комісії представника Асоціації митних брокерів України Воронкову К.В.

 

Вирішили:

Кандидатуру підтримано одноголосно.

 

Голова Комісії                                     Ліннік В.П.

 

Секретар Комісії                                  Воронкова К.В.