Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол №2 засідання Громадської ради при Міністерстві доходів і зборів України

опубліковано 04 липня 2013 о 16:54

Дата та час проведення: 25 червня 2013 року, 10 год. 00 хв.

Місце проведення: Конгрес-хол Міністерства доходів і зборів України

(площа Львівська, 8, м. Київ)

Присутні: члени Громадської ради при Міндоходів – 41 особа; представники інститутів громадянського суспільства за довіреністю –  2 особи

Представники Міністерства доходів і зборів України:

Привалова Н.Є. – директор Департаменту координації нормотворчої та методологічної роботи з питань оподаткувань;

Задорожній В.М. – начальник Управління методології податку на прибуток підприємств Департаменту координації нормотворчої та методологічної роботи з питань оподаткувань;

Воронкова К.В. – секретар Громадської ради при Міндоходів, начальник відділу взаємодії з інститутами громадянського суспільства Управління комунікацій з громадськістю Інформаційно-комунікаційного департаменту.

 

Представники засобів масової інформації – 2 особи.

Кворум є.

Порядок денний:

1. Обговорення членами Громадської ради запропонованих змін до третього розділу Податкового кодексу України.

2. Обрання заступників голови Громадської ради.

3. Визначення кількості Комісій, їх назв та напрямів діяльності.

4. Створення Робочої групи для підготовки і узагальнення пропозицій щодо проекту Положення про Громадську раду.

5. Обговорення пропозицій до проекту Плану роботи Громадської ради на ІІ півріччя 2013 року.

6. Різне.

Модератор засідання Громадської ради: голова Громадської ради при Міндоходів Романчук Я.В.

На початку засідання члени Громадської ради одноголосно затвердили Порядок денний та Регламент роботи.

З питання 1 Порядку денного:

СЛУХАЛИ:

Привалову Н.Є., яка презентувала основні положення проекту Закону України „Про внесення змін до Податкового кодексу Україниˮ, яким комплексно реформовано розділ ІІІ „Податок на прибуток підприємствˮ Податкового кодексу України. Доповідач акцентувала увагу присутніх на основних відмінностях діючих правил Податкового кодексу України  визначення об’єкту оподаткування від запропонованих у законопроекті, окреслила шляхи гармонізації бухгалтерського та податкового обліку у контексті змін до ІІІ розділу Податкового кодексу, надала роз’яснення щодо класифікації коригувань законопроекту, передбачених переваг для платників та прогнозів результатів.

Доповідач висловила сподівання на підтримку законопроекту, що має досить ліберальний характер та сприятиме спрощенню ведення бухгалтерської документації, удосконаленню процесу адміністрування податків та  полегшить ведення бізнесу в Україні.

Привалова Н.Є. також поінформувала про прийнятий 20.06.2013 року Верховною Радою України у першому читанні та взятий  за основу урядовий законопроект № 2515 „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворенняˮ.

ОБГОВОРЕННЯ:

В обговоренні брали участь:

Гарагонич О.В. – Асоціація „Міжнародна бізнес-асоціація”, виступив щодо правових наслідків запроваджених змін, передбачених законопроектом для ринку цінних паперів та фондового ринку. Надав пропозиції стосовно встановлення однакового порядок розрахунку фінансових результатів операцій як на фондовій біржі, так і поза нею; обмеження змін до норми законопроекту щодо операції РЕПО (купівлі/продажу цінних паперів із зобов’язанням зворотного їх продажу/купівлі); застосування особливого податку на відчуження цінних паперів та деривативів та інші.

Привалова Н.Є. директор Департаменту координації нормотворчої та методологічної роботи з питань оподаткувань, надала роз’яснення щодо представлених пропозицій та підкреслила, що вини стосуються діючого Податкового кодексу України та інших законопроектів. Тому пропозиції з цих питань слід виносити для обговорення додатково в окремому порядку.

Зацерковна Т.М. – Всеукраїнська професійна громадська організація „Спілка аудиторів України”, внесла пропозиції щодо концепції побудови третього розділу Податкового кодексу України, спрощення бухгалтерської звітності та відповідальності аудиторів.

Юровський Д.Б. – Спілка підприємців малих, середніх і приватизованих підприємств України, висловився стосовно фіктивного використання операцій торгівлі з цінними паперами та деривативами з метою ухилення від сплати податків та наповнення тіньового сектору економіки.

Дроговоз Ю.С. – Всеукраїнська громадська організація „Український союз промисловців і підприємців”, надала пропозицію щодо дооцінки/уцінки запасів підприємств, які визначалися б за даними бухгалтерського обліку та з урахуванням граничної суми амортизації.

Лебідь Н.П. – Українське товариство оцінювачів, висловилась з приводу понять „оціночна вартістьˮ, яку визначають суб’єкти оціночної діяльності, „ринкова вартістьˮ, „національні стандартиˮ та „оціночна діяльністьˮ.

Романчук Я.В. – голова Громадської ради, озвучив пропозиції щодо використання права об’єктів інтелектуальної власності та електронної комерційної діяльності суб’єктів господарювання та фінансових компаній.

Зауваження та пропозиції до проекту Закону „Про внесення змін до Податкового кодексу Україниˮ також письмово надійшли від Асоціації „Український кредитно-банківській Союзˮ (Оліфер Г.І.).

ВИРІШИЛИ:

З метою доопрацювання норм законопроекту, концепції та методології  найближчим часом провести низку робочих зустрічей за участі фахівців Міндоходів.

Зокрема, членам Громадської ради при Міндоходів запропоновано взяти участь у  засіданні „круглого столуˮ 26.06.2013, організованого за ініціативи УСПП та за участі, аудиторів і бухгалтерів провідних компаній.

Також запропоновано винести на обговорення питання „Електронні грошіˮ та електронна комерційна діяльність суб’єктів господарювання та фінансових компаній.

З питання 2 Порядку денного:

СЛУХАЛИ:

Романчука Я.В. – голову Громадської ради, який озвучив пропозиції членів Громадської ради щодо обрання заступників голови. Запропонував на посаду заступника голови з питань митної діяльності – Платонова О.І., на посаду заступника з питань податкової політики – Білоцерківську Г.П.

ОБГОВОРЕННЯ:

Оліфер Г.І. – Асоціація «Український кредитно-банківській Союз», запропонувала кандидатури Зацерковної Т.М. та Дроговоз Ю.С.

Потапова Н.В. – Торгово-промислова палата України, рекомендувала  кандидатуру Платонова О.І.

Трусов С.І. – журнал „Митний брокер”, запропонував на посаду заступника голови з митних питань кандидатуру Платонова О.І., а з податкових  –  Кричуна П.М.

Зняли свої кандидатури: Дроговоз Ю.С. та Рачук О.О.

ГОЛОСУВАЛИ:

за запропонованих кандидатів на посади заступника голови Громадської ради при Міндоходів:

за кандидатуру Платонова О.І.

„заˮ – 55 „утрималосьˮ – 2 ;  „протиˮ – 0

за кандидатуру Кричуна П.М.

„заˮ – 7; „утрималосьˮ – 4 ;  „протиˮ – 46

за кандидатуру Білоцерківської Г.П.

„заˮ – 27; „утрималосьˮ – 17; „протиˮ – 13

за кандидатуру Зацерковної Т.М.

 „заˮ – 14; „утрималосьˮ – 24; „протиˮ – 19

ВИРІШИЛИ:

За результатами рейтингового голосування обрати заступником голови Громадської ради з митних питань – Платонова О.І., заступника голови Громадської ради з питань оподаткування – Білоцерківську Г.П.

З питання 3 Порядку денного:

СЛУХАЛИ:

Романчука Я.В. – голову Громадської ради, який озвучив пропозиції членів Громадської ради щодо кількості та назв постійно діючих комісій.

ОБГОВОРЕННЯ:

Коваль К.П. – Міжнародний Благодійний фонд юристів України, запропонувала створити Комітет планування та моніторингу діяльності Громадської ради.

Брали участь в обговоренні Дячук Д.І., Трусов С.І., Дроговоз Ю.С., Юровський Д.Б., Зацерковна Т.М., Врублевська Л.В., Потапова Н.В., Синиця Г.М.

ГОЛОСУВАЛИ:

за  створення комісій – проголосували одноголосно.

ВИРІШИЛИ:

1. Створити такі постійно діючі комісії:

з питань запобігання та протидії корупції, діяльності органів фінансових розслідувань і податкової міліції.

з питань митної справи.

з питань податкової політики.

з експертно-апеляційних питань.

2. Рекомендувати членам Громадської ради при Міндоходів надати Секретаріату Ради пропозиції щодо включення до складу новостворених Комісій, кандидатів на головування та їх заступників.

З питань 4 та 5 Порядку денного:

СЛУХАЛИ:

Романчука Я.В. – голову Громадської ради, який запропонував взяти за основу Положення про Громадську раду ДПС України та створити робочу групу з метою доопрацювання тексту зазначеного документа та узагальнення пропозицій членів Громадської ради при Міндоходів до проекту Плану роботи Ради на ІІ півріччя 2013 року.

ОБГОВОРЕННЯ:

В обговоренні брали участь Рачук О.О., Ліннік В.П., Трусов С.І.

ГОЛОСУВАЛИ:

Стосовно пропозиції Романчука Я.В. про створення робочої групи з питань доопрацювання зазначених документів та її складу, зокрема:

Рачука О.О., Лінніка В.П., Трусова С.І., Липовського В.В., Колєйнікова О.Ю., Чорного В.І.

За створення робочої групи у складі запропонованих осіб проголосовано списком одноголосно.

ВІРІШИЛИ:

1. Створити робочу групу з питань доопрацювання проектів Положення про Громадську раду при Міндоходів.

2. На першому засіданні цієї групи обрати її керівника.

3. Підготувати та узагальнити пропозиції членів Громадської ради надані до проекту  Плану роботи на ІІ півріччя 2013 року.

4. Підготувати пропозиції щодо створення та діяльності Секретаріату Громадської ради.

З питання 6 Порядку денного:

Обговорення організаційних питань щодо проведення чергового засідання Громадської ради (порядку формування складу постійно діючих комісій та обрання їх керівників).

Розглядалась пропозиція Романчука Я.В. щодо порядку оформлення та подання звернень представників інститутів громадянського суспільства щодо участі у засіданнях Громадської ради.

ВИРІШИЛИ:

1. Звернення від представників інститутів громадянського суспільства щодо участі у засіданнях Громадської ради розглядати під час роботи постійно діючих комісій.

2. Розробити форму звернення ІГС для затвердження на засіданні Громадської ради.

Голова Громадської ради при Міндоходів України, Романчук Я.В. оголосив про закриття засідання.

 

Голова установчих зборів                                          Я.В. Романчук

Секретар установчих зборів                                      К.В. Воронкова