Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПРОТОКОЛ №2 засідання Громадської ради при Державній фіскальній службі України

опубліковано 19 грудня 2014 о 16:59

Дата та час проведення: 10 грудня 2014 року, 13 год. 00 хв.

Місце проведення: Конгрес-хол ДФС України (м. Київ, Львівська площа, 8)

Присутні:

від Державної фіскальної служби України:

Білоус І.О. – Голова Державної фіскальної служби України;

Косарчук В.П. – директор Інформаційно-комунікаційного департаменту;

Привалова Н.Є. – директор Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування;

Мазурова О.М. – директор Організаційно-розпорядчого департаменту;

Тимошенко С.П. – заступник директора-начальник управління методології непрямих податків Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування;

Скупова Т.В. – начальник відділу взаємодії з інститутами громадянського суспільства управління комунікацій з громадськістю Інформаційно-комунікаційного департаменту;

Почінова М.А. – головний державний інспектор відділу взаємодії з інститутами громадянського суспільства управління комунікацій з громадськістю Інформаційно-комунікаційного департаменту;

від Верховної Ради України:

Насіров Р.М. народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики;

від інститутів громадянського суспільства (далі – ІГС):

125 членів Громадської ради при ДФС, з них за довіреністю – 29 осіб (список додається);

13 інших представників ІГС, з них 4 експерти (список додається).

Модератор: Олексієнко Д.В. – Голова Громадської ради при Державній фіскальній службі України

На початку засідання члени Громадської ради ДФС одноголосно затвердили Порядок денний.

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

 

1. Обговорення питання запровадження системи електронного адміністрування ПДВ.

2. Створення організаційного комітету з підготовки і проведення Форуму щодо реформування податкової системи.

3. Інформування про пропозиції щодо внесення змін до Положення про Громадську раду та підготовки Регламенту Громадської ради.

4. Обговорення актуальних проблемних питань митного оформлення сільськогосподарської продукції.

5. Внесення змін до назв комітетів Громадської ради (примітка: пропонується у назві Комітету з питань митної політики слово «політики» замінити словом «справи»).

6. Схвалення рішення про делегування представників до Ради з кадрових питань ДФС України, Національного антикорупційного бюро України та до участі у засіданнях Громадської ради з питань люстрації при Мінюсті.

7. Ініціювання створення консультативно-дорадчого органу при Президентові України, а також необхідності встановлення законодавчих механізмів регулювання діяльності консультативно-дорадчих органів при ЦОВВ.

8. Схвалення складу комітетів Громадської ради при ДФС.

9. Створення робочої групи по взаємодії із засобами масової інформації.

10. Обговорення та схвалення плану роботи Громадської ради при ДФС на 2015 рік.

11. Різне.

 

Кворум є.

З питання 1 Порядку денного

СЛУХАЛИ:


Олексієнка Д.В., який привітав присутніх, оголосив кількість учасників заходу, Порядок денний та надав вітальне слово Голові Державної фіскальної служби України Білоусу І.О. та Голові Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Насірову Р.М.

 

Білоуса І.О., який привітав присутніх, підбив підсумки роботи ДФС за 2014 рік та проінформував про заплановані заходи щодо проведення податкової реформи на 2015 рік, а також наголосив на тому, що ДФС України зацікавлена у конструктивному діалозі з громадськістю та готова до розгляду пропозицій і зауважень.

 

Насірова Р.М., який привітав присутніх, повідомив про плани Комітету щодо прийняття податкової реформи та оголосив про створення Громадської ради при Комітеті Верховної Ради України з питань податкової та митної політики. Доповідач запросив долучитись бажаючих членів Громадської ради при ДФС України до формування складу Громадської ради при Комітеті.

 

Шевцову Т.С., яка запропонувала розглянути та схвалити звернення членів Громадської ради при ДФС України до Президента України П. Порошенка, Прем’єр-Міністра України А. Яценюка, Міністра фінансів України Н. Яресько, Голови Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики Р. Насірова, в якому запропоновано у дотримання вимог Коаліційної угоди скасувати норми законів України № 1621 та № 1690 в частині запровадження електронного адміністрування ПДВ (далі – Звернення).

 

ВИСТУПИЛИ:

 

Біляєва К.В., Потапова Н.В., Михайленко Д.О., Бричко О.С., Юровський Д.Б., Дубина Н.В., Волков Е.К., Галенко І.В., Потапенко В.І. та ін.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

 

1)  щодо прийняття Звернення за основу:

„за” – 118;

„проти” – 1;

„утримались” – 6.

Рішення прийнято;

 

2)  щодо доповнення за пропозицією Дубини Н.В. редакції Звернення положенням, що чинним законодавством вже передбачено механізми боротьби з податковими „ямами”:

„за” – 9;

„проти” – 12;

„утримались” – 104.

Рішення не прийнято;

 

3)  щодо прийняття Звернення в цілому:

„за” – 113

„проти” – 2

„утримались” – 10

Рішення прийнято.

 

ВИРІШИЛИ:

 

Направити за підписом Голови Громадської ради при ДФС України Звернення до Президента України П.Порошенка, Прем’єр-Міністра України А. Яценюка, Міністра фінансів України Н. Яресько, Голови Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики Р. Насірова.

З питання 2 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

 

Олексієнка Д.В., який запропонував включити Дроговоз Ю.С., Шевцову Т.С., Богданову О.С. до складу новоствореного організаційного комітету з підготовки і проведення Форуму щодо реформування податкової системи та затвердити орієнтовну дату проведення форму 19 грудня
2014 року.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

 

1)  щодо включення до складу новоствореного організаційного комітету з підготовки і проведення Форуму щодо реформування податкової системи Дроговоз Ю.С., Шевцову Т.С., Богданову О.С.:

„за” – 125;

„проти” – 0;

„утримались” – 0.

Рішення прийнято.

 

ВИРІШИЛИ:

 

Делегувати Дроговоз Ю.С., Шевцовій Т.С., Богдановій О.С. забезпечити організацію проведення 19 грудня 2014 року Форум щодо реформування податкової системи.

 

З питання 3 Порядку денного

 

СЛУХАЛИ:

 

Платонова О.І., який доповів про стан доопрацювання змін до Положення про Громадську раду, розробку Регламенту Громадської ради.

 

ВИРІШИЛИ:

 

Інформацію взяти до відома та продовжити доопрацювання зазначених документів.

 

З питання 4 Порядку денного

 

СЛУХАЛИ:

 

Вдовіну Г.В., яка поінформувала про результати розгляду проблемних питань, що виникають під час здійснення операцій експорту сільськогосподарської продукції, зокрема, „горіхів волоських”, та запропонували надати рекомендації ДФС України:

1) відкликати з місць застосування листи Міндоходів та ДФС України, які створюють штучні перепони на етапі митного оформлення сільськогосподарської продукції, зокрема горіхів;

2) підготувати лист-роз’яснення на регіональні митниці, яким надати доручення дотримуватись законодавчих вимог щодо оформлення експорту сільськогосподарської продукції, у тому числі „горіхів волоських”, упродвж 4 годин (у разі відсутності невідповідності поданих суб’єктом ЗЕД документів вимогам митного законодавства);

3) доручити компетентним структурним підрозділам ДФС України провести аналіз результатів розгляду судових справ щодо повноважень посадових осіб митних органів, вимог до підстав для пропуску вантажу, перевірки ідентичності документів, які надаються контрагентами при укладенні угод, а також часу проведення митного оформлення при здійсненні експортних операцій „горіхів волоських” та іншої сільськогосподарської продукції.

 

ВИСТУПИЛИ:

 

Бородиня О.Г., Трусов С.І., Скринник А.П., Волков Е.К. та ін.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

 

щодо підтримання пропозицій Вдовіної Г.В.:

„за” – 122;

„проти” – 0;

„утримались” – 3.

Рішення прийнято.

 

ВИРІШИЛИ:

 

Рекомендувати ДФС України:

1) відкликати з місць застосування листи Міндоходів та ДФС України, які створюють штучні перепони на етапі митного оформлення сільськогосподарської продукції, зокрема горіхів;

2) підготувати лист-роз’яснення на регіональні митниці, яким надати доручення дотримуватись законодавчих вимог щодо оформлення експорту сільськогосподарської продукції, у тому числі „горіхів волоських”, протягом 4 годин (у разі відсутності невідповідності поданих суб’єктом ЗЕД документів вимогам митного законодавства);

3) доручити компетентним структурним підрозділам ДФС України провести аналіз результатів розгляду судових справ щодо повноважень посадових осіб митних органів, вимог до підстав для пропуску вантажу, перевірки ідентичності документів, які надаються контрагентами при укладенні угод, а також часу проведення митного оформлення при здійсненні експортних операцій „горіхів волоських” та іншої сільськогосподарської продукції.

 

З питання 5 Порядку денного

 

СЛУХАЛИ:

 

Галенка І.В., який запропонував внести  зміни  у назві Комітету з питань митної політики слово «політики» замінити словом «справи».

 

ГОЛОСУВАЛИ:

 

за внесення змін у назву Комітету з питань митної політики:

„за” – 125;

„проти” – 0;

„утримались” – 0.

Рішення прийнято.

 

ВИРІШИЛИ:

 

Внести зміни у назву Комітету з питань митної політики, замінивши слово „політики” словом „справи”.

 

З питання 6 Порядку денного

 

Щодо делегування представників до Ради з кадрових питань ДФС України:

 

СЛУХАЛИ:

 

Олексієнка Д.В., який запропонував делегувати Чорного В.І.,Мотчаного  А.О., Книша О.В., Філька Н.Б. Потапенка В.І. до складу Ради з кадрових питань ДФС України та наголосив на тому, що це рішення було прийнято в підкомітетах та Комітеті Громадської ради з питань запобігання та протидії корупції, контрабанді та з питань діяльності органів фінансових розслідувань та податкової міліції.

 

ВИСТУПИЛИ:

 

Потапова Н.В., Потапенко В.І., Вдовіна Г.В., Бородиня  О.Г.,  Галенко  І.В.,  Липовський В.В.,  Платонов О.І.  та ін.

 

Під час обговорення було висунуто пропозицію делегувати до Ради з кадрових питань представників і інших комітетів Громадської ради. При цьому були висунуті кандидатури Вдовіної Г.В., яка в подальшому зняла свою кандидатуру, та Саргсян І.Л.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

 

1) щодо делегування до складу Ради з кадрових питань ДФС Чорного В.І., Мотчаного  А.О., Книша О.В., Філька Н.Б., Потапенка В.І.:

„за” – 123;

„проти” – 0;

„утримались” – 2.

Рішення прийнято;

 

2) щодо делегування до складу Ради з кадрових питань ДФС Саргсян І.Л.:

„за” – 125;

„проти” – 0;

„утримались” – 0.

Рішення прийнято;

 

3) щодо проведення комітетами Громадської ради експертизи документів, які регулюють діяльність Ради з кадрових питань ДФС, та надання висновків Правлінню Громадської ради до кінця грудня 2014 року:

„за” – 125;

„проти” – 0;

„утримались” – 0.

Рішення прийнято.

 

Щодо делегування представників до складу Національного антикорупційного бюро України

 

СЛУХАЛИ:

 

Волкова Е.К., який висунув свою кандидатуру для включення до складу Національного антикорупційного бюро України.

 

Чорного В.І., який подав кандидатуру Мотчаного А.О.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

 

4) щодо подання кандидатур Волкова Е.К. та Мотчаного  А.О. до складу Національного антикорупційного бюро України.

 

„за” – 125;

„проти” – 0;

„утримались” – 0.

Рішення прийнято.

 

Щодо делегування представника до участі у засіданнях Громадської ради з питань люстрації при Мінюсті

 

СЛУХАЛИ:

 

Олексієнка Д.В., який запропонував свою кандидатуру до участі у засіданнях Громадської ради з питань люстрації при Мінюсті.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

5) щодо делегування Олексієнка Д.В. до участі у засіданнях Громадської ради з питань люстрації при Мінюсті:

„за” – 125;

„проти” – 0;

„утримались” – 0.

Рішення прийнято.

 

ВИРІШИЛИ:

1. Делегувати до складу Ради з кадрових питань ДФС Чорного В.І.,
Мотчаного  А.О., Книша О.В., Філька Н.Б., Потапенка В.І., Саргсян І.Л.

2. Делегувати до складу Антикорупційного бюро України Волкова Е.К. та Мотчаного  А.О.

3. Делегувати Олексієнка Д.В. до участі у засіданнях Громадської ради з питань люстрації при Мінюсті.

 

З питання 7 Порядку денного

 

СЛУХАЛИ:

 

Олексієнка Д.В., який поінформував про рішення Комітету з питань запобігання та протидії корупції, контрабанді та з питань діяльності органів фінансових розслідувань і податкової міліції щодо ініціювання створення консультативно-дорадчого органу при Президентові України, а також
необхідності встановлення законодавчих механізмів регулювання діяльності консультативно-дорадчих органів при ЦОВВ.

 

ВИСТУПИЛИ:

 

Волков Е.К., Чорний В.І., Олексієнко Д.В., Платонов О.І., Галенко І.В. та ін.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

 

1) щодо включення до тексту листа до Президента України пропозиції Волкова Е.К. щодо можливості включення до складу Національної ради реформ представника Громадської ради при ДФС України:

„за” – 124;

„проти” – 0;

„утримались” – 1.

Рішення прийнято.

 

2) щодо схвалення направлення Президенту України та Прем’єр-міністру України звернень щодо створення консультативно-дорадчого органу при Президентові України, а також необхідності встановлення законодавчих механізмів регулювання діяльності консультативно-дорадчих органів при ЦОВВ:

„за” – 125;

„проти” – 0;

„утримались” – 0.

Рішення прийнято.

 

ВИРІШИЛИ:

 

1. Направити Президенту України та Прем’єр-міністру України звернення щодо створення консультативно-дорадчого органу при Президентові України (із врахуванням у тексті звернення пропозиції Волкова Е.К.), а також необхідності встановлення законодавчих механізмів регулювання діяльності консультативно-дорадчих органів при ЦОВВ.

2. Комітетам Громадської ради надати кандидатури до Національної ради реформ.

 

З питання 8 Порядку денного

 

СЛУХАЛИ:

 

Олексієнка Д.В. щодо схвалення складу комітетів Громадської ради при ДФС України.

 

ВИСТУПИЛИ:

 

Олексієнко Д.В., Платонов О.І., Андрєєв О.Л. та інші.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

 

щодо схвалення складу комітетів Громадської ради при ДФС України:

„за” – 125;

„проти” – 0;

„утримались” – 0.

Рішення прийнято.

 

ВИРІШИЛИ:

 

Схвалити склад комітетів Громадської ради при ДФС України (додається).

 

З питання 9 Порядку денного

 

СЛУХАЛИ:

 

Олексієнка Д.В., який оголосив список кандидатур у члени робочої групи по взаємодії із засобами масової інформації.

 

ВИСТУПИЛИ:

 

Трусов С.І., Ткачова Є.В., Циганок Ю.В., Бородиня О.Г., Галенко І.В., Павленко О.М., Ковтун Т.І., Бричко О.С. та ін.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

 

щодо Створення робочої групи по взаємодії із засобами масової інформації  з 12 осіб:

„за” – 125;

„проти” – 0;

„утримались” – 0.

Рішення прийнято.

 

ВИРІШИЛИ:

 

Створити робочу групу по взаємодії із засобами масової інформації з 12 осіб (список додається).

 

З питання 10 Порядку денного

 

СЛУХАЛИ:

 

Олексієнка Д.В. щодо Плану роботи Громадської ради при ДФС на 2015 рік. 

 

ВИСТУПИЛИ:

 

Трусов С.І. із пропозицією доопрацювати План роботи Громадської ради при ДФС на 2015 рік, доповнивши його колонкою „відповідальний виконавець”.

 

ГОЛОСУВАЛИ:

 

1) щодо схвалення Плану роботи Громадської ради при ДФС на 2015 рік:

„за” – 125;

„проти” – 0;

„утримались” – 0.

Рішення прийнято.

 

ВИРІШИЛИ:

 

1. Схвалити План роботи Громадської ради при ДФС на 2015 рік.

2. Комітету з питань податкової політики та Комітету з питань запобігання та протидії корупції, контрабанді та з питань діяльності органів фінансових розслідувань та податкової міліції внести пропозиції щодо відповідальних виконавців за пункти Плану роботи Громадської ради при ДФС на 2015 рік.

 

З питання 11 Порядку денного

 

СЛУХАЛИ:

 

Благодира О.С., який звернув увагу на оскарження окремими платниками податків податкових повідомлень-рішень та аналіз матеріалів перевірок, які стають підставами для них, що свідчить про наявні недоліки у роботі підрозділів Державної фіскальної служби України щодо адміністративного оскарження рішень керівників державних податкових інспекцій; зазначив про виникнення конфлікту інтересів у підрозділах ДФС України про що свідчить статистика розгляду справ у судах.

Платонова О.І., який проінформував про заплановане на другу декаду грудня 2014 року селекторне засідання за участі заступника Голови ДФС України Макаренка А.В., керівництва митниць ДФС та представників громадськості у регіонах, під час якого планується розглянути проблемні питання митної справи.

 

ВИСТУПИЛИ:

 

Олексієнко Д.В., Платонов О.І., Косарчук В.П., Волков Е.К., Скринник А.П., Бричко О.С. та ін.

 

ВИРІШИЛИ:

 

Інформацію взяти до відома.

 

Олексієнко Д.В. підбив підсумки засідання Громадської ради та оголосив про його закриття.

 

Голова                                   Д.В. Олексієнко

 

Секретар                                                В.П. Косарчук