Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Протокол №1 засідання Комітету з питань податкової політики Громадської ради при Державній фіскальній службі України

опубліковано 20 листопада 2014 о 17:40

Дата та час проведення: 11 листопада 2014 року, 10 год. 00 хв.

Місце проведення: Конгрес-хол ДФС України (Львівська площа, 8, м. Київ).

присутні від Державної фіскальної служби України:

Косарчук В.П. – директор Інформаційно-комунікаційного департаменту;

Привалова Н.Є. – директор Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування;

Тимошенко С.П. - заступник директора департаменту – начальник управління методології непрямих податків Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування;

Задорожний О.М. – начальник управління Методології податку на прибуток підприємств Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування;

Кирчун А. М. – заступник директора департаменту - начальник управління звітності та електронних сервісів Департаменту реєстрації платників та електронних сервісів;

Нізамова А.Н. – заступник начальника управління - начальник відділу методологічного супроводження обліково-звітних систем Координаційно-моніторингового департаменту;

Варгіч В.С.- начальник управління методології та якості аудиту Департаменту податкового та митного аудиту;

Мужаровська Н.С. – заступник начальника відділу методології аудиту управління методології та якості аудиту Департаменту податкового та митного аудиту;

Хівренко І.О. – начальник управління комунікацій з громадськістю Інформаційно-комунікаційного департаменту;

Скупова Т.В. – начальник відділу взаємодії з інститутами громадянського суспільства управління комунікацій з громадськістю Інформаційно-комунікаційного департаменту.

присутні від інститутів громадянського суспільства (далі – ІГС):

64 члени Громадської ради при ДФС, з яких 15 - за довіреністю;

4 представники - експерти.

 

Порядок денний:

1. Обрання Голови Комітету.

2. Обрання заступника Голови Комітету та представника (представників) Комітету до складу Правління Громадської ради при ДФС

3. Обговорення питання щодо створення комісій при Комітеті.

4. Обговорення проектів наказів Державної фіскальної служби України „Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо окремих питань відображення в податковому обліку з податку на прибуток підприємств  операцій з цінними паперами” та  „Про затвердження Узагальнюючої податкової консультації щодо окремих питань відображення в податковому обліку з податку на прибуток підприємств  операцій з відступлення права вимоги (факторингу)”

5. Обговорення положень Закону України № 1621 від 31.07.2014р. „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України” в частині електронного адміністрування ПДВ, Порядку КМУ № 569 від 16.10.2014р. „Деякі питання електронного адміністрування ПДВ”. Аналіз ефективності адміністрування за існуючою системою ведення електронного реєстру з ПДВ, аналіз  впливу передбачених до запровадження спецрахунків  з ПДВ, розгляд зауважень та альтернативних пропозицій членів Комітету.

6. Обговорення питання обліку та заліку сплачених протягом 2012 – 2013 років авансових внесків з податку на прибуток при виплаті дивідендів.

7. Обговорення питання щодо дотримання ДФС запроваджених Законом №1600-VII
від 22.07.2014 обмежень щодо втручання в діяльність, проведення перевірок суб’єктів господарювання, щодо бездіяльності служби ДФС „Пульс”.

8. Про ініціювання проведення спільних заходів, розширених засідань з питань податкової політики Громадської ради, Громадських рад в регіонах, ДФСУ, Громадських рад та інших міністерств, відомств, інститутів громадянського суспільства.

9. Щодо підготовки плану діяльності Комітету на 2015 рік.

10. Різне.

 

Засідання Комітету з питань податкової політики Громадської ради при ДФС України відкрив Голова Громадської Ради при ДФС Олексієнко Д.В.

Члени Комітету з питань податкової політики Громадської ради одноголосно затвердили Порядок денний та Регламент роботи.

Для проведення голосування обрано лічильну комісію у складі 3 осіб.

Головою лічильної комісії обрано Юрчика С.В.

 

З питання 1 Порядку денного:

 

Слухали:

 

Голову Громадської Ради при ДФС Олексієнка Д.В., який оголосив пропозиції щодо кандидатур на посаду Голови Комітету, що надійшли від Громадських організацій:

від ВГО „Спілка податкових консультантів” – на посаду Голови Комітету запропоновано
Шевцову Т.С., на посаду заступника Голови Комітету – Рубаненка Л.І.

від ГО „Асоціація податкових радників” – на посаду Голови Комітету запропоновано Проніну В.І.

Дроговоз Ю.С., яка запропонувала обрати головою Комітету з податкової політики Шевцову Т.С.

 

Хмільовського В.М., який запропонув обрати головою Комітету з податкової політики Шевцову Т.С

 

Шевцову Т.С., Проніну В.І. – як кандидатів на посаду Голови, що презентували себе і своє бачення стратегії діяльності та завдань Комітету.

 

Голосували (рейтингове голосування):

 

Щодо кандидатури Шевцової Т.С.

„за” – 43 особи,

 

Щодо кандидатури Проніної В.І.

„за” – 17 осіб.

 

За результатами голосування Головою Комітету з податкової політики обрано Шевцову Т.С. (Всеукраїнська асоціація роботодавців).



З питання 2 Порядку денного
:

 

Слухали:

 

Шевцову Т.С., яка запропонувала обрати заступником голови Комітету з податкової політики Богданову О.С.

Рубаненко Л.І., який зняв свою кандидатуру з посади заступника голови Комітету на користь Проніної В.І.

Хмільовського В.М., який виступив на підтримку Проніної В.І. на посаду заступника голови Комітету.

Дроговоз Ю.С., яка виступила на підтримку Богданової О.С. на посаду заступника голови Комітету.

 

Богданову О.С., яка презентували себе, досвід роботи і своє бачення стратегії діяльності та завдань Комітету.

 

Голосували (рейтингове голосування):

 

Щодо кандидатури Богданової О.С.

„за” – 16 осіб,

 

Щодо кандидатури Проніної В.І.

„за” – 21 осіб.

 

За результатами голосування обрано: заступником Голови Комітету  Проніну В.І.

 

Питання щодо обрання кандидата від Комітету до складу Правління Громадської ради було вирішено перенести на наступне засідання Комітету.

 

З питання 3 Порядку денного:

 

Слухали:

 

Шевцову Т.С., яка запропонувала перенести розгляд 3 питання після розгляду 4 та 5 питань порядку денного.

 

Голосували:

 

„за” – 44;

 

„проти” – 4;

 

„утримались” – 2

 

 

З питання 4 Порядку денного:

 

Слухали:

 

Від ДФС – Привалову Н.Є., що доповіла про позицію ДФС, викладену в наданих на обговорення з громадськістю проектах узагальнюючих податкових консультацій з питань оподаткування податком на прибуток операцій з цінними паперами та факторингу.

 

Від членів Комітету з податкової політики – Москвіна С., щодо необхідності врахування зауважень щодо положень наданих на розгляд Проектів узагальнюючих податкових консультацій, щодо необхідності додаткових роз’яснень стосовно обкладання та декларування операцій з цінними паперами в 2014 році за різними ставками – 10% та 18%;

 

Циганка Ю.В., щодо необхідності подання членами Комітету пропозицій, зауважень та їх врахування в положеннях наданих на розгляд проектів узагальнюючих податкових консультацій;

 

Москвіна С., Михайленко Д. - з ініціативою щодо розробки окремої податкової консультації щодо оподаткування операцій з інвестиційними сертифікатами акцизним збором;

 

Шемяткіна О., Михайленко Д., щодо включення до положень проекту узагальнюючої податкової консультації з питань оподаткування податком на прибуток операцій вторинного факторингу;

 

Шевцову Т.С. - з ініціативою щодо включення до положень проекту узагальнюючої податкової консультації з питань оподаткування податком на прибуток операцій з цінними паперами питання щодо обліку та оподаткування операцій з ПДВ-облігаціями (в розрізі утримуваних  як до продажу, так і до погашення);

 

Юровського Д.Б., щодо ситуації на ринку цінних паперів та „сміттєвих” акцій;

 

Дроговоз Ю.С., щодо необхідності збору від членів Комітету пропозицій до проектів узагальнюючих консультацій.

 

Вирішили:

 

1. Рекомендувати ДФС відтермінувати затвердження наказом проектів Узагальнюючих податкових консультацій з питань оподаткування податком на прибуток операцій з цінними паперами та операцій факторингу для врахування пропозицій та зауважень Комітету.

2. Членам Комітету – в тижневий термін направити свої пропозиції та зауваження до Комітету.

3. Ініціювати  розробку окремої узагальнюючої податкової консультації з оподаткування операцій з інвестиційними сертифікатами акцизним збором.

4. Направити до ДФС України пропозиції та зауваження, отримані від членів Комітету, для врахування в проектах узагальнюючих податкових консультацій.

5. Рекомендувати ДФС України остаточну редакцію проектів узагальнюючих податкових консультації до їх затвердження наказом ДФС винести на розгляд наступних засідань Комітету.

 

 

З питання 5 Порядку денного:

 

Слухали:

 

Від ДФС – Привалову Н.Є., яка доповіла про роботу існуючої системи ведення електронного реєстру з ПДВ, неможливість ефективного адміністрування за існуючою системою з огляду на „людський фактор”, про механізм роботи електронного адміністрування ПДВ за спецрахунками, що передбачаються до впровадження з 1 січня 2015 року.

 

Від Комітету – Дроговоз Ю.С., яка поінформувала, що 18-го листопада 2014 року відбудеться Форум Громадських організацій з питань системи електронного адміністрування ПДВ та наслідків її запровадження для бізнесу, а також виступила із пропозицією поставити на голосування членів Комітету питання щодо не підтримки запровадження електронного адміністрування шляхом введення спецрахунків з ПДВ.

 

Члени Комітету провели обговорення можливих шляхів вдосконалення існуючої системи адміністрування ПДВ, введення додаткових фільтрів, вдосконалення ризикоорієнтовної системи обліку адміністрування податків, запровадження європейського визначення „шахрайство з ПДВ” та запровадження відповідної кваліфікації в Кодексі про адміністративні правопорушення.

 

Зацерковну Т.М. -  про ризики зловживань з боку посадових осіб ДФС при електронному адмініструваннї ПДВ;

 

Богданову О. та Шевцову Т.С., щодо подання запиту від Комітету на отримання повної інформації щодо накопичених на останню звітну дату залишків від’ємного значення ПДВ за особовими рахунками платників в розрізі – до відшкодування на розрахунковий рахунок, до відшкодування в рахунок майбутніх платежів, підтверджені перевірками/активні суми, в стані перевірок, не перевірені, на розгляді за адміністративним оскарженням, в судах, тощо.

 

Голосували:

 

1) з питання неприйняття і не підтримки системи електронного адміністрування ПДВ за спецрахунками, що передбачаються до впровадження з 1 січня 2015 року.

 

„за” – 59;

 

„проти” – 1;

 

„утримались” – 3.

 

Вирішили:

 

1. Звернутися до голови ДФС України  та довести до відома позицію членів Комітету з податкової політики Громадської Ради при ДФС щодо неприйняття і не підтримки системи електронного адміністрування ПДВ за спецрахунками, що передбачаються до впровадження з 1 січня 2015 року, як такої що несе суттєві ризики для бізнесу та економіки.

2. Звернутися до Голови ДФС щодо видання доручення на відповідний департамент щодо отримання повної узагальненої інформації щодо накопичених на останню звітну дату залишків від’ємного значення ПДВ за особовими рахунками платників в розрізі – до відшкодування на розрахунковий рахунок, до відшкодування в рахунок майбутніх платежів, підтверджені перевірками/активні суми, в стані перевірок, не перевірені, на розгляді за адміністративним оскарженням, в судах, тощо.

 

З питання 6 Порядку денного:

 

Слухали:

 

Від Комітету – Шевцову Т.С. та Шемяткіна О., щодо питання неврахування як в залік поточних платежів, так і за особовими рахунками платників сум авансових внесків з податку на прибуток, сплачених при виплаті дивідендів протягом 2012, 2013, 2014 років. Розгляд проведено наприкладі листування з відповідними органами ДФС на рівні районних інспекцій, тощо.

Зауважено щодо порушення як норм ПКУ, так і положень Листа  ДФС від 17.07.2014р.
№ 17176/7/99-99-19-02-02-17 з цього питання.

 

Від ДФС – Привалову Н.Є., щодо неможливості заліку сум платежів з огляду на окремі облікові рахунки за поточним податком на прибуток та податком на прибуток, що сплачується при виплаті дивідендів.

 

Вирішили:

 

1. Надати запит на відповідний департамент про надання письмового обґрунтування позиції ДФС України щодо неможливості зарахування в рахунок поточних платежів та обліку на особових рахунках сум сплаченого податку на прибуток при виплаті дивідендів. При формуванні відповіді – врахувати норми листа ДФС від 17.07.2014р. № 17176/7/99-99-19-02-02-17 з цього питання.

2. Звернутися до Голови ДФС видати доручення на відповідний департамент щодо надання Комітету повної узагальненої інформації щодо накопичених на останню звітну дату за окремими обліковими картками платників, передплат з податку на прибуток та
з авансових платежів, сплачених при виплаті дивідендів.

 

З питання 7 Порядку денного:

 

Слухали:

 

Від Комітету –  Михайленко Д., Жукову О., Хмільовського В.М., Видолоба Д.В.,  щодо випадків зловживань при проведенні планових перевірок частіше, аніж на 1 календарний рік, неврахування в практиці перевірочної роботи положень Закону „Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”, який поширюється на діяльність державної фіскальної служби завдяки Закону від 22.07.2014 г. № 1600-VII, неприпустимість використання нормативів податкового навантаження при перевірках, випадків неефективної роботи служби „Пульс”.

Від ДФС – Варгича В.С., щодо практики застосування норм Законів, статті 77 ПКУ, щодо роботи служби „Пульс”.

 

Вирішили:

 

1. Рекомендувати ДФС України, звернути увагу на неприпустимість порушення та дотримання норм ст. 77 ПКУ, Закону № 877 щодо періодичності проведення перевірок платників, щодо налагодження дієвої роботи служби „Пульс”. Запропоновано привести положення Податкового кодексу України у відповідність із приписами Закону „Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності”, пропонувати ДФС розробити і подати до Кабінету Міністрів України  проект постанови щодо складання плану-графіка проведення документальних планових перевірок, попередньо погодивши його із громадськістю.

 

 З питань 8, 9 Порядку денного:

Слухали:

Дроговоз Ю.С., яка поінформувала, що 18-го листопада 2014 року відбудеться Форум Громадських організацій з питань системи електронного адміністрування ПДВ та наслідків для бізнесу, запропонувала проведення спільних заходів Комітету на майданчиках громадських організацій, громадянських платформ, тощо.

Бричко О.С., Іщенко О., Хмільовського В.М., Видолоба Д.В., щодо необхідності проведення спільних заходів, розширених засідань з питань податкової політики Громадської ради при ДФС з  Громадськими  радами в регіонах, щодо необхідності створення дієвих і ефективних громадських рад ДФС в регіонах.

Вирішили:

1. Підтримати проведення спільних заходів для забезпечення дієвої і ефективної роботи Комітету Громадської Ради, зокрема - в регіонах, належного представництва Громадської ради ДФС, Комітету в суспільстві, інших органах влади. Врахувати при плануванні заходів на 2015 рік. Забезпечити належне представництво членів інститутів громадянського суспільства, Асоціацій, Громадських організацій  в регіональних Громадських радах ДФС.

З питання 10 Порядку денного:

Виступили:

Від Комітету – Благодир О.С., щодо неприйнятності норм проекту Закону України „Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо удосконалення адміністрування фіксованого сільськогосподарського податку”, що розміщений на сайті Державної фіскальної служби України, як такого що передбачає запровадження фіксованого сільськогосподарського податку у відсотках
від суми валового доходу, фактично запроваджуючи податок з обороту; не враховує особливості окремих галузей сільського господарства.

Від ДФС України – Привалова Н.Є., щодо необхідності подання до ДФС пропозицій та зауважень до даного законопроекту.

Вирішили:

1. Членам Комітету сформувати пропозиції та від Комітету надати до ДФС для врахування в законопроекті.

 

Виступили:

Зацерковна Т.М., щодо неприпустимості закладання при плануванні дохідної частини бюджету планових зборів з платників у вигляді штрафів, пені за порушення норм законодавства.

Бричко О.С., Проніна В.І., щодо неприпустимості застосування практики ДФС щодо визначення надходжень за показниками податкового навантаження.

Вирішили:

1. Наведені питання, як вкрай актуальні,  включити до Порядку денного наступного засідання Комітету.

 

Голова комітету                                                  Т.С. Шевцова

Заступник Голови комітету                                 В.І. Проніна