Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ПРОТОКОЛ спільного засідання комітетів Громадської ради при Державній податковій службі України

опубліковано 01 грудня 2021 о 13:19

ПРОТОКОЛ

спільного засідання комітетів Громадської ради при Державній податковій службі України

(в режимі відеоконференції на онлайн платформі ZOOM)

 

 

Дата та час проведення: 25 листопада 2021 року, 10 год. 00 хв. 

Місце проведення: Прес-центр (Львівська пл., 8, Центр партнерства, 2 поверх) 


Присутні від ДПС:

Олейніков Євген – в. о. Голови ДПС України;

Злакоман Сергій – директор Організаційно-розпорядчого департаменту;

Удачина Ірина – директор Департаменту податкового аудиту;

Задорожний Олексій – начальник управління вдосконалення методології податку на прибуток підприємств Департамент методології;

Плотник Наталія – заступник директора – начальник управління реєстрації та обліку платників Департаменту електронних сервісів (дистанційно);

Барабаш Тетяна – начальник управління електронних сервісів та звітності Департаменту електронних сервісів (дистанційно);

Цибко Людмила – директор Департаменту координації та моніторингу доходів бюджету;

Туман Наталія – в.о. директора Департаменту супроводження судових справ (дистанційно);

Сінгаєвський Ігор – в. о. директора Департаменту контролю за підакцизними товарами,

Філозоп Андрій – начальник відділу методології з питань адміністрування акцизного податку, виробництва та обігу підакцизних товарів, розгляду звернень громадян та ІПК Департаменту контролю за підакцизними товарами;

Антоненко Ірина – директор Департаменту адміністративного оскарження (дистанційно);

Твердохлєб Марина – начальник управління кластерного аналізу та координації роботи з великими платниками податків Департаменту податкового адміністрування;

Осаволюк Олександр – начальник управління аналізу фінансової та податкової звітності Департаменту управління ризиками

присутні (підключилися до відеоконференції) від інститутів громадянського суспільства (далі – ІГС): 36 членів Громадської ради при ДПС

Модератор: Дмитро Олексієнко – голова Громадської ради при ДПС

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1. Інформація щодо основних напрямів роботи Державної податкової служби України за 2021 рік (Олейніков Є.В.)

2. Інформація щодо діяльності Громадської ради при ДПС за 2021 рік (Олексієнко Д.В.)

3. Практичні питання комплексних податкових перевірок (коригування з бази оподаткування податком на прибуток – фінансовий результат бухгалтерського обліку, діяльність, не пов’язана з господарською, амортизація, концепція ділової мети, тощо) (Шевцова Т.С., Удачина І.М., Задорожний О.М.)

4. Проблемні питання у сфері адміністрування ПДВ: питання реєстрації та зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН, питання виконання рішень суду щодо реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування (Дроговоз Ю.С., Опалько Л.В., представники ДПС)

5. Питання щодо неможливості великим платникам податку, які виключені з наступного року з Реєстру ВПП, в строк до 15 листопада поточного року подати заяви за формою № 1-ОПП до контролюючого органу за місцезнаходженням в електронному вигляді (Дроговоз Ю.С.,
представники ДПС)

6. Інформація щодо аналізу та пропозицій до проєкту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо адміністрування акцизного податку», який розроблений Міністерством фінансів України (Потопальська Т.В., Філозоп А.І.)

7. Різне.

7.1. Інформування Громадської ради щодо заходів, проведених ДПС по обговоренню та наданню пропозицій до Плану заходів щодо реалізації завдань Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021 – 2026 роки, затвердженої Указом Президента України від 27 вересня 2021 року № 487 (Потопальська Т.В.)

7.2. Інформування щодо роботи представників  Громадської ради в Експертній раді з питань підготовки узагальнюючих податкових консультацій при Міністерстві фінансів України (Потопальська Т.В.)

 

СЛУХАЛИ: 

Олексієнка Дмитра, який привітав присутніх, відкрив засідання, повідомив, що на початок засідання підключилися до відеоконференції 29 учасників. Зазначив, що проєкт Порядку денного було направлено всім членам Громадської ради при ДПС і оскільки пропозицій стосовно внесення змін до нього не отримано, запропонував провести засідання відповідно до запропонованого Порядку денного.

 

З питання 1 Порядку денного

СЛУХАЛИ: 

Олейнікова Євгена, який привітав присутніх та повідомив, що щойно Кабінетом Міністрів України прийнято рішення про покладання обов’язків Голови ДПС на Тітарчука Михайла Івановича.

Подякував представникам Громадської ради при ДПС, колегам, платникам податків за співпрацю. Зазначив, що за розрахунками ДПС після сплати платниками податкових зобов’язань у листопаді, у грудні для виконання річного індикативу надходжень до загального фонду держбюджету залишиться лише 12 млрд грн, при середньомісячних надходженнях за 11 місяців 2021 року не нижче 40 млрд гривень. Це результат довіри до роботи ДПС та відвертої комунікації, яка відбувалася.

Висловив впевненість, що і подальша робота буде не менш ефективною та попросив продовжити роботу, враховуючі позитивні зміни, які відбулися в роботі Служби.

Олексієнко Дмитро, Потопальська Тетяна подякували Олейнікову Євгену  за співпрацю та професійну і щиру дискусію під час різних заходів.

 

СЛУХАЛИ: 

Олексієнка Дмитра, який зазначив, що кворуму на засіданні немає, тому запропонував визначити це засідання, як спільне засідання комітетів. Рішення, які будуть напрацьовані протягом цього засідання, будуть направлені членам Громадської ради при ДПС для пропозицій та узгодження.

 

З питання 2 Порядку денного

СЛУХАЛИ: 

Олексієнка Дмитра, який повідомив, що проєкт звіту про діяльність Громадської ради при ДПС за 2020 – 2021 роки було завчасно надіслано всім членам Громадської ради при ДПС. Зазначив, що на діяльність Громадської ради при ДПС у 2020 – 2021 роках суттєво вплинули обмеження, діючі у зв’язку з карантином в Україні з метою запобігання поширенню вірусу COVID-19, а також загальний стан захворюваності. У 2021 році відбулися спільні засідання комітетів Громадської ради при ДПС, участь в яких брали керівники структурних підрозділів ДПС. Запропонував членам Громадської ради надати доповнення до цього звіту та наголосив, що його разом з напрацьованими під час цього засідання рішеннями буде надіслано членам Громадської ради для остаточного узгодження.

 

З питання 3 Порядку денного

СЛУХАЛИ:

Шевцову Тетяну, яка проінформувала присутніх про питання, пов’язані з проведенням комплексних податкових перевірок, яка найчастіше зустрічаються на практиці. Звернула увагу на неправомірність застосування донарахувань та штрафів з податку на прибутку, що пов’язано з визнанням перевіряючими операцій негосподарською діяльністю. Також проінформувала про застосування концепції ділової мети в перевірочній роботі та звернула увагу на проєкт узагальнюючої податкової консультації щодо питання практичного застосування концепції ділової мети платниками і перевіряючими ДПС.

Удачина Ірина сказала, що Департаментом податкового аудиту на постійній основі проводиться робота з ревізорами відповідних територіальних підрозділів для однакового трактування і застосування норм чинного податкового законодавства. З 2015 року з Податкового кодексу України виключено норму щодо обов’язкової прив’язки витрат до господарської діяльності, в тому числі щодо визначення витрат, які пов’язані з господарською діяльністю, і фактично всі витрати, які дозволені правилами бухгалтерського обліку, обраховуються при визначені фінансового результату до оподаткування. Попросила представників Громадської ради при ДПС надавати наявні на практиці питання, які приймають системний характер для їх розгляду та напрацювання рішень для нівелювання їх у майбутньому.

Задорожний Олексій нагадав, що за методологічним напрямом з минулого року введено концепцію ділової мети та повідомив, що Міністерство фінансів України працює над узагальнюючою податковою консультацією з цих питань. Зазначив, що бухгалтерський облік ґрунтується на первинних документах і операції повинні підтверджуватися належним чином складеними первинними документами, в тому числі щодо амортизації чи інших витрат. У разі наявності питань Департамент методології готовий долучитися до їх розгляду та підготовки відповідних рішень.

Дроговоз Юлія звернула увагу на випадки, які виникають при проведенні перевірок, що стосуються контрагентів.  Платник доводить, що операція дійсно була, при цьому податківцями ставиться під сумнів, що певна операція була від певного контрагента, і визнають не витрати, а доходи.

Удачина Ірина сказала, що перевірка призначається за певними ризиками, які відбирає ризикоорієнтована аналітична система по цілому ряду показників. Аудитори повинні перевірити певні операції і надати оцінку первинним документам за нормами бухгалтерського обліку. Запропонувала громадськості надавати наявні матеріали з окресленого питання для розгляду та прийняття рішень для врахування в подальшій роботі.

 

З питання 4 Порядку денного          

СЛУХАЛИ: 

Дроговоз Юлію, яка поінформувала про проблемні питання у сфері адміністрування ПДВ, а саме звернула увагу та такі питання:

реєстрації податкових накладних, розрахунків коригування до них у випадку зміни керівника платника податків (якщо дата складання та дата реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування відносяться до різних періодів перебування осіб на керівній посаді у платника податку);

некоректного відображення в електронному кабінеті платника податків показника «Сума перевищення» у розділі «СЕА ПДВ» підрозділі «Інформація про суму перевищення», при цьому некоректне відображення показника не впливає на суму реєстраційного ліміту, але не дає можливості платникам отримати актуальну та правильну інформацію про суму перевищення;

розрахунку та відображення в електронному кабінеті платника податків показників позитивної податкової історії (у розділі «Моніторинг ПН/РК» підрозділі «Розрахунок показників ППІ»). Так, за наявності у платників фактичних показників, зокрема «залишкова вартість основних засобів…», «площа наявних орендованих земельних ділянок…», «сума плаченого ЄСВ…» зазначені показники не відображаються в електронному кабінеті, у зв’язку з чим платники позбавляються права на реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН внаслідок відповідності таких ПН/РК критеріям ризиковості господарських операцій;

виконання рішень суду, що стосуються реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН;

порядку зарахування помилково сплачених коштів з ПДВ на поточний рахунок платника ПДВ відповідно до п. 2001.5 ст. 2001 Податкового кодексу України в контексті наказу Міністерства фінансів України від 11.02.2019 № 60 «Про затвердження Порядку інформаційної взаємодії Державної фіскальної служби України, її територіальних органів, Державної казначейської служби України, її територіальних органів, місцевих фінансових органів у процесі повернення платникам податків помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені»; а також питання зарахування на електронний рахунок коштів з інших рахунків, ніж поточний рахунок платника податку;

подання уточнюючого розрахунку з податку на додану вартість.

Запропонувала зазначені питання винести на обговорення на окрему робочу зустріч з представниками структурних підрозділів ДПС, яку провести найближчим часом. За наявності питань запропонувала членам Громадської ради при ДПС взяти участь у такій робочій зустрічі.

Опалько Людмила винесла на обговорення питання перегляду тривалості операційного дня в граничні дні для реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, а саме останнє число місяця та 15 числа кожного місяця наступного за звітним. На сьогодні операційний день триває з восьмої ранку до восьмої вечора і це нормально для реєстрації з 1 по 14 число. Потрібно переглянути час реєстрації податкових накладних 15 числа, оскільки в цей день реєструється більше податкових накладних. Запропонувала  збільшити тривалість операційного день для реєстрації податкових накладних в ЄРПН 15 числа,  а також останнього числа місяця.

Барабаш Тетяна зазначила, що ДПС здійснює аналіз тривалості процесу реєстрації податкових накладних і навантаженості ІТС ДПС, в тому числі у  граничні терміни надсилання на реєстрацію податкових накладних до ЄРПН. Зі свого боку ДПС не встановлено підтвердження існування озвученої проблеми для того, щоб ініціювати збільшення тривалості операційного дня, який встановлений Порядком ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України. Також варто брати до уваги факт існування особливостей налаштування програмного забезпечення, яке використовується платниками податків при складанні та надсиланні  на реєстрацію податкових накладних. 

Олексієнко Дмитро закликав членів Громадської ради при ДПС оперативно підготувати необхідну інформацію та проєкти відповідних рішень і звернень для розгляду та схвалення членами Громадської ради при ДПС та подальшого їх направлення до ДПС.

Герасименко Людмила подякувала особисто Олейнікову Євгену та директору Департаменту управління ризиків Чижу Антону за запровадження в цьому році тристоронньої спільної робочої наради, до якої входять представники бізнесу – члени Асоціації платників податків України, центральний апарат та територіальні підрозділи ДПС і Генеральна дирекція Асоціації платників податків України для обговорення питань ПДВ. Зазначила, що у 2021 році  було проведено дві спільні наради, участь в кожній з яких взяли понад 200 осіб. Такі наради сприяють оперативному розгляду та вирішенню системних питань, які турбують платників.

Звернула увагу на проблемі невиконання ДПС рішень суду, про що свідчить значна кількість скарг від платників, які отримує Асоціація платників податків України. Асоціація направляла запит до ДПС для отримання статистичної інформації щодо виконання Державною податковою службою України рішень суду, що стосуються реєстрації/блокування податкових накладних.

Висловила сподівання, що на черговій тристоронній нараді, яка запланована на кінець січня 2022 року, ДПС надасть вичерпні фахові відповіді на питання, що хвилюють представників бізнесу – членів Асоціації платників податків України.

Коваль Павло, який представляє Всеукраїнське громадське об’єднання «Українська аграрна конфедерація», повідомив, що є приклад коли 8 –  9 місяців не виконується рішення суду по реєстрації ПДВ, що стосуються великих платників у Харківській області. За необхідності Асоціація може надати всі необхідні матеріали.

Дроговоз Юлія попросила членів Громадської ради при ДПС завчасно надати інформацію для направлення її листом до ДПС, з метою її розгляду під час робочої зустрічі.

Герасименко Людмила запропонувала підтримати пропозицію Асоціації платників податків України направити до ДПС запит щодо статистичної інформації стосовно виконання Державною податковою службою України рішень суду, що стосуються реєстрації/блокування податкових накладних.

Шевцова Тетяна звернула увагу присутніх на питання ретробонусів або мотиваційних виплат, які, на її думку, не можуть ідентифікуватися як послуги.

Навела приклади рішень Верховного суду, що стосуються неправомірності визнання мотиваційних виплат у вигляді ретробонусів/знижок послугами. Звернула увагу на індивідуальну податкову консультацію ДПС від 24.03.2021 № 1169, як позитивний приклад зміни позиції ДПС відносно ототожнення знижок/бонусів з маркетинговими (іншими) послугами. Така позиція має бути розповсюджена як на бонуси/знижки, отримані від нерезидента, так і на внутрішні операції резидентів, що передбачають нарахування та отримання таких мотиваційних виплат. Такі виплати не можуть вважатись послугами та відповідно не мають підпадати під об’єкт оподаткування ПДВ не залежно від форми надання/отримання таких бонусів/знижок.

Зазначену інформацію буде викладено у відповідному зверненні до ДПС. 

Тимошенко Сергій зазначив, що позиція ДПС з порушеного питання залишається незмінною та відповідає нормам Податкового кодексу України, а індивідуальна податкова консультацію ДПС від 24.03.2021 № 1169 не містить позицій, які б не узгоджувались з позиціями ДПС, викладеними в інших податкових консультаціях з порушених питань. Крім того відмітив, що отримання бонусів може здійснюватися у різних формах (знижки, доплати, кредит-ноти тощо), а тому їх не можна ототожнювати і для цілей оподаткування ПДВ такі операції з отримання бонусів мають різні податкові наслідки.

Також поінформував, що на дату засідання Громадської ради немає жодного судового рішення щодо скасування індивідуальних податкових консультацій з окресленого питання. При цьому, будь яка індивідуальна податкова консультація містить роз’яснення норм податкового законодавства, виходячи з питань, які порушувались платником у зверненні, та може застосовуватись виключно тим платником, якому вона надана.

Одночасно з цим повідомив, що ДПС розгляне отриману від Громадської ради інформацію.

Олексієнко Дмитро підсумував інформацію та зазначив про  організацію робочої зустрічі та необхідності завчасного надання інформації, переліку питань, учасників до неї для розгляду, а також підготовку запиту щодо виконання судових рішень.

Туман Наталія повідомила про готовність до спілкування, до розгляду окремих проблемних питань. Зазначила, що такі питання виконання рішень суду розглядаються також з Радою бізнес-омбудсмена. Повідомила, що на сьогодні виконуються набагато більше судових рішень, аніж за минулі періоди, отримується менше адвокатських запитів і скарг, при цьому надходить багато листів від виконавчої служби. Закликала громадськість з розумінням ставитися до процедури виконання судових рішень.

 

З питання 5 Порядку денного          

СЛУХАЛИ: 

Дроговоз Юлію, яка зазначила про технічне питання, що стосується неможливості великим платникам податку, які виключені з наступного року з Реєстру ВПП, в строк до 15 листопада поточного року подати заяви за формою № 1-ОПП до контролюючого органу за місцезнаходженням в електронному вигляді. Запропонувала надати можливість подавати цю форму в електронному вигляді.

Плотник Наталія повідомила, що відповідна заявка підготовлена і цей сервіс буде реалізовано.

Потопальська Тетяна звернула увагу на питання порядку реєстрації нерезидентів, у зв’язку з впровадженням з 1 січня 2022 року оподаткування операцій з постачання нерезидентами електронних послуг фізичним особам.

Плотник Наталія повідомила, що розроблено три проєкти нормативно-правових актів – проєктів наказів Міністерства фінансів України, які проходять процедуру зовнішнього погодження. Підготовлено відповідні заявки на необхідне програмне забезпечення.

 

З питання 6 Порядку денного          

СЛУХАЛИ: 

Потопальську Тетяну, яка надала інформацію щодо проєкту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо адміністрування акцизного податку», який розроблений Міністерством фінансів України.

Міністерством фінансів України 06.10.2021 з метою проведення консультацій оприлюднено проєкт Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо адміністрування акцизного податку», метою якого є віднесення до підакцизних товарів  розчинників на основі інших складових, які мають високі октанові числа (МТБЕ або ізобутиловий спирт), та усіх розчинників, що мають октанопідвищуючі властивості. Так, запропонованими нормами законопроєкту пропонується включити до складу підакцизних товарів «товари (продукція), до складу яких входить хоча б один компонент, який є підакцизним товаром (продукцією)». Доцільно зазначити, що запропонована норма є неоднозначною у правозастосуванні, оскільки передбачає ідентифікацію за компонентом, який є підакцизним товаром. Так, наприклад, відповідно до пп. 14.1.191 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) електрична енергія, вважається товаром, який відповідно до п. 215.1 ПКУ є підакцизним товаром; електроенергія, як товар, складається виключно з одного підакцизного товару електричної енергії, який оподатковується за ставкою 3.2% (пп. 215.3.9 ПКУ). Для уникнення неузгодженностей при правозастосуванні як платниками, так і контролюючими органами вважається за доцільне запропонувати іншу редакцію.

Крім того, законопроєкт містить норми, що упорядковують застосування споживчої тари при адмініструванні акцизного податку на реалізацію пального. При цьому, на погляд експертів не вирішені питання тари споживача, а саме  металеві  каністри та каністри з полімерних матеріалів, які призначені для зберігання нафтопродуктів і на яких нанесене відповідне маркування.

Також 09.11.2021 народними депутатами Верховної Ради України подано проєкт Закону України № 6299 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо посилення боротьби з тіньовим обігом пального» з аналогічними нормами.

Запропонувала членам Громадської ради при ДПС ознайомитися з даними проєктами законів для формування позиції.

Філозоп Андрій сказав, що на сьогодні спільно з Міністерством фінансів України розглядаються пропозиції ЦОВВ та платників до оприлюдненого проєкту Закону України, зокрема віднесення до підакцизних товарів рідин, які містять хоча б один компонент, який є підакцизним пальним та навів підстави для такого підходу. Зазначив, що пропозиції стосовно споживчої тари потребують всебічного опрацювання, оскільки запропонована редакція, в якій відсутні вимоги до її місткості, може утворити певні ризики необлікованого обігу пального.

Кашпур Леся, яка представляє ВГО «Асоціація платників податків України», повідомила про отримання Асоціацією звернення від платника податків, який є членом Асоціації, з питанням неправомірності винесення висновків акту фактичної перевірки підприємства, яка була проведена Головним управлінням ДПС у м. Києві, саме в частині неправомірного визначення терміну «партія товару». Було винесено податкове повідомлення-рішення, яке на сьогодні оскаржується в адміністративному порядку. Висловила прохання щодо ретельного розгляду профільним департаментом озвученої скарги підприємства.

Запропонувала ініціювати звернення до органів законодавчої влади стосовно внесення змін до чинного законодавства з питання визначення самого терміну «партія товару».

Олексієнко Дмитро зазначив, що Громадська рада при ДПС працює над системними питаннями та попросив надати Громадській раді при ДПС відповідне звернення щодо змін до законодавства.

Філозоп Андрій сказав, що озвучена скарга розглядається по процедурі оскарження та буде прийнято рішення робочою групою найближчим часом. Відповідна інформація буде доведена до територіальних органів для врахування в роботі.

 

З питання 7 Порядку денного          

СЛУХАЛИ: 

Олексієнка Дмитра, який повідомив, що у січні 2022 року завершується строк повноважень Громадської ради при ДПС в цьому складі, тому є наказ ДПС від 23.11.2021 № 973 «Про утворення ініціативної групи з формування складу Громадської ради при Державній податковій службі України». Зазначив, що інформація стосовно процедури та строків формування нового складу Громадської ради при ДПС буде розміщуватися на вебпорталі ДПС.

Потопальську Тетяну, яка проінформувала членів Громадської ради при ДПС про заходи, проведені ДПС по обговоренню наданих інститутами громадянського суспільства пропозицій до Плану заходів щодо реалізації завдань Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021 – 2026 роки, затвердженої Указом Президента України від 27 вересня 2021 року № 487. Відповідно до доручення Кабінету Міністрів України ДПС в межах повноважень провела три онлайн-зустрічі з представниками інститутів громадянського суспільства для обговорення отриманих пропозицій з реалізації зазначеної Національної стратегії, які за результатами обговорення було надано до Кабінету Міністрів України та Міністерства фінансів України.

Потопальську Тетяну, яка проінформувала членів Громадської ради при ДПС про роботу представників  Громадської ради при ДПС в Експертній раді з питань підготовки узагальнюючих податкових консультацій при Міністерстві фінансів України. Протягом 2021 року Міністерством фінансів України затверджено 12 наказів з питань оподаткування у вигляді узагальнюючих податкових консультацій, з них 3 щодо податку на додану вартість, 4 щодо податку на прибуток, 4 щодо трансфертного ціноутворення і 1 щодо податку  на доходи фізичних осіб. Подякувала експертам, в тому числі членів Громадської ради при ДПС, які працювали над цими питаннями.

 

СЛУХАЛИ:

Олексієнка Дмитра, який подякував учасникам засідання та попросив членів Громадської ради при ДПС підготувати за результатами обговорення відповідні звернення. 

 

Голова Громадської ради при ДПС України                      Дмитро ОЛЕКСІЄНКО