Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги працівників органів Державної податкової служби!

, опубліковано 22 жовтня 2019 о 14:43

Департамент з питань запобігання та виявлення корупції Державної податкової служби України  повідомляє, що 17.10.2019 в офіційному друкованому виданні Верховної Ради України «Голос України» (випуск № 198(7204) опубліковано Закон України від 02 жовтня 2019 року № 140-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції», який набув чинності з 18.10.2019.

Зазначеним законодавчим актом внесено низку суттєвих змін до Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон), які впливають на існуючу систему запобігання проявам корупції в державі.

Так, зміни до Закону розширюють поняття «близькі особи» та конкретизують поняття «члени сім’ї».

Зокрема, «близькими особами» стали двоюрідні брати та сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідні дядько та тітка, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки).

У цьому зв’язку працівникам органів Державної податкової служби необхідно додатково ознайомитись із статтями 23 та 27 Закону, адже відтепер від цих осіб можна отримувати подарунки, проте заборонено мати таких осіб у прямому підпорядкуванні.

Серед інших новел, що вже чинні сьогодні:

- особи, які перебувають у шлюбі із суб’єктом, зазначеним у частині першій статті 3 Закону, та діти зазначеного суб’єкта до досягнення ними повноліття – незалежно від спільного проживання;

- розширено перелік суб’єктів, на яких поширюються вимоги Закону. Декларації повинні подавати працівники патронатної служби, члени конкурсних і дисциплінарних та комісій державних органів.

З першого січня 2020 року підлягатимуть декларуванню:

- трасти або інші подібні правові утворення, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім’ї;

- криптовалюта як нематеріальний актив;

- наявні у суб’єкта декларування або членів його сім’ї грошові активи, у тому числі готівкові кошти, кошти, які зберігаються у банку, внески до кредитних спілок;

- банківські та інші фінансові установи, у тому числі за кордоном, у яких у суб’єкта декларування або членів його сім’ї відкриті рахунки (незалежно від типу рахунку, а також рахунки, відкриті третіми особами на ім’я суб’єкта декларування або членів його сім’ї) або зберігаються кошти, інше майно.

У свою чергу інформація у декларації зазначатиметься не тільки станом на останній день звітного періоду, але й якщо об’єкт декларування перебував у володінні або користуванні не менше півроку.

Цікаво, що членами сім’ї для вимог фінансового контролю вважатимуться особи, які спільно проживали не менше 183 днів, а не тільки станом на останній день звітного періоду.

З 01 січня 2020 року повідомлення про суттєві зміни треба подавати не тільки у разі отримання доходу, придбання майна на суму понад 50 прожиткових мінімумів, але й у разі здійснення видатку на таку суму.

При цьому такі повідомлення подаватимуть лише службові особи, які займатимуть відповідальне та особливо відповідальне становище, або ж посади з високим рівнем корупційних ризиків.

Серед іншого, суб’єкт декларування, за власною ініціативою, матиме право тричі подати виправлену електронну декларацію, а не одноразово.

Крім того, втрачає статус колегіального центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, який забезпечує формування та реалізує державну антикорупційну політику – Національне агентство з питань запобігання корупції.

Його очолить Голова, якого до 18 грудня має призначити Кабінет Міністрів України за результатами відкритого конкурсу.

Просимо врахувати викладену інформацію та детально ознайомитись з положеннями Закону в контексті внесених змін.