Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Коли реформи справжні

, опубліковано 06 травня 2021 о 16:31

Офісом технічної допомоги Казначейства США, що розпочав свою роботу з ДПС з червня 2020 року, надано оцінку прогресу Державної податкової служби на шляху реформ. Зокрема, у звіті ОТД Казначейства США було оцінено на 4 бали (відмінний прогрес) поточну спроможність лідерства та підтримки, 5 балів (максимальний бал – значний прогрес) управління проектами, на 3,5 бала управління змінами (гарний прогрес).

Про необхідність реформування податкової служби питання постало ще у середині 2000-х років. З того часу неодноразово запроваджувались нові структури служби, яка існувала навіть у форматі міністерства. Проте зрештою усі ці зміни мали суто формальний характер та не привели до нової якості діяльності служби, трансформації повсякденної роботи податківців, позитивного сприйняття суспільством проведених реформ. Наслідками такої «реформаторської косметики» було системне погіршення стану державних фінансів.

Чергова трансформація служби у 2019 році не привела до стратегічних змін. Зокрема, наприкінці квітня 2020 року податкова служба інформувала керівництво держави про загрозу ненадходження навіть скорочених бюджетних доходів. Тобто ефективність роботи служби знижувалась, не дивлячись на постійне декларування змін.

Для суспільства неприйнятним була подальша імітація реформ, у бізнесу росло відчуття недовіри. Тому вищим керівництвом держави були здійснені радикальні кадрові зміни та  поставлені чіткі стратегічні цілі перед службою. Відбувся реальний перехід від імітації реформ до їх справжньої реалізації.

На старті (травень 2020 року) ситуація була такою:

- доходи загального фонду державного бюджету по податках та зборах, що адмініструються ДПС, були на 11,7 млрд грн нижче індикативних, у т.ч. ПДВ нижче на 1,1 млрд грн;

- річні індикативні показники доходів були скорочені на 96,7 млрд грн, у т. ч. ПДВ на 21,4 млрд грн.

Враховуючи потребу у фінансових ресурсах для організації протидії поширенню пандемії COVID-19 та фінансування заходів з підтримки громадян, які втратили доходи, подальше збереження такої тенденції ставило під загрозу всю систему державних фінансів.

Але в результаті системних реформ ситуацію вдалося докорінно змінити.

Вектор зусиль Державної податкової служби направлено на протидію небезпечним проявам тіньової економіки. Одночасно вибудовувалась системна комунікація з платниками податків та забезпечувалось дотримання їх прав, зокрема, щодо своєчасного отримання бюджетного відшкодування ПДВ.

У результаті:

- у вересні 2020 року надходження ПДВ до державного бюджету склали більше 77 млрд грн (тобто був досягнутий рівень надходжень, який був закладений в бюджет на 2020 рік). У жовтні та листопаді 2020 року послідовно були досягнуті річні показники надходжень 2019 року та початковий індикатив на 2020 рік (96,8 млрд грн). Всього протягом 2020 року до загального фонду держбюджету надійшло 117,7 млрд грн ПДВ при повному задоволенні заявки на відшкодування цього податку платникам;

- доходи від податків та зборів до загального фонду держбюджету, що адмініструються ДПС, у 2020 році склали 507,5 млрд грн, що перевищує показник минулого року на 50,2 млрд грн;

- у поточному році ця тенденція покращилась – протягом січня-квітня 2021 року до загального фонду держбюджету надійшло 165,2 млрд грн. Це на 10,7 млрд грн перевищило визначені індикативні показники та на 27,7 млрд грн рівень надходжень січня-квітня 2020 року. В т. ч. ПДВ – 51 млрд грн, що на 5,4 млрд грн перевищує індикативний показник та в 1,5 раза факт аналогічного періоду минулого року.

Лише за 1 рік роботи, за відсутності об’єктивних економічних передумов для зростання надходжень, платежі до загального фонду держбюджету, що адмініструються ДПС, при недосягненні індикативу на 11 млрд грн у січні-квітні минулого року, зараз перевищують його майже на таку суму.

ДПС досягла значного прогресу у встановленні принципів та процедур управління реформами (за даними технічного звіту МВФ, березень 2021 року).

Державна податкова служба України і надалі буде послідовно проводити реформи у тісній взаємодії з міжнародними партнерами, втілюючи свою місію – стати відкритою, транспарентною, сучасною та технологічною податковою службою, яка надає якісні та зручні послуги платникам, ефективно адмініструє податки, збори та платежі і виявляє нетерпимість до корупції.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»