Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Підприємство сплатить 76,8 млн грн за порушення податкових зобовʼязань зі сплати рентної плати за землю

, опубліковано 29 липня 2021 о 14:44

Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду підтверджено правомірність винесеного Центральним міжрегіональним управлінням ДПС по роботі з великими платниками податків податкового повідомлення-рішення на суму 76,8 млн гривень.

Так, судом зроблено висновок про те, що до земельних ділянок, щодо яких у Державному земельному кадастрі відсутній код класифікації видів цільового призначення земель, правомірним є застосування коефіцієнту функціонального використання земельної ділянки, визначеного Порядком нормативної грошової оцінки земель населених пунктів. Такий Порядок затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 25 листопада 2016 року № 489.

Суд касаційної інстанції підкреслив, що саме власник земельної ділянки або землекористувач має бути зацікавлений у тому, щоб відомості в Державному земельному кадастрі були повними і достовірними. Для цього таким суб`єктам надано право на отримання витягів (без обмеження кількості звернень за ними) та внесення змін до відомостей про земельну ділянку.

З огляду на це, саме ПрАТ «Судноплавна компанія «Укррічфлот», як землекористувач, мав бути зацікавлений у тому, щоб у Державному земельному кадастрі були наявні відомості щодо цільового призначення земельних ділянок за кодами класифікації видів цільового призначення земель 2010 року.

При цьому колегія суддів зазначила, що з моменту набрання чинності наказом Державного комітету України із земельних ресурсів від 23 липня 2010 року № 548, яким затверджено класифікацію видів цільового призначення земель 2010 року, у позивача було достатньо часу для звернення до Державного земельного кадастру із заявою про внесення змін щодо кодів цільового призначення земельних ділянок. Однак такі дії вчинені лише наприкінці 2019 року та початку 2020 року, про що зазначав сам платник податків під час розгляду справи і надавав відповідні докази.

Відтак, постановою Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду касаційну скаргу Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками податків задоволено, скасовано рішення судів першої та апеляційної інстанцій про задоволення позову, ухвалено нову постанову, якою у задоволенні позовних вимог ПрАТ «Судноплавна компанія «Укррічфлот» про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення відмовлено повністю.

 

Спілкуйся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу InfoTAX