Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС України від 21.03.2018 №8319/7/99-99-12-03-03-17 "Про виконання пункту 64.7 статті 64 Податкового кодексу України"

опубліковано 27 березня 2018 о 16:37

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ


21.03.2018                                                  №8319/7/99-99-12-03-03-17


 

Головні управління ДФС у
Дніпропетровській, Запорізькій,
Львівській, Одеській та Харківській
областях, місті Києві, Офіс великих
платників податків ДФС 

 

Про виконання пункту 64.7 статті 64 Податкового кодексу України

 

 

Державна фіскальна служба України з метою забезпечення реалізації вимог п. 64.7 ст. 64 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) та за результатами розгляду  листів Офісу великих платників податків ДФС (далі – Офіс ВПП) від 02.02.2018 № 681/8/28-10-07-02-05 та № 680/8/28-10-07-02-05 повідомляє.

Відповідно до змін, внесених Законом України від 07 грудня 2017 року № 2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України  та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році», які набрали чинності з 01 січня 2018 року, абзаци третій і четвертий п. 64.7 ст. 64 Кодексу викладено в новій редакції, а саме:

«після включення платника податків до Реєстру великих платників податків та отримання повідомлення центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, про таке включення платник податків зобов’язаний стати на облік за основним місцем обліку у контролюючому органі, що здійснює супроводження великих платників податків, з початку податкового періоду (календарного року), на який сформовано Реєстр, та за неосновним місцем обліку у такому контролюючому органі або його територіальних підрозділах щодо наявних у межах населеного пункту за місцезнаходженням контролюючого органу, що здійснює супроводження великих платників податків, або його територіальних підрозділів об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність такого великого платника податків».

Реєстр великих платників податків на 2018 рік затверджено наказом ДФС від 26.09.2017 № 632 «Про затвердження Реєстру великих платників податків на 2018 рік».

Відповідно до п. 2 Порядку формування Реєстру великих платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.10.2015 № 911 (далі – Порядок № 911), головні управління ДФС в областях, місті Києві та Офіс ВПП  після отримання Реєстру ВПП проводять роз’яснювальну роботу з великими платниками податків, які не перебувають на обліку в контролюючих органах, що здійснюють супроводження великих платників податків, щодо виконання вимог Кодексу в частині обов’язковості переведення на облік до таких контролюючих органів, порядку такого переведення та забезпечують взяття на облік/зняття з обліку платників податків у відповідних контролюючих органах.

На сьогодні управління Офісу ВПП знаходяться в адміністративно-територіальних межах міст: Києва, Дніпра, Запоріжжя, Львова, Одеси, Харкова.

Взяття на облік за неосновним місцем обліку у цих управліннях великого платника податків здійснюється за заявою про взяття на облік платника податків за неосновним місцем обліку за формою  № 17-ОПП (додаток 9 до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 (далі – Порядок № 1588), яка може бути подана як до контролюючого органу за неосновним місцем обліку, так і до контролюючого органу за основним місцем обліку (розділ VII Порядку № 1588).

Також  відповідно до п. 10.22 розділу 10 Порядку № 1588 контролюючий орган за попереднім місцем обліку платника податків, включеного до Реєстру великих платників податків, здійснює передачу облікової справи платника податків до контролюючого органу за новим місцем обліку у 10-денний строк з дня взяття на облік за новим місцем обліку.

Щодо великих платників податків, які не подали до відповідного контролюючого органу заяви за формою № 1-ОПП у визначений строк, ДФС приймає рішення про зміну основного місця обліку та переведення на облік до контролюючого органу, що здійснює супроводження великих платників податків, чи іншого контролюючого органу, яка надсилається у вигляді повідомлення засобами електронного зв’язку в електронній формі на електронну адресу, з якої надіслана остання прийнята ДФС податкова звітність, або на паперовому носії поштовим відправленням з повідомленням про вручення (п. 4 Порядку № 911).

Відповідно до вимог Порядку ведення органами Державної фіскальної служби України оперативного обліку податків, зборів, митних та інших платежів до бюджетів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 07.04.2016 № 422, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 20.05.2016 за № 751/28881, при переведенні на обслуговування платника з одного органу ДФС до іншого (взяття на облік/зняття з обліку) у разі ліквідації чи реорганізації органу ДФС, адміністративно-територіальної реформи, зміни меж областей (Автономна Республіка Крим, області) (районів, міст) чи інших, не залежних від платника податків об’єктивних причин, унаслідок яких змінюється орган ДФС, в якому обліковується платник податків,
здійснюються зняття з обліку платника податку в одному органі ДФС та взяття на облік в іншому відповідному органі ДФС.

У день внесення до інформаційної системи в органі ДФС ознаки щодо належності до зазначеного переліку та зняття з обліку платника відбувається передача ІКП з попереднього місця обліку платника шляхом зміни реквізитів ІКП в частині кодів областей (Автономна Республіка Крим, області, міста Київ
та Севастополь), району відповідно до нового місця обліку платника з фіксацією події в реєстрі передачі ІКП між органами ДФС. За новим місцем обліку платника отримані ІКП відображаються в реєстрі отриманих ІКП.

Отже, враховуючи викладене вище, необхідно здійснити такі заходи:

1. Офісу ВПП (його управлінням) провести відповідну роботу щодо:

1.1. подання великими платниками податків заяв про взяття на облік платника податків  за неосновним місцем обліку (до Офісу ВПП або його управлінь в адміністративно-територіальних межах міст: Києва, Дніпра, Запоріжжя, Львова, Одеси, Харкова) за формою № 17-ОПП;

1.2. прийняття ІКП, переданих органами ДФС за попереднім місцем обліку платників, з використанням режиму «Отримання даних платника до іншої інспекції» підсистеми «Облік платежів» ІТС «Податковий блок»;

1.3. подання великими платниками податків звітності за неосновним місцем обліку до Офісу ВПП (в межах міст Києва, Дніпра, Запоріжжя, Львова, Одеси, Харкова);

1.4. доведення до великих платників податків інформації про реквізити бюджетних рахунків, відкритих в органах Казначейства з відомчою ознакою «99», для сплати податків, зборів та інших платежів до бюджетів такими платниками на відповідні рахунки.

2. Органам ДФС за попереднім місцем обліку платника здійснити:

2.1. передачу у визначені терміни облікових справ платників податків до Офісу ВПП або його управлінь за новим  неосновним місцем обліку;

2.2. передачу до Офісу ВПП (його управлінь) ІКП з використанням режимів «Передача даних платника до іншої інспекції» підсистеми «Облік платежів» ІТС «Податковий блок».

Зобов’язую організувати роботу підпорядкованих органів ДФС щодо виконання зазначених заходів та встановити відповідний контроль. Раніше  надані роз’яснення щодо обліку великих платників податків за неосновним місцем обліку діють в частині, яка не суперечить цьому роз’ясненню.

 

 

В.о. Голови                                                                                             М.В. Продан