Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДПС України від 19.11.2021 № 25751/7/99-00-04-01-01-07 "Щодо адміністрування рентної плати за користування надрами загальнодержавного значення в частині визначення об’єкта та бази оподаткування"

, опубліковано 19 листопада 2021 о 16:19

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

 ЛИСТ

 19.11.2021                                                          № 25751/7/99-00-04-01-01-07

 

Головним управлінням ДПС в областях, м. Києві

міжрегіональним управлінням ДПС по роботі з великими платниками податків

 

Державна податкова служба України, керуючись нормами п.п. 3-5 п. 5 Положення про Державну податкову службу України, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 06 березня 2019 року № 227, а також п.п. 192.1.1, 192.1.3 п. 192.1 ст. 192 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), з метою ефективного адміністрування рентної плати за користування надрами загальнодержавного значення (далі – Плата) в частині визначення об’єкта та бази оподаткування надає для використання в роботі наступну інформацію.

Наприклад, Товариство поінформувало, що у результаті виконання буро-вибухових робіт за звітний період від масиву гірських порід відокремлено (добуто у розумінні п.п. 14.1.51 п. 14.1 ст. 14 Кодексу) 681 кубічних метрів (природної щільності) гранодіориту.

Маса подрібненої гірської породи («рваний камінь» у розумінні п.п. 3.6 п. 3 Інструкції із застосування Класифікації запасів і ресурсів корисних копалин державного фонду надр до родовищ будівельного й облицювального каменю, затвердженої наказом Державної комісії України по запасах корисних копалин при Міністерстві екології та природних ресурсів України від 16 грудня 2002 року № 199, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30 січня 2003 року за № 78/7399) (далі – Рваний камінь) транспортована до установленого місця зберігання.

Товариство на прикладі зазначило, що за обсяг добутого Рваного каменю задекларовані податкові зобов’язання з Плати за базою оподаткування – сума витрат на добування обсягу Рваного каменю та його транспортування до установленого місця зберігання.

Товариство запитує про порядок уточнення податкових зобов’язань з Плати, у разі, якщо після виконання первинної переробки Рваного каменю щебенева товарна продукція була ним реалізована за фактичною ціною, у розумінні п. 252.8 ст. 252 Кодексу.

Об’єктом оподаткування Платою вважається обсяг товарної продукції, що є результатом господарської діяльності з видобування корисних копалин у податковому (звітному) періоді, приведеної у відповідність зі стандартом, встановленим галузевим законодавством (п. 252.3 ст. 252 Кодексу).

Протоколом Державної комісії України по запасах корисних копалин від 14 березня 2019 року № 4723 (далі – Протокол), яким відповідно до ст. 45 Кодексу України про надра затверджено самостійно розроблені Товариством кондиції на мінеральну сировину ділянки надр (далі – Кондиції), що становлять сукупність вимог до якості і кількості корисних копалин, гірничо-геологічних та інших умов розробки родовища.

Зокрема, Товариство у поданих ним на державну експертизу техніко-економічних розрахунках Кондицій, з метою перевірки приналежності запасів корисних копалин до категорії «балансових», тобто придатних для видобування при розширеному виробництві, у розумінні п. 3 Класифікації запасів корисних копалин і ресурсів корисних копалин державного фонду надр, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 05 травня 1997 року № 432 (далі – Класифікація), визначило фракційну структуру щебеневої продукції, доходи від реалізації якої, при відповідних величинах вартості продукції (п. 8 на стор. 11 Протоколу), забезпечують отримання економічної вигоди, де коефіцієнт рентабельності гірничого підприємства у розмірі 18,1 відсотків перевищує встановлену на дату державної експертизи величину ставки рефінансування Національного банку за умови раціонального використання технічних засобів і технологій та дотримання вимог щодо охорони надр і навколишнього природного середовища (абз. шостий п. 3 Класифікації).

Зважаючи на особливості визначення питомої ваги різних фракцій товарного щебню, а також те, що витрати на транспортування залізничним транспортом, обчислюються в одиницях маси, то декларування об’єкта оподаткування Платою товарної продукції повинно здійснюватися у тонах.

З огляду на викладене, Рваний камінь відповідно до затверджених Протоколом самостійно обраних ним Кондицій набуває статусу товарної продукції Товариства після застосування первинної переробки, у розумінні п.п. 14.1.150 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, обсяг та вартість продукції якої використано для підтвердження запасів корисних копалин до категорії «балансових видобувних». Товариством самостійно визначено, що товарною продукцією його гірничого підприємства є щебенева продукція відповідної структури фракцій, відсіви дроблення гірських порід, а також камінь бутовий.

Таким чином податкові зобов’язання з Плати Товариство обчислює в період завершення технологічних процесів з видобування товарної продукції (п. 252.14 ст. 252 Кодексу) та декларує для вказаних вище видів товарної продукції обсяги та податкові зобов’язання з Плати окремо для кожного її виду (п. 252.6 ст. 252 Кодексу).

Разом з тим у разі, якщо після декларування Товариством податкових зобов’язань з Плати за відповідний звітний (податковий) період за обсяги товарної продукції Товариства, до якої у будь-якому наступному податковому (звітному) періоді ним застосовано операції первинної переробки, у результаті якої виникли нові види товарної продукції, що відрізняється від продукції, за якою Товариством нараховані податкові зобов’язання, то для уточнення таких зобов’язань з Плати Товариство має керуватися абзацом другим п. 252.14 ст. 252 Кодексу. У інших випадках уточнення податкових зобов’язань з Плати за наступні звітні (податкові) періоди Товариство має виконувати у порядку визначеному п. 50.1 ст. 50 Кодексу.

 

Директор Департаменту податкового адміністрування                                   Максим КРИШТОПА