Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Пам’ятка для осіб-нерезидентів, які здійснюють операції з постачання електронних послуг фізичним особам

, опубліковано 31 жовтня 2022 о 11:06

Порядок обов’язкової реєстрації як платника ПДВ особи-нерезидента, яка постачає фізичним особам електронні послуги, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 1525 зміни, в частині реєстрації як платника ПДВ особи-нерезидента, яка постачає фізичним особам електронні послуги, місце постачання яких розташовано на митній території України, застосовуються до податкових періодів починаючи з 1 січня 2022 року.

Обов’язок щодо реєстрації платником ПДВ виникає у особи-нерезидента, якщо за результатами попереднього календарного року загальна сума від здійснення нею операцій з постачання фізичним особам електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, сукупно перевищує суму, еквівалентну 1 000 000 гривень (далі – граничний обсяг операцій)[1].

Ця сума обчислюється за офіційним курсом валюти України до іноземної валюти, встановленим Національним банком України, що діє на 0 годин 1 січня відповідного року.

Заява про обов’язкову реєстрацію особи-нерезидента як платника ПДВ, яка у  2021 році досягла зазначеного граничного обсягу операцій, мала бути подана такою особою-нерезидентом до 31 березня 2022 року включно (до 31 березня включно відповідного календарного року, наступного за роком, у якому така особа-нерезидент досягла граничного обсягу).

З якої дати особа-нерезидент вважається зареєстрованою як платник ПДВ у разі обов’язкової реєстрації як платник ПДВ?

У разі обов’язкової реєстрації як платника ПДВ особи-нерезидента, яка постачає фізичним особам електронні послуги, місце постачання яких розташовано на митній території України, така особа-нерезидент вважається зареєстрованою як платник ПДВ з дати внесення запису до реєстру платників ПДВ. Внесення запису до реєстру платників податку здійснюється протягом трьох робочих днів після надходження заяви про реєстрацію як платника податку до податкового органу [2].

Приклад 1. Особа-нерезидент подає заяву про обов’язкову реєстрацію платником ПДВ через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги. Заява надійшла до податкових органів, наприклад, 3 січня 2022 року. Внесення запису до реєстру платників податку здійснено 5 січня 2022 року. В такому разі особа-нерезидент вважається зареєстрованою як платник ПДВ з 5 січня 2022 року.

Приклад 2. Особа-нерезидент подає заяву про обов’язкову реєстрацію платником ПДВ через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги. Заява надійшла до податкових органів, наприклад, 14 квітня 2022 року. Внесення запису до реєстру платників податку здійснено 28 квітня 2022 року. В такому разі особа-нерезидент вважається зареєстрованою як платник ПДВ з 28 квітня 2022 року.

З якої дати особа-нерезидент вважається зареєстрованою як платник ПДВ у разі добровільної реєстрації як платник ПДВ?

У разі добровільної реєстрації як платника ПДВ особи-нерезидента, яка постачає фізичним особам електронні послуги, місце постачання яких розташовано на митній території України, така особа-нерезидент вважається зареєстрованою як платник ПДВ з першого числа звітного (податкового) періоду (кварталу), наступного за днем спливу 10 календарних днів після подання до податкового органу заяви про реєстрацію як платника податку[3].

Приклад 1. Особою-нерезидентом подано заяву про добровільну реєстрацію платником ПДВ 3 січня 2022 року. Внесення запису до реєстру платників податку здійснено, наприклад, 3 січня 2022 року. Особа-нерезидент вважається зареєстрованою як платник податку з 1 квітня 2022 року (з першого числа звітного (податкового) періоду (кварталу), наступного за днем спливу 10 календарних днів після подання до податкового органу заяви про реєстрацію як платника податку).

Приклад 2. Особою-нерезидентом подано заяву про добровільну реєстрацію платником ПДВ 28 березня 2022 року. Внесення запису до реєстру платників податку здійснено, наприклад, 30 березня 2022 року. Особа-нерезидент вважається зареєстрованою як платник податку з 1 липня 2022 року (з першого числа звітного (податкового) періоду (кварталу), наступного за днем спливу 10 календарних днів після подання до податкового органу заяви про реєстрацію як платника податку).

Відповідно до Закону № 2118-ІХ строки призупинені. Тому платники податків мають право подати заяву та зареєструватися як платник податку і після 31 березня 2022 року. При цьому такі особи звільняються від передбаченої Кодексом відповідальності.

Перший звітний період для подання спрощеної податкової декларації та сплати податку особою-нерезидентом, яка зареєстрована як платник ПДВ

Для визначення першого звітного періоду слід користуватися загальним правилом, встановленим підпунктом «а» пункту 202.1 статті 202 розділу V Кодексу, згідно з яким у разі, якщо особа реєструється як платник податку з іншого дня, ніж перший день календарного періоду, першим звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається від дня такої реєстрації та закінчується останнім днем першого повного звітного періоду.

Приклад 1. Особа-нерезидент подає заяву про обов'язкову реєстрацію платником ПДВ. Заява надійшла до податкових органів, наприклад, 3 січня 2022 року. Внесення запису до реєстру платників податку здійснено 5 січня 2022 року. Особа-нерезидент вважається зареєстрованою як платник податку з 5 січня 2022 року. У такому випадку першим звітним (податковим) періодом є період, який розпочинається від дня такої реєстрації (5 січня 2022 року) та закінчується останнім днем першого повного звітного періоду (30 червня 2022 року).

Приклад 2. Особою-нерезидентом подано заяву про добровільну реєстрацію платником ПДВ 28 лютого 2022 року. Внесення запису до реєстру платників податку здійснено, наприклад, 02 березня 2022 року. Особа-нерезидент вважається зареєстрованою як платник податку з 1 квітня 2022 року (з першого числа звітного (податкового) періоду (кварталу), наступного за днем спливу 10 календарних днів після подання до податкового органу заяви про реєстрацію як платника податку).
В наведеному прикладі першим звітним (податковим) періодом буде ІІ-й квартал 2022 року (період з 1 квітня 2022 року по 30 червня 2022 року).

Термін подання податкової декларації – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду, тобто, в наведеному прикладі, – не пізніше 9 серпня 2022 року.

Термін сплати податкових зобов’язань, нарахованих за такою декларацією, – протягом 30 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку, передбаченого для подання такої податкової декларації, тобто, в наведеному прикладі, – не пізніше 8 вересня 2022 року.

На сьогодні подати спрощену декларацію технічно можливо лише з 1 липня 2022 року.

До сплати в бюджет та відображенню в податковій декларації підлягають операції, які були здійснені, починаючи з дати реєстрації такої особи-нерезидента як платника ПДВ.

Наприклад, якщо датою реєстрації особи-нерезидента є 5 січня 2022 року, в декларації мають бути відображені операції з постачання електронних послуг, постачання яких було здійснено з 5 січня 2022 року та оплата яких здійснена в період з 5 січня 2022 року до 30 червня 2022 року включно.

Наприклад, якщо датою реєстрації особи-нерезидента є 28 квітня 2022 року, в декларації мають бути відображені операції з постачання електронних послуг, постачання яких було здійснено з 28 квітня 2022 року та оплата яких здійснена в період з 28 квітня 2022 року до 30 червня 2022 року включно.

Разом з тим сподіваємося, що ви зможете по можливості сплатити податок до бюджету. Такий податок буде рахуватися як переплата та після подачі з 1 липня 2022 року спрощеної податкової декларації буде зарахований як сплачені податкові зобов’язання.

Порядок сплати податкового зобов’язання особою-нерезидентом, яка зареєстрована як платник ПДВ.

Особа-нерезидент сплачує суму податкового зобов’язання в іноземній валюті (євро або долар США) на валютний рахунок.

Інформація про реквізити валютного рахунку доступна у вкладці «Стан розрахунків з бюджетом» Кабінету особи – нерезидента – платника ПДВ спеціального портального рішення з дати внесення запису до реєстру платників ПДВ.

Особа-нерезидент сплачує податкові зобов’язання з ПДВ у іноземній валюті, зазначеній у заяві про реєстрацію як платника податку (євро або долар США).

При сплаті податкового зобов’язання з ПДВ просимо зазначати індивідуальний податковий номер особи-нерезидента платника ПДВ, присвоєний ДПС України у полі 72 «Sender to Receiver information» розрахункового документу.

Особі-нерезиденту платнику ПДВ інформація про його індивідуальний податковий номер доступна в Кабінеті особи – нерезидента – платника ПДВ спеціального портального рішення при отриманні повідомлення (квитанції) про його реєстрацію як платника ПДВ.

 


[1].     Абзац другий пункту 2081.2 статті 2081 розділу V Кодексу. Норми статті 2081 розділу V Кодексу набрали чинності з 1 січня 2022 року.

[2].     Абзаци сьомий та одинадцятий пункту 2081.2 статті 2081 розділу V Кодексу.

[3].     Абзаци третій та одинадцятий пункту 2081.2 статті 2081 розділу V Кодексу.