Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 22.10.2015 №9817/Б/99-99-21-05-14

, опубліковано 30 жовтня 2015 о 11:12

Про надання податкової консультації питання внесення відомостей до додатка 6 декларації акцизного податку

Форму, порядок заповнення та подання декларації акцизного податку (далі – Декларація) затверджено наказом Міністерства фінансів України  від 23.01.2015 № 14, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 30.01.2015 за № 105/26550 (далі – наказ № 14).

Відповідно до підпункту 14.1.5 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) алкогольні напої – продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 відсотка об’ємних   одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2204, 2205, 2206, 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об’ємних одиниць та більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД.

Порядок заповнення додатка 6 „Розрахунок суми акцизного податку з реалізації суб’єктами роздрібної торгівлі підакцизних товарів” до Декларації (далі – додаток 6) визначено у пункті 6 розділу V Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку, затвердженого наказом № 14. При цьому підакцизні товари підлягають відображенню в додатку 6 таким чином:

         рядок 1 – лікеро-горілчана продукція. За ДСТУ 4257:2003 лікеро-горілчаний напій визначається як спиртний напій міцністю від 1,2 до 60 відсотків об’ємних одиниць, виготовлений змішуванням спирту етилового ректифікованого з напівфабрикатами та інгредієнтами. У цьому рядку зазначаються горілки та лікеро-горілчані напої. Горілки поділяються на горілки та горілки особливі. Лікеро-горілчані напої в свою чергу поділяються на групи: лікери, наливки, настоянки, бальзами, аперитиви, коктейлі, напої десертні;

рядок 2 – виноробна продукція, інші спиртові дистиляти, продукти з вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об’ємних одиниць та більше. Виноробна продукція – вина виноградні натуральні, вина натуральні кріплені, шампанські, ігристі, газовані, вермути, бренді, сусло виноградне та інші виноматеріали, коньяки, інші алкогольні напої з винограду, плодів та ягід (підпункт 14.1.26 пункту 14.1 статті 14 Кодексу). На підставі цього у рядку 2 зазначають інші алкогольні напої, отримані шляхом переробки та збродження плодів та ягід, соків плодово-ягідних за спеціальною технологією міцністю до 8,5 відсотка об’ємних одиниць, а саме: сидри, перрі тощо. Також
у рядку 2 вказують інші спиртові дистиляти – віскі, ром, джин, текіла, продукти з вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об'ємних одиниць та більше та інші товари, які не відносяться до рядка 1.

Отже, відомості про вартість реалізованих у роздрібній торговельній мережі та у мережі громадського харчування віскі, рому та текіли вносяться до рядка 2 „Виноробна продукція, інші спиртові дистиляти, продукти з вмістом спирту етилового 8,5 відсотка об’ємних одиниць”, а вартість реалізованої Бехерівки як міцного лікеру (міцність 38 відсотків об’ємних одиниць, виробництво Чеської Республіки) – до рядка 1 „Лікеро-горілчана продукція” додатка 6.

Пунктом 1 статті 11 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР „Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” визначено, що на лицьовій стороні етикетки кожної пляшки або самої пляшки (іншого посуду) алкогольних напоїв, які реалізуються через торговельну мережу, в доступній для споживача формі згідно з чинним законодавством про мови вказуються загальна та власна назви виробу, вміст спирту (відсотків об’ємних одиниць).

Визначення виду алкогольного напою з метою заповнення відповідних рядків додатка 6 здійснюється на підставі інформації, зазначеної на відповідному виробі.