Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 24.05.2016 №5371/К/99-99-13-04-02-14

опубліковано 31 травня 2016 о 16:22

Про надання податкової консультації

           Державна фіскальна служба України розглянула лист …… стосовно надання податкової консультації щодо нормативно-правових актів, якими передбачено оформлення фізичною особою -  підприємцем, який здійснює господарську діяльність на загальній системі оподаткування з використанням реєстратора розрахункових операцій, інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей (далі – ТМЦ), коштів, зняття залишків ТМЦ, готівки, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), повідомляє таке.

Податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган (підпункт 14.1.172 пункту 14.1 статті 14 Кодексу).

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (пункт 52.2 статті 52 Кодексу).

Статтями 6 та 19 Конституції України визначено, що органи законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють повноваження у встановлених Конституцією України межах і відповідно до законів України. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи діють у межах повноважень та спосіб, визначені Конституцією України та законами України.

Законодавчим актом, який регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, визначає їх порядок адміністрування, права та обов’язки платників податків і зборів, компетенцію контролюючих органів, повноваження та обов’язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства є Кодекс.

Право на проведення контролюючими органами відповідно до законодавства перевірок і звірок платників податків (крім Національного банку України), у тому числі після проведення процедур митного контролю та/або митного оформлення, передбачено підпунктом 20.1.4 пункту 20.1 статті 20 Кодексу.

Порядок, підстави та особливості проведення контролюючими органами перевірок платників податків встановлені главою 8 Кодексу.

Згідно з підпунктом 20.1.9 пункту 20.1 статті 20 Кодексу контролюючі органи мають право вимагати під час проведення перевірок від платників податків, що перевіряються, проведення інвентаризації основних засобів, ТМЦ, коштів, зняття залишків ТМЦ, готівки.

Відповідно до вимог наказу Міністерства фінансів України від 14.03.2013 № 395 (зареєстрований в Міністерстві юстиції України 12 квітня 2013 року за № 607/23139), яким затверджено Порядок оформлення результатів документальних перевірок щодо дотримання податкового, валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, платниками податків - фізичними особами (далі – Порядок), загальні положення акта (довідки) документальної планової перевірки (відповідні додатки до загальних положень) повинні містити, зокрема, інформацію про:

наявність у платника податків засобів виробництва та транспортних засобів, які використовуються (знаходяться у платника податків з метою використання) у процесі провадження діяльності, у тому числі орендованих, ТМЦ, коштів на поточних рахунках (у разі наявності) (частина тринадцята підпункту 2.3.1 пункту 2.3 розділу II Порядку);

проведені обстеження приміщень, територій (крім житла громадян), що використовуються для одержання доходів чи пов'язані з утриманням об'єктів оподаткування, у тому числі зняття залишків ТМЦ, готівки (у разі їх проведення) (частина чотирнадцята підпункту 2.3.1 пункту 2.3 розділу II Порядку).

На сьогодні діючим законодавством не визначено для фізичних осіб - підприємців окремого нормативно-правового акту щодо оформлення результатів інвентаризації.

Водночас, фізична особа - підприємець під час проведення інвентаризації основних засобів, ТМЦ, коштів, зняття залишків ТМЦ, готівки може використовувати зразки форм первинних документів, які передбачені для використання юридичними особами.

 

Перший заступник Голови                                                              С.В. Білан