Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 16.10.2015 №21929/6/99-99-15-03-02-15

опубліковано 23 жовтня 2015 о 15:54

Про надання інформації

 

 

Державна фіскальна служба України розглянула лист  щодо справляння земельного податку власником нежилого приміщення у багатоквартирному жилому будинку, у якого відсутнє право власності на земельну ділянку, та в межах компетенції повідомляє.

Відповідно до статті 206 Земельного кодексу України користування землею в Україні є платним. Об’єктом плати за землю є земельна ділянка. Плата за землю справляється відповідно до закону.

Згідно з пунктом 286.1 статті 286 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру.

Для окремих категорій землекористувачів нормами Кодексу передбачено особливі умови, за яких вони можуть бути платниками плати за землю.

Так, згідно з пунктом 287.8 статті 287 Кодексу власник нежилого приміщення (його частини) у багатоквартирному жилому будинку сплачує
до бюджету податок за площі під такими приміщеннями (їх частинами) з урахуванням пропорційної частки прибудинкової території з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно.

Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України
щодо податкової реформи» внесено зміни до порядку справляння плати за землю, а саме з 1 січня 2015 року плата за землю належить до місцевих податків (у складі податку на майно), встановлення яких здійснюється органами місцевого самоврядування.

Органи місцевого самоврядування при прийнятті рішення про встановлення місцевих податків, зокрема плати за землю, обов’язково визначають об’єкт оподаткування, платника податку, розмір ставки, податковий період, а також порядок обчислення податку (підпункт 12.3.2 пункт 12.3 статті 12 Кодексу).

Підтвердження розміру площ земельних ділянок, що перебувають у власності юридичних осіб або у користуванні, розподілу серед власників землі та землекористувачів, та розміру нормативної грошової оцінки здійснюється відповідними територіальними органами Держгеокадастру за місцем розташування земельних ділянок.

Отже, товариство з обмеженою відповідальністю «…» (далі – товариство) як власник нежилого приміщення у багатоквартирному жилому будинку відповідно до вимог пункту 287.8 статті 287 Кодексу є платником земельного податку з дати державної реєстрації права власності на нерухоме майно. Для обчислення суми земельного податку товариству необхідно звернутися до територіального органу Держгеокадастру за місцезнаходженням земельної ділянки для отримання витягу із Державного земельного кадастру про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, в якому буде визначено площу земельної ділянки.

Водночас повідомляємо, що відповідно до пункту 4 статті 33 Закону України від 21 травня 1997 року № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» справляння плати за землю належить до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.