Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 20.11.2015 № 24798/6/99-99-11-02-02-15

опубліковано 27 листопада 2015 о 14:50

Про надання податкової консультації

Державна фіскальна служба України розглянула звернення стосовно надання податкової консультації щодо порядку взяття на облік нерезидента у разі отримання іноземною компанією майнових прав на житловий будинок та земельну ділянку.

Відповідно до вимог п. 64.5 ст. 64 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) та п. 4.4 розділу IV Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588, зареєстрованого в Міністерстві юстиції 29.12.2011 за № 1562/20300, у редакції наказу  Міністерства фінансів України від 31.08.2015 № 747 (далі – Порядок), у разі отримання іноземною компанією або організацією чи дипломатичною місією майнових прав на нерухомість або землю в Україні, які підлягають оподаткуванню, якщо спосіб та цілі отримання цього майна не потребують створення такою компанією (організацією) відокремленого підрозділу або постійного представництва нерезидента в Україні, такий нерезидент за місцезнаходженням відповідного об'єкта подає до контролюючого органу для взяття на облік:

заяву за формою № 1-ОПП (у розділі 9 заяви замість даних про керівника зазначаються дані про представника);

копію витягу з торговельного, банківського або судового реєстру, виданого в країні реєстрації іноземної компанії, організації та легалізованого в установленому порядку, якщо інше не передбачено міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, що супроводжується нотаріально засвідченим перекладом українською мовою (крім дипломатичних місій);

нотаріально засвідчену копію правовстановлювальних документів, якими підтверджується право власності на нерухомість або право власності чи користування земельною ділянкою, виданих та зареєстрованих на ім'я нерезидента уповноваженими органами України;

копії документів (з пред'явленням оригіналів), якими підтверджуються повноваження представника платника податку та відомості, зазначені у заяві.

Звертаємо увагу, що іноземна компанія є власником житлового будинку та платником податку на майно (податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, плати за землю) .

Якщо іноземна компанія здійснює діяльність на території України, як то будівництво житлового будинку, то йдеться про господарську діяльність нерезидента на території України, умовою якої є обов’язкова реєстрація постійного представництва нерезидента в Україні в розумінні п.п. 14.1.193
п. 14.1 ст. 14 Кодексу.

Взяття на облік постійного представництва нерезидента здійснюється у порядку, визначеному п. 64.5 Кодексу та розділу V Порядку.

Окрім того, в розумінні статей 1 та 5 Закону України від 16.04.1991 № 959-XII «Про зовнішньоекономічну діяльність», представник іноземної компанії відповідає визначенню представництва, яке підлягає акредитації на території України.

Враховуючи викладене повідомляємо, іноземна компанія може стати на облік у контролюючому органі за місцем придбання об’єкта нерухомості з одночасним наданням документів, передбачених чинним законодавством.

 

Перший заступник Голови                                                                       С.В. Білан