Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 01.02.2015 № 1936/6/99-99-19-03-02-15

опубліковано 08 лютого 2016 о 18:35

Про надання відповіді

 

         Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника податку щодо стягнення за рішенням суду з постачальника товарів/послуг органами юстиції попередньої оплати за товари/послуги у зв’язку з невиконанням постачальником умов договору та повернення на користь покупця такої суми не у повному обсязі органами юстиції, та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), повідомляє.

         Відповідно до п.192.1 ст.192 ПКУ. якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеного в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованого в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН).

         Розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка видана їх отримувачу - платнику податку, підлягає реєстрації в ЄРПН:

         постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;

         отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.

         Розрахунки коригування, складені платником податку до податкових накладних, що не видаються отримувачу, що складені до 1 лютого 2015 року, а також складених під час отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України, підлягають реєстрації в ЄРПН таким платником податку.

         Розрахунок коригування до податкової накладної складається також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов'язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.

         Отже, платник податку – постачальник при поверненні суми попередньої оплати на дату такого повернення зобов’язаний скласти розрахунок коригування до податкової накладної на зменшення суми компенсації вартості товарів та направити його отримувачу (покупцю) для реєстрації в ЄРПН. При цьому постачальник товарів має право зменшити суму нарахованих податкових зобов'язань за таким розрахунком коригування після його реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем).

         У разі порушення термінів реєстрації податкових накладних, що підлягають наданню покупцям - платникам ПДВ, та розрахунків коригування до таких податкових накладних в ЄРПН, а також допущення помилок при зазначенні обов'язкових реквізитів податкової накладної, до платників податків застосовуються штрафи відповідно до ст. 120 1 ПКУ.

         Щодо повернення органами юстиції отримувачу (покупцю) суми не в повному обсязі повідомляємо, що згідно зі ст. 19 1 ПКУ та п. 3 Положення про Державну фіскальну службу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 травня 2014 року № 236, ДФС здійснює адміністрування та забезпечує контроль за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплати податків і зборів, митних та інших платежів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, незалежно до бюджетів якого рівня вони надходять.

         Пунктом 52.5 ст. 52 ПКУ встановлено, що контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень.

         Отже, питання щодо виконання судового рішення за позовом платника податку та повернення підприємству грошових коштів органами юстиції у повному обсязі не належать до компетенції ДФС.

         Відповідно до статті 2 Закону України від 21 квітня 1999 року № 606-XIV „Про виконавче провадження” примусове виконання рішень покладається на державну виконавчу службу, яка входить до системи органів Міністерства юстиції України, тому для отримання відповіді з таких питань доцільно звернутись до Міністерства юстиції України.

        

 

Голова

 

 

Р.М. Насіров