Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 09.03.2016 № 5035/6/99-99-19-02-02-15

опубліковано 14 березня 2016 о 11:30

Державна фіскальна служба України, керуючись ст.52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), розглянула листи щодо сплати щомісячних авансових внесків  відокремленим підрозділом платника податку у 2015 році і повідомляє.  

Законом України від 28 грудня 2014 року № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – Кодекс), зокрема, у частині оподаткування податком на прибуток та сплати щомісячних авансових внесків, які набрали чинності з 1 січня 2015 року.

Відповідно до нової редакції розділу III «Податок на прибуток підприємств» Кодексу не вважаються платниками податку на прибуток відокремлені підрозділи платника податку на прибуток без статусу юридичної особи, які згідно з раніше діючими положеннями цього розділу Кодексу були самостійними платниками цього податку.

Враховуючи те, що нова редакція розділу III «Податок на прибуток підприємств» Кодексу не містить положень щодо окремого обліку і подання декларації з податку на прибуток відокремленим підрозділом, що є самостійним платником податку на прибуток за 2014 рік, визначення таким підрозділом щомісячних авансових внесків у податковій декларації за 2014 рік для їх сплати у березні 2015 року - грудні 2015 року не провадиться.

При цьому щомісячні авансові внески, що визначені у податковій декларації таким відокремленим підрозділом за 2013 рік, підлягають сплаті, у тому числі, у січні - лютому 2015 року, та можуть бути зараховані у зменшення податкових зобов'язань з податку на прибуток у  податковій декларації за 2014 звітний рік.

Крім того, юридична особа, що має у своєму складі відокремлені підрозділи без статусу юридичної особи, здійснює розрахунок щомісячних авансових внесків для їх сплати у березні - грудні 2015 року, виходячи із сумарного значення нарахованої суми податку на прибуток за 2014 звітний (податковий) рік по юридичній особі та її структурних підрозділах. При цьому такий розрахунок здійснюється у разі, якщо сумарне значення річного доходу юридичної особи і її структурних підрозділів, який враховується при визначенні об'єкта оподаткування, за 2014 рік перевищує десять мільйонів гривень.

Такі авансові внески підлягають сплаті у березні-грудні 2015 року за місцем реєстрації юридичної особи у сумі, що розрахована у податковій декларації за звітний (податковий) період - 2014 рік.