Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 21.04.2016 № 9026/6/99-99-19-03-02-15

опубліковано 28 квітня 2016 о 17:53

Про розгляд звернення

 

Державна фіскальна служба України розглянула звернення  платника податку щодо обов’язку нарахування і сплати ПДВ, порядку реєстрації особи як платника ПДВ та порядку делегування відокремленому структурному підрозділу (філії) права на складання податкових накладних та, керуючись статтею 52 розділу ІІ Податкового кодексу України (далі – ПКУ), повідомляє.

Як зазначено у зверненні та згідно з інформаційними базами даних ДФС, особа є відокремленим структурним підрозділом (філією) платника податку на додану вартість.

Відповідно до статті 36 розділу І ПКУ обчислення, декларування та/або сплата сум податку та збору в порядку і строки, встановлені ПКУ, законами з питань митної справи визнається як податковий обов’язок платника податку.

Порядок реєстрації особи як платника ПДВ регулюється статтями 180 - 183 розділу V ПКУ та регламентується Положенням про реєстрацію платників податку на додану вартість, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 № 1130, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17.11.2014 за № 1456/26233.

Коло осіб, які для цілей оподаткування ПДВ мають право або зобов’язані бути зареєстровані як платники податку, визначено у підпункті 14.1.139 пункту 14.1 статті 14 розділу І та пункті 180.1 статті 180 розділу V ПКУ.

Статтями 181 та 182 розділу V ПКУ визначено умови для реєстрації особи як платника ПДВ, відповідно до яких реєстрація особи як платника ПДВ може здійснюватись як в обов'язковому порядку, так і за добровільним рішенням особи.

При цьому звертаємо увагу, що відповідно до пунктів 1, 3 статті 95 Цивільного кодексу України філія є відокремленим підрозділом юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій, наділяється майном юридичної особи, що її створила, і діє на підставі затвердженого нею положення та не є юридичною особою. Відповідно до статті 55 Господарського кодексу України філія не є суб'єктом господарювання.

Отже, законодавчі підстави для реєстрації відокремленого структурного підрозділу (філії) як платника ПДВ відсутні, оскільки такий підрозділ (філія) не підпадає під визначення платника ПДВ.

Водночас відповідно до пункту 1 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 № 1307, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.01.2016 за № 137/28267, якщо не зареєстровані платниками ПДВ філії та інші структурні підрозділи платника ПДВ самостійно здійснюють постачання товарів/послуг та проводять розрахунки з постачальниками/споживачами, то зареєстрований платник ПДВ, до складу якого входять такі структурні підрозділи, може делегувати філії або структурному підрозділу право складання податкових накладних. Для цього платник податку повинен кожній філії та кожному структурному підрозділу присвоїти окремий цифровий номер, про що має письмово повідомити контролюючий орган за місцем його реєстрації як платника ПДВ.

При складанні податкової накладної філією чи іншим структурним підрозділом платника податку у графі «Постачальник (продавець)» податкової накладної спочатку зазначається найменування головного підприємства, зареєстрованого як платник податку, що визначене статутними документами, та через кому - найменування такої філії (структурного підрозділу).

У разі постачання товарів/послуг філії (структурному підрозділу) платника податку при складанні податкової накладної у графі «Отримувач (покупець)» спочатку зазначається найменування головного підприємства, зареєстрованого як платник податку на додану вартість, та через кому − найменування такої філії (структурного підрозділу), яка (який) фактично є від імені головного підприємства (покупця) стороною договору.

Оскільки особа є відокремленим структурним підрозділом (філією) та згідно з чинним законодавством не може бути зареєстрована як платник ПДВ, то обов’язок щодо обчислення, декларування та сплати сум ПДВ за операціями з постачання товарів/послуг, що здійснюються особою, покладається на головного суб’єкта господарювання – платника ПДВ.

 

Голова

Р.М. Насіров