Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 09.06.2016 № 12673/6/99-99-15-02-02-15

опубліковано 16 червня 2016 о 10:22

Державна фіскальна служба України розглянула лист щодо припинення (визнання) процентів (відсотків) за наданим банківською установою кредитом та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), повідомляє.

            Згідно з п.п. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Кодексу об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу III «Податок на прибуток підприємств» Кодексу.

            Розділом III «Податок на прибуток підприємств» Кодексу не передбачено коригування банком фінансового результату до оподаткування у разі припинення нарахування (визнання) процентів за кредитом. Такі операції відображаються при формуванні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку.

            Разом з цим нормами п. 139.3 ст. 139 Кодексу передбачено коригування фінансового результату до оподаткування при створенні та використанні резервів за банківськими операціями.

            Враховуючи, що згідно з п. 4 та п. 8 ст. 7 Закону України від 20 травня 1999 року № 679-XIV «Про Національний банк України» до функцій Національного банку України належать, зокрема встановлення для банків правил проведення банківських операцій, бухгалтерського обліку і звітності, за роз’ясненнями з питань бухгалтерського обліку заборгованості щодо процентів за міжбанківським кредитом та можливості припинення нарахування (визнання) процентів за таким кредитом доцільно звернутись до Національного банку України.