Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 07.07.2016 №14786/6/99-99-15-03-03-15

опубліковано 14 липня 2016 о 13:00

Про розгляд звернення 

Державна фіскальна служба України відповідно до ст. 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) розглянула звернення Публічного акціонерного товариства (далі – Товариство) від 09.06.2016 № 58 (вх. ДФС № 14823/6 від 10.06.2016) щодо питання визначення Товариства платником акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів при здійсненні операцій із заправки власних та орендованих транспортних засобів з метою використання виключно для власних господарських потреб і повідомляє таке.

 

Відповідно до п.п. 212.1.11 п. 212.1 ст. 212 Кодексу платником акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів є особа – суб’єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів.

При цьому абзацом третім п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу обумовлено, що реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів – це, зокрема, фізичний відпуск з автозаправної станції (далі – АЗС) та/або автомобільної газозаправної станції товарів, зазначених у п.п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Кодексу, незалежно від форми розрахунків.

Об’єктом оподаткування акцизним податком є, зокрема, операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних  товарів (п.п. 213.1.9 п. 213.1 ст. 213 Кодексу).

Відповідно до п. 216.9 ст. 216 Кодексу датою виникнення податкових зобов’язань щодо реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів є дата здійснення розрахункової операції відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», для безготівкових розрахунків - дата оформлення розрахункового документа на суму проведеної операції, який підтверджує факт продажу, відвантаження, фізичного відпуску товару, а у разі реалізації товарів фізичними особами - підприємцями, які сплачують єдиний податок, - дата надходження оплати за проданий товар.

Отже, у разі використання пального виключно для власних потреб (відпуск пального працівникам Товариства для заправки власних та орендованих транспортних засобів з метою використання в господарській діяльності Товариства через власні паливороздавальні колонки, АЗС, АГЗС та інш.) та за умови відсутності розрахункової операції у готівковій та/або безготівковій формі, реєстратор розрахункових операцій не застосовується.

Враховуючи надану у зверненні інформацію, у разі заправки Товариством власних або орендованих транспортних засобів пальним з метою використання виключно для власних господарських потреб, розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі за які не здійснюються, такі операції не є об’єктом оподаткування акцизним податком з роздрібної торгівлі підакцизних товарів, а Товариство не є платником акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

У інших випадках, коли операції з відпуску пального належать до операцій з реалізації пального у розумінні абзацу третього п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, суб’єкт господарювання повинен сплачувати акцизний податок з роздрібної торгівлі підакцизних товарів.