Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 07.07.2016 №14792/6/99-99-12-02-02-15

опубліковано 14 липня 2016 о 15:29

Про надання податкової консультації про практичне використання норм Податкового кодексу України щодо реєстрації платником акцизного податку з реалізації пального та реєстрації документів з реалізації пального в системі електронного адміністрування реалізації пального у разі закупівлі та використання пального для заправки власної та орендованої сільськогосподарської техніки.

 Платники акцизного податку визначені статтею 212 Податкового кодексу України (далі-Кодекс). Зокрема, стосовно операцій з пальним, до платників віднесено:

особу, яка реалізує пальне (п.п. 212.1.15 п.212.1 ст.212 Кодексу);

особу - суб’єкта господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів, зокрема, пального (п.п. 212.1.11 п. 212.1 ст. 212 Кодексу).

Поняття реалізації для наведених платників надається абзацами другим і третім п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу.

Так, реалізація пального для цілей розділу VI Кодексу – це будь-які операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення (в тому числі передача на комісійну/довірчу реалізацію), поруки, інших господарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду, іншого компетентного державного органу чи органу місцевого самоврядування за плату (компенсацію) або без такої, які передбачають перехід права власності або права розпорядження, а також передачу (відпуск, відвантаження) пального на підставі договорів про виробництво із сировини замовника. Не вважаються реалізацією пального операції з передачі (відпуску, відвантаження) пального на митній території України на підставі договорів зберігання.

Реалізація суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, а саме, пального, – це, зокрема, фізичний відпуск з автозаправної станції та/або автомобільної газозаправної станції товарів, зазначених у  п.п. 215.3.4 п. 215.3 ст. 215 Кодексу, незалежно від форми розрахунків.

Об’єктом оподаткування у випадку реалізації пального взагалі є операції з реалізації будь-яких обсягів пального понад обсяги, що:

отримані від інших платників акцизного податку, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в Єдиному реєстрі акцизних накладних;

ввезені (імпортовані) на митну територію України, що засвідчені належно оформленою митною декларацією;

вироблені в Україні, реалізація яких є об’єктом оподаткування відповідно до підпункту 213.1.1 цього пункту, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в Єдиному реєстрі акцизних накладних (п.п. 213.1.12. п.213.1 ст.213 Кодексу).

Для роздрібного акцизного податку об’єктом оподаткування  є операції з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (п.п. 213.1.9 п. 213.1 ст. 213 Кодексу).

Датою виникнення податкових зобов’язань щодо операцій, визначених у п.п. 213.1.12 п. 213.1 ст. 213 Кодексу, є дата реалізації таких обсягів пального (п.216.12 ст.216 Кодексу); датою виникнення податкових зобов’язань щодо реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів є дата здійснення розрахункової операції відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», для безготівкових розрахунків - дата оформлення розрахункового документа на суму проведеної операції, який підтверджує факт продажу, відвантаження, фізичного відпуску товару, а у разі реалізації товарів фізичними особами - підприємцями, які сплачують єдиний податок, - дата надходження оплати за проданий товар (п. 216.9. ст. 216 Кодексу).

Отже, у разі здійснення особою будь-яких операцій з реалізації пального в розумінні п.п. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, за якими незалежно від розрахунків відбувається перехід права власності та/або розпорядження пальним, у такої особи виникає обов’язок зареєструватися платником акцизного податку з реалізації пального з безумовним виконанням вимог законодавства щодо оформлення документів в СЕАРП.

Щодо конкретних питань Підприємства, пов’язаних із здійсненням операцій з пальним на підставі різних господарсько-правових договорів, то, враховуючи різноманітність господарсько-правових договорів, які залежно від конкретних умов можуть призводити до різних правових наслідків для учасників договору, для надання обґрунтованої консультації, Підприємству необхідно звернутися до контролюючого органу із наданням всіх первинних документів, що підтверджують конкретну операцію з використанням пального.