Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 22.08.2016 № 18102/6/99-99-15-03-02-15

опубліковано 29 серпня 2016 о 14:45

Про розгляд листа

 

Державна фіскальна служба України розглянула лист платника щодо застосування пункту 189.9 статті 189 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) при ліквідації окремих об’єктів (ліфтів, кондиціонерів, сигналізації тощо), які є складовою об’єкту інвестиційної нерухомості і обліковуються з ним як один об’єкт, та, керуючись статтею 52 ПКУ, повідомляє.

Об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ, у тому числі операції з передачі права власності на об'єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об'єкта фінансового лізингу в користування лізингоотримувачу/орендарю (підпункт "а" пункту 185.1 статті 185 ПКУ).

Згідно з підпунктом 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 ПКУ постачанням товарів є будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду.

Відповідно до пункту 189.9 статті 189 ПКУ, якщо основні виробничі або невиробничі засоби ліквідуються за самостійним рішенням платника податку, така ліквідація для цілей оподаткування ПДВ розглядається як постачання таких основних виробничих або невиробничих засобів за звичайними цінами, але не нижче балансової вартості на момент ліквідації.

Таким чином, пункт 189.9 статті 189 ПКУ застосовується виключно у випадку ліквідації виробничих або невиробничих засобів.

Пунктом 2 статті 3 Закону України від 16 липня 1999 року № 996-XIV "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" передбачено, що  податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, грунтуються на даних бухгалтерського обліку.

Регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності здійснюється Міністерством фінансів України, яке затверджує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності (пункт 2 статті 6 Закону України від 16 липня 1999 року № 996-ХІV „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”).

Враховуючи зазначене, з питання віднесення до складу основних засобів окремих об’єктів (ліфтів, кондиціонерів, сигналізації тощо), які є складовою об’єкту інвестиційної нерухомості і обліковуються з ним як один об’єкт, а їх аналітичний облік ведеться на позабалансовому рахунку, доцільно звернутися до Міністерства фінансів України.

 

В.о. заступника Голови

М.В. Продан