Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Лист ДФС від 14.11.2016 № 24491/6/99-99-15-03-02-15

опубліковано 06 грудня 2016 о 13:45

Про розгляд листа

 

Державна фіскальна служба України розглянула лист організації щодо порядку оподаткування операцій з постачання послуг нерезидентом, місцем постачання яких є митна територія України, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), повідомляє.

В частині податку на додану вартість

Порядок оподаткування послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, визначено статтею 208 ПКУ.

Відповідно до пункту 208.2 статі 208 ПКУ отримувач послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує податок за основною ставкою податку на базу оподаткування, визначену згідно з пунктом 190.2 статті 190 ПКУ.

При цьому отримувач послуг – платник податку у порядку, визначеному статтею 201 ПКУ, складає податкову накладну із зазначенням суми нарахованого ним податку, яка є підставою для віднесення сум податку до податкового кредиту у встановленому порядку.

Така податкова накладна підлягає обов'язковій реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Сума нарахованого податку включається платником податку до складу податкових зобов'язань декларації за відповідний звітний період (пункт 208.3 статті 208 ПКУ).

Пунктом 187.8 статті 187 ПКУ встановлено, що датою виникнення податкових зобов'язань за операціями з постачання послуг нерезидентами, місцем надання яких є митна територія України, є дата списання коштів з банківського рахунка платника податку в оплату послуг або дата оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг нерезидентом, залежно від того, яка з подій відбулася раніше.

Отже, за операціями з постачання послуг нерезидентами, місцем надання яких є митна територія України, платник податку – отримувач таких послуг повинен визначити податкові зобов’язання з ПДВ на дату події, що відбулася раніше ("перщої події"):

або на дату списання коштів з його банківського рахунка в оплату таких послуг,

або на дату оформлення документа, що засвідчує факт постачання таких послуг.

В частині податку на прибуток

Згідно з підпунктом 134.1.1 пункту 134.1 статті 134 ПКУ об’єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу ІІІ «Податок на прибуток підприємств» ПКУ.

Розділом ІІІ «Податок на прибуток підприємств» ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування на курсові різниці при нарахуванні і сторнуванні.

Отже, такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату.

 

В.о. заступника Голови

М.В. Продан