Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

ЗВІТ про періодичне відстеження результативності постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року №1224 „Про затвердження Порядку обчислення і накопичення реєстраторами розрахункових операцій сум податку на додану вартість”

опубліковано 06 лютого 2015 о 15:26

ЗВІТ

про періодичне відстеження результативності постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року №1224 „Про затвердження Порядку обчислення і накопичення реєстраторами розрахункових операцій сум податку на додану вартість”

1. Вид та назва регуляторного акта

Постанова Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року №1224 „Про затвердження Порядку обчислення і накопичення електронними контрольно-касовими апаратами сум податку на додану вартість” (далі – Постанова).

2. Виконавець заходів із відстеження

Державна фіскальна служба України (Департамент податкового та митного аудиту).

3. Цілі прийняття акта

Постановою, розробленою відповідно до пункту 201.11 статті 201 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) та на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 08.12.2010 №71984/2/1-10, встановлено вимоги до реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) щодо обчислення та накопичення сум ПДВ.

Постановою Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2011 року №963 „Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від        27 грудня 2010 р. №1224” внесено до Постанови такі зміни:

у назві та пункті 1 постанови слова „електронними контрольно-касовими апаратами” замінено на слова „реєстраторами розрахункових операцій”;

у пункті 1 слова „Електронний контрольно-касовий апарат” замінено на слова „Реєстратор розрахункових операцій”;

у тексті Порядку слова „касовий апарат” в усіх відмінках замінено на слова „реєстратор розрахункових операцій” у відповідному відмінку.

Постановою установлено, що РРО має забезпечувати обчислення сум податку на додану вартість не менше ніж за 4-ма позиціям, зокрема розмежовуючи ставки оподаткування та операції, звільнені від оподаткування, та такі, що не є об’єктом оподаткування.

Також, якщо алгоритмом роботи РРО передбачено окремий облік і накопичення у фіскальній пам'яті сум коштів, виплачуваних покупцям, касовий чек реєстрації операції повернення повинен додатково містити вартість товарів (з урахуванням податку на додану вартість), позицію, за якою обчислюється сума податку, в тому числі розмежовуючи ставки оподаткування та операції, звільнені від оподаткування, та такі, що не є об’єктом оподаткування, по кожному поверненому товару (неотриманій послузі), а також загальну суму коштів, виплачуваних покупцю.

4. Строк виконання заходів із відстеження

З 15.12.2014 по 15.01.2015.

5. Тип відстеження

Періодичне  відстеження.

6. Методи одержання результатів відстеження

Відстеження результативності зазначеного регуляторного акта здійснено статистичним методом.

7. Дані, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних

Результати відстеження регуляторного акта одержані на підставі даних щодо кількості надісланих пропозицій від платників податку.

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Протягом 2014 року до ДФС скарг платників податків щодо порядку обчислення і накопичення РРО сум податку на додану вартість не надходило.

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Прийняття Постанови дозволило ДФС забезпечити виконання норм Кодексу та Закону України „Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг”, надало можливість суб’єктам господарювання використовувати у виробничому процесі РРО, що накопичують у фіскальній пам’яті суми податку на додану вартість.

 

Голова Державної

фіскальної служби України                                                               І.О. Білоус