Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності постанови Кабінету Міністрів України від 09 січня 2013 року № 6 «Про внесення зміни до пункту 21 вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування»

опубліковано 02 січня 2018 о 18:20

1. Вид та назва регуляторного акта

Постанова Кабінету Міністрів України від 09 січня 2013 року № 6 «Про внесення зміни до пункту 21 вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування» (далі – Постанова № 6).

 

2. Виконавець заходів з відстеження

Державна фіскальна служба України.

 

3. Цілі прийняття акта

Абзацами другим та третім п. 7 ст. 3 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) передбачено обов’язок суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу, надання звітності про використання реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) до органів державної податкової служби по дротових або бездротових каналах зв’язку.

Згідно з абзацом четвертим п. 7 ст. 3 Закону № 265 порядок передачі інформації до органів доходів і зборів по дротових або бездротових каналах зв’язку встановлюється органом доходів і зборів на базі технології, розробленої Національним банком України та погодженої центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику.

Також відповідно до ст. 12 Закону № 265 реєстратор розрахункових операцій, що створює контрольну стрічку в електронній формі, повинен забезпечувати згідно з технологією, розробленою Національним банком України та погодженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, контроль відсутності спотворення або знищення даних про проведені розрахункові операції, копій розрахункових документів, які на ній містяться, можливість ідентифікації зазначеного реєстратора на такій стрічці.

З метою приведення Вимог щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого                   2002 року № 199, у відповідність до норм Закону № 265 було розроблено Постанову № 6.

Постановою № 6 передбачено, що фіскальний блок реєстратора розрахункових операцій у своєму складі має, зокрема, містити модуль безпеки, що згідно з технологією, розробленою Національним банком, забезпечує здійснення контролю відсутності спотворення або знищення даних про проведені розрахункові операції для реєстратора, що створює контрольну стрічку в електронній формі.

 

4. Строк виконання заходів з відстеження

Грудень 2017 року.

 

5. Тип відстеження

Періодичне відстеження.

 

6. Методи одержання результатів відстеження

Для одержання результатів періодичного відстеження застосовувались статистичні дані.

 

7. Дані, на основі яких відстежувалась результативність, а також способи одержання даних

Для відстеження результативності регуляторного акта використовувались дані підсистеми РРО інформаційної системи «Податковий блок».

 

8.  Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Основним показником результативності акта є кількість реєстраторів розрахункових операцій, які обладнано модулями безпеки, що згідно з технологією, розробленою Національним банком України, забезпечує здійснення контролю відсутності спотворень або знищення даних про проведені розрахункові операції для реєстратора, який створює контрольну стрічку в електронній формі.

На сьогодні в фіскальних органах 121 551 суб’єктом господарювання, який здійснює розрахункові операції у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, зареєстровано 279 563 РРО.

Рівень поінформованості суб’єктів господарювання щодо основних положень акта є високий. Постанову свого часу було розміщено на веб-порталі ДПА України (www.sta.gov.ua) у підрозділі „Проекти нормативно-правових актів” розділу „Регуляторна політика” та опубліковано в офіційних, а також ділових та економічних виданнях.

Дія Постанови № 6 стосується лише підприємств –  виробників РРО та  підприємств та фізичних осіб – підприємців, які використовують при проведенні розрахункових операцій РРО. Постанова № 6 не впливає на інтереси інших суб’єктів господарювання, тому не може порушувати їх законні інтереси у сфері господарювання.

 

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Прийняття Постанови № 6 сприяло реалізації вимог Закону № 265 щодо забезпечення реєстраторами розрахункових операцій, які створюють контрольну стрічку в електронній формі, контролю відсутності спотворення або знищення даних про проведені розрахункові операції та можливості ідентифікації зазначеного реєстратора згідно з технологією, розробленою Національним банком України, а також узгодило Вимоги щодо реалізації фіскальних функцій реєстраторами розрахункових операцій для різних сфер застосування із нормами Закону № 265.

Результати періодичного відстеження регуляторного акта свідчать, що Постанова № 6 має високий ступінь досягнення визначених цілей.

На підставі викладеного та за результатами проведеного відстеження можна зробити висновок, що визначених цілей прийняття регуляторного акта досягнуто, а також про доцільність подальшої його дії.

 

 

В.о. Голови Державної фіскальної

служби України                                                                                 М.В. Продан