Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності наказу Міністерства доходів і зборів України від 16.12.2013 № 803 „Про затвердження форм Звіту про рух товарів у магазині безмитної торгівлі та Звіту про товари, поставлені, реалізовані та не реалізовані на повітряному (водному або залізничному) транспортному засобі”

опубліковано 27 лютого 2018 о 17:44

1. Вид та назва регуляторного акта

Наказ Міністерства доходів і зборів України від 16.12.2013 № 803 „Про затвердження форм Звіту про рух товарів у магазині безмитної торгівлі та Звіту про товари, поставлені, реалізовані та не реалізовані на повітряному (водному або залізничному) транспортному засобі”, зареєстрований у Міністерстві юстиції України 10.01.2014 за № 16/24793 (далі – наказ).

 

2. Виконавець заходів з відстеження результативності регуляторного акта

Державна фіскальна служба України.

 

3. Цілі прийняття регуляторного акта

Розробка та прийняття наказу спрямовано на:

виконання положень Митного кодексу України від 13.03.2012 № 4495-VI (зі змінами) щодо встановлення єдиного підходу до подання суб’єктами господарювання, які утримують магазини безмитної торгівлі, звітності про рух товарів через такі магазини;

підвищення ефективності здійснення контролю за діяльністю підприємств, що реалізують товари через магазини безмитної торгівлі.

 

4. Строк виконання заходів з відстеження

З 01.02.2018 до 12.02.2018.

 

5. Тип відстеження

Періодичне відстеження.

 

6. Метод одержання результатів відстеження результативності регуляторного акта

Періодичне відстеження результативності регуляторного акта здійснювалось шляхом аналізу статистичних даних.

 

7. Дані та припущення, на основі яких відстежувалась результативність регуляторного акта, способи одержання даних

Враховуючи мету прийняття регуляторного акта, для відстеження його результативності були визначені такі статистичні показники:

кількість звітів суб’єктів господарювання, які утримують магазини безмитної торгівлі, про рух товарів через такі магазини;

кількість звітів суб’єктів господарювання, які утримують магазини безмитної торгівлі, про товари, поставлені, реалізовані та не реалізовані на повітряному (водному або залізничному) транспортному засобі;

кількість порушень суб’єктами господарювання, які утримують магазини безмитної торгівлі, встановлених строків подання звітності;

кількість скарг суб’єктів господарювання на дії митниць, пов’язані з виконанням положень наказу.

 

8. Кількісні та якісні показники результативності

Станом на 12.02.2018 на території України функціонує 50 магазинів безмитної торгівлі, дозвіл на відкриття та експлуатацію яких у встановленому законодавством порядку отримали 22 суб’єкти господарської діяльності.

Починаючи з 30.01.2018, тимчасово (на 30 днів) зупинено дію дозволу на відкриття та експлуатацію одного магазину безмитної торгівлі.

 

Статистичні показники результативності регуляторного акта

Тип звіту

 

Кількість поданих звітів у 2017 році

 

Кількість порушень суб’єктами господарювання строків подання звітів до митниці або їх неподання у 2017 році

Кількість поданих скарг суб’єктами господарювання на дії митниці, пов’язані з виконанням положень наказу протягом         2017 року

За формою Звіту про рух товарів у магазині безмитної торгівлі

171

2

2

За формою Звіту про товари, поставлені, реалізовані та не реалізовані на повітряному (водному або залізничному) транспортному засобі

57160

0

0

 

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

Форми звітності, затверджені наказом, встановлюють єдиний підхід до подання суб’єктами господарювання, які утримують магазини безмитної торгівлі, звітності до митниць ДФС про рух товарів через такі магазини.

У 2017 році мали місце два випадки порушення суб’єктами господарювання строків подання Звіту про рух товарів у магазині безмитної торгівлі. 

Також протягом вказаного періоду суб’єктами господарювання було подано дві скарги на дії посадових осіб митниці ДФС, пов’язані із проведенням перевірки діяльності магазинів безмитної торгівлі. Однак вказані скарги не містили негативних відгуків стосовно реалізації положень наказу.

З прийняттям наказу підвищилась ефективність здійснення контролю за діяльністю підприємств, що реалізують товари через магазини безмитної торгівлі.

Проведений аналіз результативності наказу свідчить про досягнення цілей прийняття регуляторного акта та про доцільність його подальшого застосування.

 

 

В.о. Голови                                                                                           М.В. Продан