Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Звіт про періодичне відстеження результативності наказу Міністерства доходів і зборів України від 17.01.2014 № 32 «Про затвердження Порядку видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок та її форми»

опубліковано 29 березня 2018 о 15:33

1. Вид та назва регуляторного акта, відстеження результативності якого здійснюється

Наказ Міністерства доходів і зборів України від 17.01.2014 № 32 «Про затвердження Порядку видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок та її форми» (далі – наказ № 32).

 

2. Назва виконавця заходів з відстеження

Державна фіскальна служба України.

 

3. Цілі прийняття акта

Наказ № 32 видано з метою виконання вимог підпункту 165.1.24 пункту 165.1 статті 165 Розділу IV Податкового кодексу України (далі –Кодекс); затвердження Порядку видачі довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок, строку дії та уніфікованої форми довідки про наявність у фізичної особи земельних ділянок (далі – Довідка).

 

4. Строк виконання заходів із відстеження

З 15.02.2018 до 15.03.2018.

 

5. Тип відстеження

Періодичне відстеження.

 

6. Методи одержання результатів відстеження

Відстеження результативності зазначеного регуляторного акта здійснено шляхом аналізу якісних та кількісних показників.

 

7. Дані, на основі яких відстежувалась результативність, а також способи одержання даних

Періодичне відстеження результативності наказу № 32 здійснювалось через три роки після набрання ним чинності статистичним шляхом.

Враховуючи мету прийняття регуляторного акта, для відстеження його результативності були визначені такі статистичні показники:

кількість фізичних осіб – платників податку, які отримували доходи від реалізації сільськогосподарської продукції (включаючи продукцію первинної переробки), вирощеної (виробленої) ними на наданих їм земельних ділянках, без оподаткування податком на доходи фізичних осіб;

суми нарахованого доходу від реалізації сільськогосподарської продукції (включаючи продукцію первинної переробки), вирощеної (виробленої) фізичними особами – платниками податку на наданих їм земельних ділянках, без оподаткування податком на доходи фізичних осіб;

кількість скарг від суб’єктів господарювання та фізичних осіб на контролюючі органи, пов’язані з виконанням положень наказу.

Відстеження результативності акта здійснювалось за допомогою аналізу інформації, наданої податковими агентами до територіальних органів ДФС (за формою 1 ДФ).

Цей регуляторний акт розміщено на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України за адресою: „Законодавство/ податкове законодавство/накази”, для використання та отримання пропозицій та зауважень від платників податків.

 

8. Кількісні та якісні значення показників результативності акта

Статистичні показники результативності за 2017 рік

Показник

За оперативними даними

Одиниці виміру

Кількість фізичних осіб – платників податку, які отримували доходи від реалізації сільськогосподарської продукції (включаючи продукцію первинної переробки), вирощеної (виробленої) ними на наданих їм земельних ділянках без оподаткування податком на доходи фізичних осіб  

25903

осіб

Суми доходів від реалізації сільськогосподарської продукції (включаючи продукцію первинної переробки), вирощеної (виробленої) фізичними особами – платниками податку на наданих їм земельних ділянках, без оподаткування податком на доходи фізичних осіб,  нараховані податковими агентами та зазначені в податковому розрахунку за     2017 рік  

556,7

млн. грн.

Кількість скарг від суб’єктів господарювання та фізичних осіб на контролюючі органи, пов’язані з виконанням положень наказу

                            0

    –

 

Згідно з базами даних ДФС у 2017 році показник суми доходів від реалізації сільськогосподарської продукції (включаючи продукцію первинної переробки), вирощеної (виробленої) фізичними особами – платниками податку на наданих їм земельних ділянках, без оподаткування податком на доходи фізичних осіб, збільшився на 30 млн. грн. порівняно з аналогічним показником за 2016 рік. Водночас кількість платників податків – фізичних осіб зменшилася майже на 12 000 осіб порівняно з показником 2016 року. Таке зменшення не пов’язано з реалізацією положень наказу, про що свідчить відсутність скарг, зауважень та пропозицій щодо змісту регуляторного акта від суб’єктів господарювання та фізичних осіб.

За період відстеження регуляторного акта зауважень та пропозицій щодо змісту регуляторного акта від суб’єктів господарювання та фізичних осіб не надходило.

 

9. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей

За результатами періодичного відстеження результативності наказу № 32 можна зробити висновок, що шляхом впровадження цього нормативного-правового акта визначені цілі досягнуто, забезпечено дотримання вимог підпункту 165.1.24 пункту 165.1 статті 165 Кодексу та реалізовано право громадян на отримання доходів від відчуження сільськогосподарської продукції без утримання податку на доходи фізичних осіб.

 

 

 
В.о. Голови Державної
фіскальної служби України                                                                М.В. Продан